Uutiset

Työkoneet

Puun kuormausta etänä

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) kehittää voimakkaasti myös autonomisia- sekä etähallintaratkaisuja koneidensa hallintaan. Oiva esimerkki tästä kehityssuunnasta on 5G-yhteydellä etäältä operoitava Volvo L180-pyöräkuormaaja. Puutavarakouralla ja High Lift -aisastolla varustettua konetta on koeajettu SCA:n puuterminaalilla Ruotsin Torsbodassa.

Hallinta tapahtui satojen kilometrien päästä ja useiden kameroiden tarjoaman näkymän avulla päästiin tarkasti poimimaan puuta sekä lastaamaan sitä autoihin. Hallinta- ja ajo-olosuhteet ovat hyvinkin simulaattorimaiset. Puutavarayhtiö SCA odottaa järjestelmän tuovan tulevaisuudessa runsaasti etuja. Yksi kuljettaja voi hallita syrjäseudullakin olevia koneita menemättä paikalle. Käyttö on myös turvallista kaikissa olosuhteissa.

”Uskomme 5G-yhteyksien tarjoavan kuljettajille entistä enemmän mahdollisuuksia. Joskus on vaikeaa saada kaukaisimmille terminaaleille ihmisiä töihin. Nyt pyöräkuormaajalla lastaaminen ja puun käsitteleminen ei katso paikkaa. Kuljettajalle se tietää ihanneolosuhteita ja ergonomiaa”, kertoo insinööri Christian Spjutare (Volvo CE).

”Yhteistyö Volvon kanssa on oiva esimerkki siitä, kuinka nykyaikainen huipputeknologia voidaan valjastaa palvelemaan tehokkaasti puunkäsittelyä. Televerkkojen ja merkitys kasvaa. 5G tarjoaa jo nyt nopeat vasteajat ja korkean tiedonsiirtokapasiteetin, joka etäohjauksen turvalliseen toteuttamiseen tarvitaan”, lisää Telian kehitysjohtaja Magnus Leonhardt.

Nyt käynnissä olevan projektin tarkoituksena on tutkia sitä kuljettajan kannalta. Jokainen lastaus- ja käsittelytpahtuma on omanlaisensa eli toistoa on vähän. Taakkojen koko vaihtelee, samoin ajoreitit. Tarkka viiveetön hallinta on äärimmäisen tärkeää.

Etäohjatussa Volvossa on useita kameroita ja sensoreita, jotka välittävät reaaliaikaista tietoa matkan takana istuvalle kuljettajalle Telian 5G-verkon kautta. Data kulkee kahteen suuntaan. Kokeeseen osallistuvilta kuljettajilta kerätään kokemuksia muun muassa kameroiden sijoittelun suhteen.

Volvolta kerrotaan, että puun käsittely on liian vaikea työ automatisoitavaksi ja juuri sen runsaiden muuttujien takia. Siksi etähallinta on se teknologia, johon tässä asiakassegmentissä panostetaan.Lue seuraavaksi