Uutiset

Työkoneet

Pyöräkuormaajamarkkinat Kiinassa jo omissa käsissä

Samassa ajanjaksossa kaivukonemyynti oli sekin huikeat 105918 kappaletta (+84 %). Tämä käy ilmi valmistajilta kerätystä tilastosta.

Kasvuvauhdin kuvaamiseksi mainittakoon, että vuonna 1993 vastaava kaivukonemyynti koko maassa oli 2349 konetta. Lapiomyynti on tosin saattanut romahtaa samassa suhteessa kuin kaivukoneiden myynti on kasvanut.

Keskimääräinen pyöräkuormaajan myyntihinta Kiinassa on noin 30000 ja kaivukoneen 60000 dollaria. Näiden kahden konetyypin kokonaismyynnin arvo vuositasolla on noin 20 miljardia dollaria, joten ei ole ihme, että tätä pottia on ilmoittautunut jakamaan myös lähes jokainen länsimainen valmistaja.

Länsimaisten valmistajien ja kiinan omien tehtaiden taistelu Kiinan markkinoista on pyöräkuormaajissa jo ohi. Kiinan omat tehtaat valmistavat jo suurimman osan pyöräkuormaajista. Viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla sellaiset kiinalaismerkit kuin Liugong, Lonking, Xiagong, Lingong ja Xugong valmistivat 72 prosenttia (96677 kpl) Kiinaan myydyistä pyöräkuormaajista.

Pyöräkuormaajien ykkösen Liugongin kotimaan myynnin arvo oli peräti kaksi miljardia dollaria. Kakkonen eli Lonking ylsi sekin 1,3 miljardin myyntiin. Huikeita lukuja, joita täällä Suomen lilliputtimarkkinoilla on vaikea ymmärtää.

Kaivukoneet ovat astetta monimutkaisempia esimerkiksi hydrauliikkansa osalta ja siksi länsimaiset valmistajat hallitsevat edelleen kaivukonemarkkinoita. Sellaiset tutut merkit kuin Doosan, Komatsu, Hitachi, Hyundai ja Caterpillar vastasivat viime vuoden ensimmäisen puoliskon myynnistä 75 prosentin osuutta. Kiinan omat merkit kuitenkin nousevat vahvasti myös kaivukoneissa ja kehitys tulee melko varmasti seuraamaan pyöräkuormaimia. Omien valmistajien osuus kasvaa ja länsimerkit joutuvat luopumaan markkinaosuuksistaan. Ennusteen mukaan viiden vuoden kuluttua jo Kiinassa myytävistä puolet kaivukoneista ovat kiinalaisia.

Lue seuraavaksi