Uutiset

Työkoneet

Oy Kendall Ab – 35 vuotta Suomessa

Kendall-voiteluaineet saapuivat Suomeen vuonna 1979. Amerikkalaisyhtiö Kendall etsi lehti-ilmoituksella edustajaa Suomeen. Jo pari vuotta teollisuuden voiteluainekaupassa mukana ollut raumalainen Ari Valtonen tarttui mahdollisuuteen. Päämies Amerikasta haastatteli Aria sekä sen aikaista yhtiökumppania Ruotsissa ja sopimus syntyi. Näin nykyisin varsin tunnettu voiteluainemerkki saapui Suomeen. Kendall-brändin kasvattaminen Suomessa nykyiseen asemaansa on vaatinut vuosikymmenien määrätietoisen ja sinnikkään työn.

Kuvassa alkuaikojen Kendall-öljypurkkeja.

”Ensimmäisessä neuvottelussa ilmoitimme Kendallin sen aikaisille edustajille, että olemme kiinnostuneita aloittamaan maahantuonnin, jos tuotteet ovat laadultaan huipputasoa, keskinkertainen ei riitä”, aloittaa toimitusjohtaja Valtonen 35 vuoden takaisten asioiden muistelun pääkonttorilla Raumalla.

”Tuohon aikaan televisiossa pyöri öljyteollisuuteen sijoittuvia saippuasarjoja kuten Dallas ja Dynastia. Olen sitä mieltä, että niiden antama täysin väärä kuva on yksi syy, miksi alalla oli sellaista ainesta, joiden ajatusmaailmassa ei ollut sellaista käsitettä kuin rehellinen ja pitkäjänteinen työ. Sitä tämä pitkä taival meiltä kuitenkin on edellyttänyt.”

”Koko 80-luku meni siis uuden merkin lanseeraamiseen ja Kendall-voiteluaineiden laadun osoittamiseen vaativissa käyttökohteissa. Asiakkaiden kokemusten mukaan laitteiden käyttöiät alkoivat pidentyä ja varaosa- sekä työvoimakustannukset pienentyä. Hiljalleen saimme kasvatettua Kendallin tunnettavuutta ja mainetta laadukkaana voiteluaineena”, tiivistää Valtonen. Sitten koitti 90-luvun lama. Valtosen mukaan tuolloin mentiin yksi askel eteenpäin ja kaksi taaksepäin.

”Syvä taloudellinen taantuma iski päälle juuri kun meidän piti aloittaa jälleenmyyntiverkoston luominen Suomeen. Tämä asia siirtyi 10 vuotta eteenpäin ja kasvamisen aikomus muuttui taisteluksi olemassaolosta. Selvisimme näistäkin raskaista vuosista ja ilman ainoatakaan maksuhäiriömerkintää.”

Yksi tunnettavuuden lisäämisen kannalta tärkeä asia on ollut moottoriurheilu. Kendall-imagoa on luotu niin drag racing kuin tractor pulling –kisoissa. Sponsorointi on jatkunut läpi vuosien ja nykyisin Kendall on mukana muun muassa Jari Mattilan endurotallissa, jonka Enduro SE-Team Honda racing voitti tänä vuonna Suomen merkkimestaruuden.

Tuoreet Suomen mestaruudet Kendall on hankkinut myös truck pullingsta, Tractor pulling puolella. Peräaho otti tänä vuonna jälleen luokassaan Suomen mestaruuden. Mestaruudet tulivat myös kiihdytysmoottoripyöräilystä sekä Legends Semi Pro –sarjasta, joten moottoriurheilu on edelleen olennainen osa Kendall-imagoa.

Myös raumalaista superpesistä tuetaan. Jääkiekkokin on lähellä sydäntä ja Kendallilla on Rauman Lukossa oma kummipelaaja.

2000-luku on ollut vahvaa kasvun aikaa. Vuonna 2000 yrityksen palvelukseen  tullut Pasi Luoma aloitti Arin kanssa uudenlaisen strategian luomisen. Siihen kuului muun muassa hinnoittelun yhtenäistäminen ja selkeyttäminen. Asiakkaissa alettiin keskittyä yhä enemmän teollisuuteen, urakoitsijoihin, raskaskonekorjaamoihin jne.

Jälleenmyyjäverkostoa alettiin kasvattaa ja sitoutuminen yhteistyökumppaniksi oli tärkeä edellytys. Tuotevalikoimaa kasvatettiin ja varastosta heti toimitettavien tuotteiden määrää lisättiin. Tärkeää myös oli, että tuotteet täyttivät heti uusimmat vaatimukset ja luokitukset.

”Nämä asiat ovat taanneet meille koko 2000-luvun tasaisena jatkuneen kasvun”, toteaa nykyään myynnin johdossa oleva Luoma. Myynnin koordinoinnin lisäksi Luoma hoitaa monia avainasiakkaita sekä Seinäjoki-Kajaani linjan pohjoispuolen myyntiä.

Oy Kendall Ab:n toimitusjohtaja Ari Valtonen on luotsannut yhtiötään  jo 35 vuotta. Yrittäjän uralle on sopinut niin ala- kuin ylämäkiä. Valtosen mukaan laadukkaat voiteluaineet, pitkät ja luottamukseen perustuvat asiakassuhteet sekä osaava ja motivoitunut henkilökunta ovat luotsanneet yrityksen läpi vuosien.

Uusin tuote-edustus Kendallin rinnalle on Brunox, joka tarjoaa useita tuotteita muun muassa ruostesuojaukseen.

Lue koko juttu tulevasta Konepörssistä 9/2014 (ilmestyy 15.9.).

Lue seuraavaksi