Uutiset

Työkoneet

Paupek Oy – timanttiporauksesta räjäytyksiin

Luontainen jatke oli sitten myös kuljettaa syntynyt jäte pois, näin kalustoon tuli hiljalleen myös kuorma-autoja ja lastaavia koneita. Nykyinen kalusto onkin muotoutunut vuosien saatossa asiakkaiden toivomusten mukaiseksi. Ensimmäiset isot purku-urakat Paupek teki jo 80 –luvun loppupuolella. Sen jälkeen työmaita on ollut ympäri Suomen ja myös Venäjän puolella. Yrityksen pääpaikka on Oulussa ja sillä on konttori myös Lahdessa. Paupek on erikoistunut myös suurien kohteiden purkamiseen sekä saneerauspurkuihin.
Viime vuoden elokuussa merkkivuotta juhlistettiin uusien toimitilojen avajaisilla. Ne sijaitsevat Oulun Ruskossa. Koska kierrätys ja lajittelu ovat tulleet nekin yhä tärkeimmiksi liiketoiminnan muodoiksi, valmistuu uuteen tukikohtaan myös katos kierrätettävien materiaalien säilytykseen. Ruskossa Piiralat ottavat vastaan alueen rakennus- ja betonijätteitä.
”80 –luvulla suuri asiakas meille oli perinteinen paperiteollisuus. Olemme olleet useassa paperitehtaassa poraamassa varauksia paperikoneita varten. Yksi paperikone tarvitsee helposti sellaiset 6000 reikää ja aukkoa, joten projektissa vierähtää 5-10 mieheltä helposti vuosikin. Paperiteollisuus ei nykyään enää työllistä niin paljon ja ns. linjasaneeraaminen ja osapurut ovat tulleet kuvioon mukaan. 60 –luvun rakennuskantaa korjataan nyt siten, että osa rakennuksesta voidaan purkaa ja osa saneerata. Myös parvekkeita voidaan purkaa kerrostaloista ym. Työn luonne on hieman muuttunut vuosien saatossa”, kertoo Pauli Piirala.
”Juuri kohteiden monimuotoisuus vaatii myös monipuolisen kaluston.  Pienemmässä päässä on timanttiporaus- ja sahauskalusto sekä purkurobotit ja liukuohjatut pienkuormaajat. Suuremmassa päässä ovat kaivukoneet varusteltuina pulveroijilla, leikkureilla ym. Kalustoa taitaa olla sellaiset 70 yksikköä ja siihen päälle vielä timanttivehkeet”, täydentää Pekka Piirala.
”Toiminnan alussa turvauduttiin joissain koneissa ja laitteissa ulkopuoliseen apuun ja kiireimpinä aikoina sitä oli vaikea saada. Palveluvalmiuden takaamiseksi on sittemmin pyritty hankkimaan omat koneet kaikkiin työvaiheisiin. Kun työt on takki auki myyty, pitää ne myös pystyä tekemään aikataulujen puitteissa”, jatkavat Piiralat.
Asbestityöt ovat aina olleet myös Paupekille tärkeitä. Pölytön saneeraus ja purku on opittu jo asbestihommissa.  Paupekin kotisivuilla on varsin mielenkiintoinen videokooste isojen tehdashallien räjäytyksistä.

Pääkaupunkiseudulla vaikeaa

Rakennusalalla puhutaan paljon harmaasta taloudesta ja Baltiasta sekä Puolasta tulevasta pimeästä työvoimasta. Piiralat ovat törmänneet ongelmaan, etenkin pääkaupunkiseudulla.
”Kun tässä taannoin oltiin vain 50 prosenttia kalliimpia Helsingin purkuhommissa, niin nyt kohteita tarjotaan jo 75 prosenttiakin meitä halvemmalla. Jokainen tajuaa, että asiat ei silloin ole kunnossa. Meille ammattimies maksaa kaikkine kuluineen yli 30 euroa tunnissa. Jos kilpailijat pärjäävät urakkalaskennassaan 20 eurolla per tunti, niin jotain sivukuluja jää varmasti maksamatta. Purku- ja saneeraustyöt varsinkin ovat työvoimavaltaisia ja ihmistyö muodostaa suuren kustannuksen. Valitettavasti Helsingin seudulla ei enää puoleen vuoteen ole onnistunut saamaan oikeahintaista työtä”, suomii Pekka Piirala.
”Ja tuntuu myös siltä, että tilaaja antaa monissa kohteissa aikataulujen venyä sovitusta. Kun urakkasopimus on tehty halvimman hinnan mukaan, niin silloin lipsumista aikatauluista sallitaan enemmän. Hintakilpailu on siis mennyt aivan järjettömäksi. Monia kohteita tehdään täysin ilman kunnollista valvontaa ja se mahdollistaa harmaan talouden. Toivottavasti ala joskus vielä tervehtyy”, lopettavat Piiralat.
Paupekin uudet toimitilat on osin rakennettu kierrätysmateriaalista. Osa kahden hehtaarin tontista kantaa vaikka minkälaisia koneita. Täytössä kun on parisen metriä purkubetonia.
Kuusi konepaikkaa sisällään pitävän konehallin betoniseinäelementit mm. ovat peräisin vanhasta puretusta karkkitehtaasta. Myös hallin hakelämmitysjärjestelmä hyödyntää kierrätettävää puuta. Pihamaalla sijaitsevat paitsi kierrätettävien materiaalien varastot, myös murskain. Sillä oli tammikuussa työn alla 8000 betonitonnin murskaaminen.  Jätebetonista syntyy oivaa täytemateriaalia myytäväksi.
Piiralat toteavat kierrätyksen olevan se, mihin tulevaisuudessa tullaan panostamaan entistä enemmän.
Tämän vuoden työt oli myyty tammikuussa jo syyskuulle 2011 saakka. Vuoden alussa mm. Saamelaisten kulttuurikeskus Inarissa oli työn alla. Paikalleen valetun rakennuksen kaikki läpiviennit ja reiät tehdään paikallaan ja Paupekin miehet olivat pohjoisessa timanttiporineen ja sahoineen.

Uusia Doosaneita

Paupek on aina investoinut innolla ja runsaasti koneisiin ja laitteisiin. Yritys on vuosien mittaan tunnettu mm. yhtenä Suomen suurimmista Bobcat  –käyttäjistä. Piiralat laskeskelevat, että kaikkiaan Bobcatin liukuohjattuja kuormaajia on käynyt talossa noin 140. Tämänhetkinen kanta on 20 konetta.
Uudehko, kunnossa oleva ja huollettu kalusto takaa osaltaan aikatauluissa pysymisen. Nyt kolme vuotta vanhaa kaivukonekalustoa meni vaihtoon ja tilalle tuli kerralla kolme uutta Doosania. Ne menevät purkutyökohteisiin ja varustellaan sinne sopivin työlaittein. Kauppa tehtiin Daetek Oy:n piiripäällikön, Ari Kiviharjun kanssa. Daetekin Oulun uudet toimitilat sijaitsevat aivan Paupekin naapurissa, samalla teollisuusalueella.
Nyt Paupekin laivastoon liitetyt Doosan mallit ovat DX140LCR, DX255LC ja DX300LC. DX140LCR on lyhytperäinen, 14-16 tonnia painava kaivukone. Sen peräylitys telalinjasta (700 mm) on ainoastaan 135 millimetriä, joten se sopii ahtaaseenkin purku- ja saneerauskohteeseen. Moottorina on commonrail tekniikkaa hyödyntävä Cummins (71 kW/95 hv).
DX255LC painaa sitten jo varustuksesta riippuen 25-28 tonnia ja sen voimanlähteenä on Doosanin oma commonrail (129 kW/173 hv). Suurin malli, DX300LC tarjoaa jo väkevää purkuvoimaa ja hyvän ulottuvaisuuden. Se painaa maksimissaan noin 32 tonnia ja myös tässä mallissa on Doosanin oma commonrail moottori (147 kW/197 hv).

Internet osoitteet: www.paupek.fi   www.daetek.fi

Lue seuraavaksi