Uutiset

Työkoneet

NH:lla marmori siivuiksi

Italialainen Benetti Macchine Spa on jalostanut New Holland B100C –kaivurikuormaimesta marmorin leikkaamiseen sopivan yksikön. Kaivulaite on poistettua ja tialle on asennettu ketjusaha runkoineen. Menetelmän mainitaan olevan nopean ja taloudellisen.

Saha on tyypiltään CST965 ja siis Benettin tekemä. Yhteistyössä mukana on ollut myös Leccessä sijaitseva NH:n suunnitteluosasto, joka on aiemminkin ollut mukana asiakkaiden toivomuksia seurailevia erikoissovelluksia rakentamassa.

”Tämäkin vaatimus tuli tarvekiviteollisuudesta, josta on puuttunut tälläinen mobiili marmorin leikkaamiseen soveltuva kone. Me tarjosimme sitten idean yhdistää saha kaivurikuormaimeen”, kertoo Bennetti Maccinen omistaja ja toimitusjohtaja Federico Benetti (kuva).

Prototyyppiä testattiin useita kuukausia marmorilouhimolla Carrarassa. Ensisesittelynsä konstruktio sai jo vuonna 2013 alan messuilla. NH-kaivurikuormaimeen liitetty saha tarjoaakin nyt vaihtoehdon timanttisahaamiselle. Kokemukset ovat osoittaneet sen, että tuotannon nopeus kasvaa uuden menetelmän myötä.

Perinteiset radalla liikkuvat timanttileikkurit ovat kömpelösti ja aikaa vievästi asennettava leikattavien lohkareiden viereen, mutta kaivurikuormaimella voidaan ajaa nopeasti lohkareelta toiselle. Aikaa säästyy.

Ensimmäisen koneen osti tämän vuoden alussa portugalilainen Grupo Frazao, jonka mainitaan olevan yhden suurimmista kaivosyhtiöistä Portugalissa. Toinenkin kone myytiin Portugaliin, Solancis-yhtiölle.

https://www.youtube.com/watch?v=pK43TOUg8EA

”Pyrimme nostamaan kaivoksiemme ja tarvekivilouhimoidemme kapasiteettia ja uuden menetelmän käyttöönotto on osa tätä prosessia. Molemmat valmistajat; NH ja Benetti olivat myös ennestään tuttuja, joten päädyimme tähän. Merkittävä tekijä oli myös se, että tällä sahaaminen ei vaadi vettä”, kertoo Alberto Frazao, Grupo Frazaon toimitusjohtaja.

Kuvien kone työskentelee marmoria leikkaamassa lähellä Lissabonia, Pe da Pedreian kaupungissa. Leikatut kivet lastataan rekkoihin edelleen jatkojalostettavaksi.

Solancis leikkaa omalla koneellaan maksimissaan kolmen metrin korkuisia marmorilohkareita louhimolla Leirassa, noin 80 kilometriä Lissabonista pohjoiseen.

Kaivurikuormain B100C on varustettu 97 hevosvoiman Stage IIIB-moottorilla. Kone valmistetaan Italiassa.

Lue seuraavaksi