Uutiset

Työkoneet

Pyöräkuormaajan kauhoja ja pulttihuulia

Kauhoja ja tarvikkeita kovaan käyttöön tarjoava Kestotec Oy on toimittanut pulttihuulella varustetun pyöräkuormaajan kauhan Hämeen Moreenijaloste Oy:lle. Tämä uusi kauha on valmistettu kauttaaltaan kulutusteräksestä ja sen kärkeä on suojaamassa irrotettavat huulilevyelementit – nekin tietenkin jälkikarkaistua kulutusterästä. Palojen paikkoja voidaan vaihtaa keskenään kulumisen myötä. Nähdyssä 6,7 kuutiometrin kauhassa näitä kulutuspaloja oli yhteensä viisi kappaletta.

Kestotecin uusi pulttihuulikauha uudessa Komatsu WA500 -pyöräkuormaajassa. Huulilevy koostuu viidestä eri kulutuspalasta. Kauhan tilavuus on 6,7 kuutiota, mutta painoa on vain 4 100 kiloa. Materiaalista ja täytöstä riippuen kuormaa liikkuu 12–15 tonnia yhdellä kauhallisella.

”Kestotecin kauhat ovat jatkuvasti kasvava ja kehittyvä tuoteryhmä”, sanoo yrityksen myynnistä ja markkinoinnista vastaava Mikko Harjula. Mikolla on pitkä kokemus kauha-alalta kuten myös yhtiökumppanillaan Harri Hutkalla. Miehet perustivat Kestotec Oy:n vuonna 2011, jonka ensisijaisena tehtävänä oli silloin, ja on edelleen, kauhojen ja kulutusterästen toimittaminen maarakennus- ja kaivosalalle. Mikon sanojen mukaan pyöräkuormaajien ja kaivukoneiden kauhoja tarjotaan nimenomaan suurempiin koneisiin. Kulutusteräksestä syntyy tarvittaessa yli kahdenkymmenen kuutionkin kauhoja. Urakointikäytössä pyöräkuormaajien kauhat asettuvat tyypillisesti 5–10 kuution haarukkaan ja kaivukoneiden kauhat 2–6 kuutioon.
Käytettävän kotimaisen kulutusteräksen ja valmistuksen johdosta Kestotecin kauhat ovat todellisia näytteitä suomalaisesta osaamisesta.

Kestotecin Mikko Harjula (vas.) ja Hämeen Moreenijalosteen Jarkko Nieminen antavat hieman mittakaavaa kovaa kulutusta kestävälle pulttihuulikauhalle. Harjulan mukaan uusi kauha syntyi pitkälle asiakkaan kanssa suunnitellen.

Valmistus Raahessa
Kestotec yhdistyi muutaman toimintavuoden jälkeen Miilux Oy:n kanssa vuoden 2014 lopussa. Samalla myös osake-enemmistö siirtyi Miiluxille. Kestotec Oy huolehtii edelleen kauhatuotteidensa kokonaisvaltaisesta suunnittelusta. Kaikki valmistus tapahtuu puolestaan Miiluxin tehtailla Raahessa – kotimaisen kulutusteräksen alkulähteillä.
Kauhat valmistetaan asiakaslähtöisesti ja käyttäjäkokemuksilla on suuri vaikutus tuotekehitykseen. Valmistusmateriaalina käytetään kauttaaltaan Miiluxin kulutusterästä, joko HB400-, HB450- tai HB500-laatuisena. Yhdessä kauhassa voi olla useampaakin laatua olevaa terästä tarpeiden mukaan. Pyöräkuormaajiin on Mikko Harjulan mukaan tulossa pian myös erikoiskovasta teräksestä valmistettuja pulttihuulituotteita.
Kauhojen komponenttien valmistus tapahtuu aina teräksen niin sanotussa pehmeässä muodossa. Kappaleiden työstäminen on tällöin kustannustehokkaampaa. Lopputulos on ”kovaa reunasta reunaan”, koska valmiiden komponenttien tasalaatuisuus taataan jälkikarkaisulla. Kaikki kovaan käyttöön tarkoitetut kauhojen komponentit käyvät läpi tämän saman prosessin. Kestotecin toimistot sijaitsevat akselilla Forssa-Pirkkala-Raahe.
”Koko maan kattava myynti hoidetaan kuitenkin pääasiassa kentällä asiakkaiden luona”, sanoo Mikko Harjula. Asiakkaat ovat paljolti maarakennus- ja murskausalan toimijoita ympäri maan. Enenevässä määrin yhteistyökumppaneina on suuriakin toimijoita. Harjula sanoo kaivosalan olevan täysin oma maailmansa, ja myös sinne on saatu kiitettävästi kanavia auki. Yritys pyrkii olemaan näkyvästi esillä maarakennus- ja kaivosalan messuilla.
Kestotec suuntaa katseitaan myös vientiin. Myyntimatkoja on tehty muun muassa Norjaan ja muidenkin maiden osalta tehdään töitä kaupankäynnin aloittamiseksi. Harjulan mukaan syksyn Maxpo-messuilla Hyvinkäällä tullaan näkemään runsas kattaus erilaisia kulutusteräksestä valmistettuja kauhoja. Kauhojen lisäksi Kestotec toimittaa kulutusosia erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Irrotettavat huulilevysegmentit

Sormi osoittaa kulutusteräksistä irrotettavaa pulttihuulta. Itse pultit ovat suojassa taaempana pohjalevyssä. Huulipalan rakenteen johdosta iskut kohdistuvat tasaisesti kauhan pohjalevyyn, eivätkä näin pultteihin.

Kestotec lanseerasi pulttihuulen pian toimintansa aloittamisen jälkeen. Ideana on korvata perinteisesti hitsaamalla liitetty huulilevy helpommin vaihdettavilla pultattavilla segmenteillä. Tänä päivänä pulttihuulia on tarjolla useita malleja pienemmistä kevytmateriaalikauhoista aina isoimpiin syöttökoneisiin asti. Kaikissa malleissa yhdistyvät samat periaatteet. Pultit ovat suojassa. Itse kulutuspalat ottavat voimat vastaan ja ohjaavat ne kauhaan. Pultit eivät näin rasitu missään vaiheessa. Kärkipalojen vaihtoon kuluva aika riippuu kokoluokasta ja olosuhteista, mutta harvemmin koko urakkaan menee kahta tuntia pidempään.
Kauhamalliston laajetessa Kestotec toimittaa yhä enemmän kokonaisia pyöräkuormaajan kauhoja. Lähes poikkeuksetta niissä on pulttihuuli ja -kantapäävarustus. Kyllä, nykyisin myös kauhojen kantapää suojataan pultattavilla segmenteillä. Ja kun muut kuluvimmat kohdat suojataan vielä MTG:n suojauskomponenteilla sekä kovametallituotteilla, voidaan puhua todellisesta täyssuojatusta pyöräkuormaajan kauhasta.

Myös takapään kantalevy on vaihdettavissa niin ikään pulttiliitoksen ansiosta. Tässä on takana neljä samanlaista kulutuspalaa. Niiden paikkoja voidaan vaihdella keskenään kulumisen mukaan.

Uuteen koneeseen
Hämeen Moreenijaloste Oy:n viime keväänä ajoon saama Komatsu WA500 -pyöräkuormaaja varustettiin Kestotecin pulttihuulikauhalla jo heti uutena. Aikaisemmat hyvät kokemukset irrotettavalla huulilevyllä olevasta kauhasta rohkaisivat Hämeen Moreenijalosteen Lauri Mertsalmen hankkimaan sellaisen myös uuteen koneeseen.
”Halusin meidän koneeseemme juuri Kestotecin pulttihuulikauhan ja sellainen saatiin. Lisäksi se on tehty meidän käyttöön hyvin soveltuvaksi”, sanoo Mertsalmi. Tämä nimenomainen kauhahan nähtiin jo Mansen Mörinöillä ja sieltä se pääsi heti tositoimiin Hämeen Moreenijalosteen murskausasemalle. Toinenkin Kestotecin kauha on jo tilauksessa. Murska-aseman Volvo 480 -kaivukoneeseen on tulossa 2,7 kuution täyssuojattu kauha syöttökäyttöön.

Alueena Etelä- ja Keski-Suomi
Padasjokelainen Hämeen Moreenijaloste on Lauri Mertsalmen luotsaama kiviainestuotantoon suuntautunut yritys. Toiminta käynnistyi jo 1970-luvun alussa Laurin isän toimesta juuri murskauksella. Lauri otti vetovastuun 1992. Yhdellä murskausasemalla operoivalla yrityksellä on useita toimeksiantajia Etelä- ja Keski-Suomessa. Haastatteluhetkellä asema oli Asikkalassa Päijät Murskeen toimeksiannosta. Työn alla oli kiviainesta läheisen Mikkelin Betoni Oy:n betoniaseman käyttöön.
Jo Laurin isän ajoista mukana ollut työmaan vastaava Jarkko Nieminen sanoo, että neljän koneen asema vaihtaa paikkaa keskimäärin 2–3 viikon välein. Käytössä on kaksi Metson Lokotrack-murskainta, yksi kaivukone syötössä ja juuri mainittu pulttihuulikauhalla varustettu Komatsun pyöräkuormaaja materiaalien kannossa. Kivi murenee 2–3 vuorossa sallittujen murskausaikojen puitteissa kuuden työntekijän toimesta. Välillä on muutama mies enemmän remmissä, kun oikein kiirettä pukkaa. Murskausaseman paikan vaihto on Niemisen mukaan hyvä asia. Se tekee muutoin välillä hieman puuduttavasta hommasta mielenkiintoista. Tässä pääsee hänen mukaansa näkemään Etelä-Suomea aina Multialta Loviisan Koskenkylään asti. Näissä paikoissa ja välimaastossa vieraillaan usein murskausaseman kanssa.
Kestotecin pulttihuulikauhan käyttöä läheltä seuranneena Nieminen sanoo sen olevan hyvin toimiva ratkaisu, koska pultatut huulilevyt suojaavat itse kauhan runkoa. Myös rakenne, jossa iskut kohdistuvat tasaisesti kauhan runkoon eivätkä kiinnityspultteihin, on hyvä ja pidentää kauhan ikää ja helpottaa sen kunnossapitoa.

Lue seuraavaksi