Uutiset

Työkoneet

Proment-trukkihiekoitin – vähän osia, helppo kytkeä

Piikkiöläisen Sam Walldenin suonissa virtaa pellepelottoman keksijäverta. Aikoinaan maatalouskoneasentajaksi kouluttautunut mies on lyhyen yrittäjäuransa (Proment Oy) aikana ideoinut jo useita innovatiivisia tuotteita ja trukkihiekoitin on yksi niistä. Perusideana on ollut ilman hydrauliikkaa tai sähköä toimiva hiekoitin, joka on nopeasti kytkettävissä trukkipiikkeihin. Noin 1500 kiloa nostamaan pystyvä trukki käy peruskoneeksi. Mikään ei tietenkään estä käyttämästä sitä vaikka pyöräkuormaajalla tai kurottajallakin.

Noin tuhat kiloa täytettynä ja 400 kiloa tyhjänä painava hiekoitin ottaa keskipakolevittimen pyörimisvoiman alas laskettavan renkaan maakosketuksesta.

Kahden kulmavaihteen ja nivelakselin kautta voima välittyy lautaselle, joka lähtee pyörimään heti, kun trukilla ampaistaan liikkeelle. Koeajojen perusteella on havaittu, että jäiselläkin alustalla pyörä antaa tasaisen liikkeen lautaselle. Nastarengasta tai ketjuja ei ole tarvinnut asentaa. Hiekoittaminen onnistuu niin eteen kuin taaksekin ajamalla.

”Trukin etenemisnopeus vaikuttaa suoraan levitysleveyteen. Hiljaa ajamalla voidaan sirotella vaikka vain kahden metrin levyistä kaistaa, kun taas vauhdilla etenemällä päästään jopa yli kymmenen metrin leveyteen”, aloittaa Sam Wallden.

Hiekoittimen paino ei lepää erillisripustuksessa olevan pyörän päällä, vaan trukkipiikeissä. Tämä takaa painon trukin vetäville pyörille ja samalla hyvän etenemiskyvyn. Trukkipiikkien kiinnikereiät on tehty hiekoittimen rungon ylä- ei alareunaan. Tämäkin yksityiskohta on tarkan harkinnan tulosta. Näin säilyy hyvä näkyväisyys ohjaamosta alas hiekoittimelle.

”Olemme saaneet trukkihiekoittimesta runsaasti kyselyjä sellaisilta yrityksiltä, missä rekkaliikenne on pihalla runsasta. Aamulla kerran hiekoitettu piha saattaa jäätyä tai hioutua uudestaan päivällä. Silloin olisi kätevää nostaa äkkiä hiekoitin trukin kyytiin ja hiekoittaa ajotiet ja pihat tarpeen mukaan”, päättää Wallden.

Hiekoittimen kehittämisen johtotähtenä on ollut yksinkertaisuus. Hiekoitussepelin kulku lautaselle katkeaa myös automaattisesti heti, kun pyörän liike loppuu. Voimapyörältä välittyvä jousikuormitteinen vipuvarsisto sulkee ja avaa luukkua automaattisesti.

”Tämä toiminto vaatikin runsaasti mietintää ja kokeiluja”, jatkaa Wallden.

Katso video hiekoittimesta.

Walldenin periaate on suunnitella yksinkertaisia, mutta toimivia laitteita. Yrityksen tuoteohjelmassa olevista, kasvinsuojeluruiskun täyttämiseen tarkoitetuista vesisäiliöistä on kehitetty sepeli- ja hiekkasiilo. Erityisesti luukun mekanismiin on paneuduttu.

”Moni perinteisten siilojen kanssa puuhannut tietää, että luukku on usein se vaikeasti toimiva osa ja liikkuvia osia niissä on perinteisesti ollut runsaasti. Meidän siilossamme on vain yksi liikkuva osa ja luukku on varmatoiminen ja nopea käyttää”, kehuu Wallden.

Lue seuraavaksi