Uutiset

Työkoneet

Ommelift on tanskalainen vaihtoehto

Ommelift on kolmannen polven omistuksessa toimiva kansainvälinen perheyhtiö, jonka liikevaihdosta 85 prosenttia kertyy nykyään viennistä. 1900-luvun alussa kyläseppä Frederik W. Lorentsen aloitti erilaisten maatalouskoneiden valmistuksen. Niistä luovuttiin vasta vuonna 2000, jolloin yritys alkoi keskittyä pelkästään nostimiin.

Nykyään Frederikin lapsenlapset Torben, Frederik ja Harry W. Lorentsen luotsaavat yritystä eteenpäin. Tuotevalikoima koostuu hinattavista ja tela-alustaisista henkilönostimista. Vuosittain valmistuu noin 400 laitetta ja erilaisia malleja on ohjelmistossa parisenkymmentä.

Ommelift valmistaa vuodessa noin 400 nostinta Keski-Tanskassa sijaitsevalla tehtaallaan.

“Vuosikymmenten saatossa olemme laajentaneet tehdasta nykyiseen 18 000 neliömetrin kokoon. Reilussa sadassa vuodessa olemme kehittyneet yhden kyläsepän pajasta moderniksi kansainväliseksi toimijaksi, joka työllistää yli 100 työntekijää”, sanoo kansainvälisen myynnin ja markkinoinnin johtaja Jesper Boysen.

“Pitkät perinteet, syvät tanskalaiset juuret, perheyrityksen sitoutuminen asiakaspalveluun sekä vahvat ammattilaisille suunnatut tuotteet ovat identiteettimme perusta”, naulaa Boysen.

Ommelift on siis vahvasti vientiyhtiö. Sillä on maahantuojia tai agentteja niin Amerikan kuin Australian ja Afrikan mantereilla. Eurooppa on tietenkin niin sanottua kotimarkkina-aluetta. Ommelift onkin edustettuna yhteensä yli 70 maassa. Kaikki tuotanto on keskittynyt Tanskan tehtaalle ja 85 prosenttia tuotteiden komponenteista ja osista tehdään itse.

Ommeliftin uutuus on Baumassa ensiesittelynsä saanut täyssähkökäyttöinen, 31 metrin nostokorkeuden omaava, tela-alustainen
3100 RJ -henkilönostin. Danfossin valmistamaa radio-ohjainta voidaan käyttää sekä korissa että maan pinnalla. Koneen kyljestä löytyy ohjainpaneeli sekä sen takaosasta myös perinteiset vivut. Voimanlähteenä siis litiumioniakusto tai vaihtoehtoisesti nostimen saa myös Kubotan dieselmoottorilla varustettuna.

Heti varastosta

“Jatkamme tulevaisuudessakin vahvasti valitsemallamme tiellä. Baumassa esittelimme jo uuden sukupolven mallistoa eli uutta 31 metrin tela-alustaista, litiumioniakuilla varustettua 3100 RJ -mallia. Langattomalla ohjauksella varustettu nostin tulee tuotantoon ensi vuonna. Yksi erikoisimmista innovaatioistamme on myös 26 metrin malli 2650 iRX, joka on erityisesti suunniteltu työskentelemään sähkölinjojen läheisyydessä. Sen kaikissa kolmessa puomin osassa on lasikuidulla toteutettu eristys, joka takaa turvallisen työskentelyn. Voimanlähteeksi sille saa joko akun, dieselmoottorin tai sitten niiden yhdistelmän eli hybridin. Rakennamme kaikki tuotteemme pitkäikäisiksi kovaan tuottavaan työhön”, sanoo Boysen.

“Haasteina tällä hetkellä ovat tietenkin laukkaava inflaatio ja raaka-aineiden hintojen noususta johtuvat kohonneet tuotantokustannukset. Asiakkaat pohtivat entistä tarkemmin hankintojaan ja ostopäätökset tulevat pidemmällä viiveellä kuin aikaisemmin. Kuitenkin asiakkaat arvostavat kestävyyttä ja laatua enemmän kuin niitä kaikkein halvimpia hintoja. Ommeliftiin luotetaan ja merkki on saavuttanut vankan jalansijan niin konevuokraamoissa kuin urakointikäytössäkin”, lopettaa Boysen.

Suomen maahantuojalla Talhu Oy:llä henkilönostimista vastaa Juha Nurmi. Hän myöntää, että tanskalaismerkki ei meillä ole vielä parhaiten tunnettu, mutta koko ajan tehdään töitä kentällä. Laajasta valikoimasta löytyy hänen mukaansa varmasti sopiva malli kaikkiin käyttötarkoituksiin.

“Ommelift on erittäin toimintavarma, pitkät perinteet omaava nostin. Valikoima on laaja ja kaikki mallit sisältävät paljon käyttäjän kannalta hyviä ratkaisuja, jotka säästävät huoltokustannuksia. Saatavuus on myös hyvä. Seuraavia malleja meillä on varastossa tälläkin hetkellä; Omme Mini 12, Omme Mini 15, Omme 1500, Omme 1700 ja Omme 1830. Kaikki koneet on hyvin varusteltu ja myös akuilla. Nämä myydään vielä vanhoilla hinnoilla”, kertoo Nurmi.

Suomen Ommelift-maahantuojan Talhu Oy:n edustaja Juha Nurmi (vas.) sekä Ommeliftin
Jesper Boysen totesivat Baumassa, että akkukäyttöisissä nostimissa virta riittää helposti koko työpäiväksi. Usein nostin on myös pitkiä aikoja paikoillaan, jolloin lataaminen onnistuu työskentelyn jatkuessa.

Omme Mini 12 EJ

Käytimme syksyllä yhtä Ommeliftin nostinta ulkovajan kattoa uusittaessa. Omme Mini 12 EJ edustaa hyvin tanskalaisvalmistajan perässähinattavien mallistoa. 12 metrin työskentelykorkeuden omaava nostin pitää sisällään kaikki tarvittavat perusnostimen ominaisuudet ja on varsin helppokäyttöinen vuokraamokäyttöäkin ajatellen.

Erittäin käyttökelpoiseksi ominaisuudeksi osoittautui puomin päässä oleva, 90 astetta taittuva jibi. Sen avulla on helppo taittaa 125 kilogramman kuorman kantava kori vaikeimpiinkin kohteisiin ergonomisen työasennon saavuttamiseksi.

Omme Mini 12 EJ on helppokäyttöinen, vankaksi rakennettu henkilönostin. Se on pedattavissa kaltevaankin maastoon ja akkuvoimalla sekä omilla ajomoottoreilla myös siirrettävissä paikasta toiseen.

Nostin painaa 1 260 kilogrammaa ja kuljetusasennossa sen pituus on 6 020 millimetriä. Kapeimmillaan leveys on vain 1,02 metriä, joten nostimen saa sopimaan melko ahtaista väleistä.

Ylävaunu pyörii pedatun koneen tukijalkojen sisäpuolella, joten työskenneltäessä ei tarvitse murehtia seinään ym. osumisesta.

Konetta pystyy käyttämään useita tunteja pelkillä akuilla paikoissa, joissa verkkovirtaa ei ole saatavilla. Kun nostin on kytketty sähköverkkoon (230 V), latautuvat akutkin.

Taittuvalla jibillä ja keskinivelellä varustettu puomi on kuiva eli teleskooppi liukuu teflonrullien tukemana. Tämä tarkoittaa sitä, että puomissa ei tarvita voitelua. Se pysyy näin siistinä, eikä sotke paikkoja. Rasvauskohteita alarungossa on muutama, esimerkiksi tukijalkojen nivelissä ja kääntökehässä. Huollon tarve on siis aika minimaalinen.
Lue seuraavaksi