Uutiset

Työkoneet

Pohjia rakentamassa 38-tonnisella – Marttiini kestää

Kaivinkone ja Maansiirto Rikamat oy:n Antti Rikaman mukaan koneiden koko on vain kasvanut rakennusten pohjatyömaillakin. Peruskoneita suurentamalla haetaan tehokkuutta. Työlaitteet pitää siten olla mitoitettuna peruskoneille sopiviksi ja suuria voimia kestäviksi.

Jyväskylässä käytiin kerrostalotyömaalla, jossa oli menossa jo pihojen rakentamisvaihe. Uusia kerrostaloja on alueelle tehty kaikkiaan viisi kappaletta, joista kolmessa Rikamat on ollut mukana.

Kone työmaalla oli 38 tonnin Kobelco 350 LC. Sen puomin päästä löytyy rovaniemeläisen Marttiini Metal oy:n valmistama järein kallistaja mTilt-40 sekä vankka mRx-40-pyörittäjä. Yhä suuremmissa koneissa käytetäänkin nykyään myös pyörittäjiä. Edellä mainitut Marttiinit on tarkoitettu peruskoneisiin 32–45 tonnia.

Kallistajan omapaino on noin 1 200 ja pyörittäjän 1 175 kilogrammaa. Pyörittäjä voidaan varustaa myös pihdeillä.

Rikamatin vuoden vanha Kobelco 350 LC on varustettu Marttiini Metal oy:n valmistamalla kauhanpyörittäjällä ja -kallistajalla. Yhä järeämpiin koneisiin halutaan nykyään kallistuvien kauhanpyörittäjien tuomaa joustavuutta ja monipuolisuutta, mihin Marttiinin malliston järeimmät vermeet antavat mahdollisuuden. Ilmari Oikari tiivistää kokemukset Marttiinista kahteen sanaan: No problem.

”Tämä Marttiini on ollut meillä käytössä vuoden päivät eli saman verran kuin peruskonekin, jonka tuntimittari näyttää nyt lukemaa 2 200. Ison koneen voimat vaativat pyörittäjältäkin kestävyyttä ja vankkaa rakennetta: Sitä Marttiinista löytyy. Kaikkiaan samanmerkkisiä laitteita on meillä kuusi. Vuonna 2016 tuli ensimmäinen ja ne ovat osoittautuneet hyviksi hankinnoiksi. Tämä iso Marttiini on pikakiinnitteinen ja nopeasti pudotettavissa pois, mikäli tehdään sellaista työtä, joka ei pyörittäjää vaadi. Mutta voin sanoa, että on se pidetty paikoillaan varsin kovissakin paikoissa. Se kestää miesten töitä”, kehaisee Antti.

Samaa lujuutta todistaa Kobelcon vakiokuljettajaa Jarmo Hiekkaa tuuraava Ilmari Oikari, joka ei löydä laitteelle moitteen sijaa. 38 tonnisen ulottuvuudet mies on todennut varsin käyttökelpoisiksi.

”Esimerkiksi tällä saa auton kippaamasta sorakasasta siirrettyä materiaalit suoraan korkoon, eikä mitään välisiirtoja tarvita.”

Marttiinin uutta järeää pyörittäjäuutuutta on saatavana neli- ja kaksiletkuisena, sähköjärjestelmällä ohjattuna sekä myös proportionaalisella sähköjärjestelmällä. Pyörivässä liittimessä on viisi puolen tuuman linjaa, joista yksi on vuotolinja, sekä myös lukkolinja. Saatavana on myös suurvirtausläpivienti.

Marttiinin mukaan sekä pyörittäjän että kallistajan rakenteet kuten runko, hammaskehä ja laakerointi ovat mitoitettu kestämään yli 30 tonnin painoisten kaivukoneiden aikaansaamaa rasitusta. Pyörittäjän leveys on 1 082, syvyys 865 ja korkeus 700 millimetriä.

Saatavana on pikakiinniketyypit NTP20, 30 ja 40 sekä vielä S80 ja 90.

Lue myös: Kaivinkone ja Maansiirto Rikamat on monessa mukana.

Marttiinin kallistaja mTilt-40 sekä mRx-40-pyörittäjä ovat tehty kestämään isojen peruskoneidenkin puomin päässä jyllääviä voimia.

Lue seuraavaksi