Uutiset

Kuljetuskalusto

Puutavara-auton kokonaisuuteen vaikuttaa moni asia

Puutavara-auton varustelu ja tekniset ratkaisut ovat aina kompromisseja. Eri puutavara-autoyksiköt apu- ja lisälaitteineen voivat olla hyvinkin erilaisia. Varsinaisen toimeksiannon eli puutavarakuljetuksen tunteminen ratkaisee. Tosin ääriolosuhteilla ja käyttäjän omilla mieltymyksillä on merkitystä. Puutavaranosturin ja perävaunun valinta on samalla tavalla merkittävä kuin itse puutavara-autonkin.

”Kyllä tyhjät on otettu viime vuosina pois”, aloittaa suomenniemeläinen puutavara-autoilija Jari Halinen keskustelun arkityöstään. Halisen suoriteala on energia- ja ainespuun kuljetusta Etelä-Savon ja Kaakkois-Suomen talousalueilla. Viime aikoina Jari on nostellut puutavarayhdistelmänsä kyytiin lähinnä ainespuuta. Hänellä on itsellään yrityksessä yksi oma auto. Autoon on valinnaisesti kytkettävissä energiapuunajoa varten laidallinen siirtotelinen neliakselinen perävaunu. Haastattelun aikaan auton perässä kulki jäykkärunkoinen viisiakselinen perävaunu. Tämä pitkä jykiläinen on siirtopankkokärry varustettuna kahdeksalla tolppaparilla.

”Meillä on toisen yrityksen kautta tarjonnassamme useampi yksikkö puutavarankuljetukseen. Yritys toimii tavallaan tilausyksikkönä. Kiireavuksi saadaan verkostostamme kasvatettua kapasiteettia.  Ajot tiedetään edellisen viikon loppupuolella noin viikoksi eteenpäin”, kuvaa Halinen arkeaan. Yksittäisen autoilijan kannalta vaikutusmahdollisuus suuren teollisen toimijan kanssa ovat pienet. Mutta yhdistäen voimia saa puutavara-autoilija ehkä ääntään kuuluville. Jari Halinen vaikuttaa puutavaranostureiden puolella myös.

Loglift118s nosturissa on paineakkuja nosto- ja laskuliikkeiden tasaamiseksi

”Meille tuli vuonna 1970 ensimmäinen Fiskars -merkkinen puutavaranosturi autoon. Tämä uusin periaatteessa saman valmistajan nosturi on Loglift 118S. Se on ollut käytössäni nyt pari viikkoa. En tiedä johtuuko siitä, että olen niin kiinnostunut tekniikasta ja sen toimimisesta, mutta nosturinvalmistaja tuntuu kuunnelleen toiveitani. Olen tehtaan edustajille päässyt kertomaan mihin suuntaan puutavaranosturia voisi kehittää”, kertoo Halinen.

Kyllä suurikin kuuntelee

Jari Halinen on valittu suomalaisena puutavaranosturin käyttäjänä HIABin lähettilääksi. Lähettiläänä Halinen pääsee käyttäjänä kertomaan puunajon kokemuksista ja haasteista suoraan valmistajalle. Lähettiläänä Jari tekee osaltaan myös edustuksellisia tehtäviä. Jari Halinen on ollut kokeilemassa myös HIABin Hi-Vision™ etäohjattua puutavaranosturia.

”Kyllä sellaisessa kehittelyssä on tulevaisuus. Muutaman vuoden päästä auton ohjaamosta ohjattavat puutavaranosturit voivat osaltaan houkutella alalle uusia tekijöitä”, avaa Jari näkemystään. Koulutuspuolesta Halinen on muuten huolissaan, alalle tulevia ei liiaksi ole, vaikka työtä riittää.

”Jos otan puutavara-autonkuljettajaksi aikovan tähän harjoittelemaan, olen yrittäjänä vastuussa kaikesta tekemisestä. Ehkä voisi harkita jotain muuta menetelmää, riskit ovat kuitenkin suuret”, sanoo yrittäjän vastuusta Jari Halinen. Harvempi yrittäjä on valmis ottamaan riskin. Hän kertoo itse saaneensa ensivaikutteet puuautosta vauvankopassa maaten, kaikilla sellaista taustaa ei ole. Mutta puhe palautuu nopeasti itse ajoneuvojen tekniikkaan.

”Olen uuden nosturin hydraulijärjestelmään valinnut lisävarusteena paineakkuja. Niillä tasataan öljynpainepiikkejä nosto- ja laskupuolella. Akuilla ja hydrauliikkaöljyn virtausnopeutta säätämällä saan nosturin toimimaan juuri haluamallani tavalla”, Jari sanoo ja näyttää nosturinkäytön mallia. Halisen mukaan nosturin hydrauliikkaöljy lämpenee, jos ohjauskaraa joutuu pitämään vain osittain auki. Omien säätöjen löytäminen on auton moottorin kierrosnopeuden, hydraulipumpun ja nosturin säätämisen hallintaa. Kaikkien näiden hallinta on kuitenkin vain pieni osa puutavara-autoilun kokonaisvaltaisesta hallinnasta.

Markkinoille lisää valmistajia

Lappeenrannan, Savonlinnan ja Mikkelin talousalueilla toimiva Auto-Kilta Trucks Oy myy Zaslaw-merkkisiä puutavaraperävaunuja. Auto-Killan Pasi Sairanen sanoo

Zaslaw ei ole vielä kovin tuttu merkki puutavaraperävaununa. Viisiakseliseen saa kolmen akselin noston, levyjarrut ja ilmajouset.

perävaunun täydentävän sopivasti heidän Volvo -puutavara-autojen myyntiä alueellaan. Markkinana Zaslawille Auto-Kilta pitää koko Suomea. Zaslaw tuodaan alustana Puolasta.

”Tehtaan perinteet ovat maatalouskäyttöön tehtyjen perävaunujen valmistuksessa. Saimme tehtaan kanssa suomalaisiin olosuhteisiin tarkoitetuilla suunnitelmilla ja heidän toteutuksellaan melko ripeästi ensimmäiset vaunut maahan”, kertoo Pasi. Ensimmäiset käyttäjäkokemukset ovat olleet rohkaisevia Sairasen mukaan. Perävaunut ovat viisiakselisia, joista kolme on nostettavissa. Runko on jäykkää mallia. Perävaunun saa ilmajousilla ja levyjarruilla, tyhjäpaino asettuu alle 8,5 tonniin. Päällirakennevarustelun viimeistely tapahtuu Suomessa, koska esimerkiksi eurooppalaiset pankko- ja tolppamallit ovat hieman erilaisia ja tehty eri kokoluokkiin.

”Tuomme perusmallisen vaihtoehdon Suomen perävaunumarkkinoille. Hinta on kilpailukykyinen, laadun ja kestävyyden näyttää kokemus ja aika. Luotamme tuotteeseen antamalla kahden vuoden perustakuun. Ensimmäiset ovat olleet käytössä aika tarkkaan vuoden verran, eikä ongelmia ole ollut”, sanailee Pasi Sairanen.

Vaihtoehdoista paras käyttäjälle

Sekä puutavara-autoilija Jari Halinen että Auto-Killan Pasi Sairanen näkevät raakapuun liikkumisen positiivisessa valossa lähitulevaisuudessa. Valtakunnan tasolla suuria hankkeita on toteutumassa Äänekoskella, valmisteilla tai suunnitteilla on Keminmaan ja Kuopion seuduille. Näillä voi olla vaikutusta puuvirtoihin ja hankinta-alueisiin. Perinteisillä metsäteollisuuden raaka-aineita käyttävillä suurtuottajilla on uusia raakapuun käyttökohteita kuten biopohjaiset polttoaineet. Myös sahateollisuus pärjää tämän hetken suhdanteissa hyvin. Autoilija ja ajoneuvojen myyjä ovat vaikuttamassa alaa koskevissa taitekohdissa. Vuonna 2013 tieliikenteessä korotetut massat ja Trafin myöntämät HCT-kokeiluluvat ovat merkittäviä tekijöitä. Sukupolvenvaihdokset, kuljetussopimuskatkokset tai autoilijoiden yritysostot näyttävät vievän alaa suurempiin yksiköihin. Yksikkömäärät vähenevät, kun samalla kertaa voidaan viedä entistä suurempia kuormia. Puutavaraa kuljettavan yrityksen täytyy olla kalustonhankinnassa tarkka. Vaihtoehtoja on. Osaaminen ja kokemus ratkaisevat loput.

Kaunis talvinen maisema on herkkua myös puutavara-autonkuljettajalle.

Konepörssin verkossa Zaslawista

www.jyki.fi

https://www.hiab.com/fi-FI/Alkusivu/

www.sisuauto.com

Lue seuraavaksi