Uutiset

Työkoneet

Oy J-Trading Ab – linko tulee taajamiinkin

Linkoamalla tehty lumenpoisto on ennen kaikkea kuormaamalla tehtävää turvallisempaa. Edestakainen vekslaaminen jää pois ja linkoava työkone sekä kuorma-auto sopivat kulkemaan peräkkäin yhdellä kaistalla. Ja menetelmä on myös nopea. Linkousnäytöksessä Reform Mounty 100V –traktoria ja Zauggin valmistamaa 2,2 metrin lumilinkoa ajava Hannu Räsänen kertoo, että parhaimmillaan 13 kuution lava täyttyi pehmeästä lumesta puolessatoista minuutissa. Hieman kovempaa penkkaa lastatessa joutuu nopeutta tiputtamaan ja ehkä joskus ottamaan välillä taakse lingon kangetessa ylöspäin.
”Linko syö itsensä kyllä jäätyneeseen lumipenkkaankin. Näytöksissä kovasta penkasta lava täyttyy muutamassa minuutissa”, valistaa Räsänen.
”Ongelmaksi muodostuu se, että autoja ei millään saa ajoon niin paljoa kuin linko niiden lavoja täyttäisi”, tietää Ulf Juslin.
Helsingin kaupungin tekemien mittausten mukaan linkoamalla lavalle mahtuu lähes puolet enemmän lunta kuin kuormaamalla. Linko rikkoo lumen kiteitä ja puhaltamalla lumi pakkautuu tiiviisti. Jäätyneestä penkasta pyöräkuormaimella irtoaa vain isoja kokkareita, jotka rikkomatta lisäävät tilan tarvetta entisestään.
”Tämä vajaat 4000 kiloa painava Reform Mounty 100 V –traktori soveltuu hienosti linkoukseen. Kolmesta nopeusalueesta lingotessa on käytössä hitain. Voiman ulosotossa on kierroksia 1000. Linkoamista helpottaa ns. automaattiajo. Ajoa varten on säädetty moottorikierrokset ja  maksimi nopeus esimerkiksi neljään kilometriin tunnissa.Automaattitoiminto pudottaa nopeutta kun vastus lingolla kasvaa. Moottoria ei saa polvilleen”, jatkaa Räsänen.
Koneessa on kurottajatyyliin eri ohjausvaihtoehdot.
”Rapuohjaus on hyvä esimerkiksi penkkoja puskettaessa kauemmas. Sen ansiosta voi ajaa vielä tasaisella, vaikka linko kulkee jo luiskassa. Samaa asiaa voi hyödyntää kesällä vaikka murskainta käytettäessä. Maksimi kaltevuus Mountylle on peräti 40 astetta, eli kyseessä on hyvin tukeva peruskone”, lopettaa Räsänen.

Holder uusii

Holder uusii taajamatraktorimallejaan ja ensimmäinen maistiainen oli esillä J-Tradingin perinteisillä JT-Expo päivillä helmikuussa.
”Tämä uusi malli C250 korvaa mallistosta vanhan 240 –mallin. Toinen pienen pään uutuus on malli C270 ja molemmista on tulossa myös kaksipaikkaiset mallit. C250 painaa tyhjänä noin 1900 kiloa. Painoa edeltäjään verrattuna on tullut lisää kuutisensataa kiloa. Ulkomitat ovat kuitenkin pysyneet entisellään eli pienin leveys on metrin luokkaa. Korkeutta voidaan säätää paitsi rengaskoon avulla myös ohjaamon korkeutta muuttamalla. Tässä koneessa on nyt korkein mahdollinen säätö eli koneen korkeus on 2260 millimetriä”, kertoo George Gustafsson.  Ennen moottorina oli 1,5 litrainen Kubota, nyt voimaa antaa nelisylinterinen, 2,6 litran ja 36,5 kilowatin tehoinen diesel samalta valmistajalta.
”Koska koneen ulkomitat ovat tehon ja painonnoususta huolimatta ennallaan, on kääntöympyrän halkaisija edelleen vain viitisen metriä. Ketteryys on siis säilytetty. Ajomukavuutta parantaa paitsi täysin uusi ohjaamo, myös akseleihin asennetut jousituselementit, joita aiemmin ei ollut. Hydrostaattisessa voimansiirrossa on edelleen napamoottorit, mutta tässä pienessä mallissa ne ovat nyt samat kuin suuremmassa. Kaiken kaikkiaan kyseessä on täysin uusittu malli, johon lataamme paljon odotuksia”, päättää Gustafsson.
Konepörssi palaa mielenkiintoiseen uutuusholderiin vielä myöhemmin tänä vuonna.

Internet-osoitteet:

www.j-trading.fiwww.reform.atwww.max-holder.comwww.zaugg-ag.chwww.kahlbacher.com

Lue seuraavaksi