Uutiset

Työkoneet

Netistä kaivettua – Waleed Dwikat Cattien takuumiehenä

Waleed Dwikat (27 v) työskentelee Persianlahden rannikolla sijaitsevan Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien Cat-maahantuojalla, joka on nimeltään Mohamed Abdulrahman Al-Baharin.

Miehen pääasiallinen työ on toimia linkkinä ja teknisenä tukena maahantuojan ja suuren kaivosasiakkaan Stevin Rockin välillä. Stevin Rock onkin yksi maailman suurimmista kaivosalan yrityksistä. Sen päätoimialue on toimittaa erilaisia rakennusmateriaaleja pääasiassa Lähi-Idän maihin.

35 vuotta Lähi-Idässä operoinut ja 1600 ihmistä työllistävä Stevin Rock toimittaa vuodessa noin 45 miljoonaa tonnia erilaisia rakennusaineita kuten sepeliä, betonia ja asfaltin raaka-aineita niin Arabiemiirikuntien rakentajille kuin muihinkin arabimaihin sekä Aasiaan.

Avokaivoksia on kolme: Khor Khuwair (25 milj. t/vuosi), Al Ghail (10 milj. t/v) ja Kadra (7 milj. t/v) Ne kaikki sijaitsevat juuri Waleed Dwikatin kotimaassa eli Arabiemiirikunnissa. Koska Cat-kalustoa Stevin Rockilla on runsaasti, niin yksi asiakas riittää työllistämään Dwikatin ja hänen ryhmänsä täysipäiväisesti.

Kolmessa kaivoksessa on laskettu raaka-aineita, muun muassa kalkkikiveä olevan noin seitsemän miljardia tonnia ja louhittavaa riittää ainakin 150 vuodeksi.Vuosien 2005-2010 välillä kolme kaivosta tuottivat 250 miljoonaa tonnia raaka-aineita.

”Vuonna 1971 Iso-Britannian alaisuudesta itsenäistynyt ja seitsemän yhdistyneen emiirikunnan muodostama Yhdistyneet Arabiemiirikunnat on vahva linkki idän ja lännen välillä. Alue kiinnostaa investointeja tekeviä tahoja ja nykyään täällä asuukin ihmisiä kaikkialta maailmasta. Väkilukumme on hieman yli viisi miljoonaa”, aloittaa Waleed Dwikat (kuva).

Palestiinalainen, diplomi-insinööriksi opiskellut  Waleed on ollut Cat-maahantuojan palveluksessa vuodesta 2008 lähtien.

”Caterpillar on ykkösmerkki täällä. Kaikki konetyypit ovat käytössä, niin kaivukoneet, pyöräkuormaajat, kaivurikuormaimet kuin tiehöylätkin.  Kaivosteollisuudessa ei juuri muita merkkejä täällä näy”, jatkaa Dwikat.

Miehen mukaan Persianlahden rannikolla rakennetaan hurjalla tahdilla ja kaluston tarve on jatkuvaa.

”Minä ja ryhmäni pidämme huolta siitä, että Stevin Rockin lastaava ja materiaalin kuljettamisesta huolehtiva kalusto pysyy kunnossa ja toimintakykyisenä. Stevin Rockin päivittäinen murskaustarve on yli 100 000 tonnia, joten kalusto on kovilla. Lämpötilat nousevat kesällä lähelle 50 celsiusastetta, joten siinäkin riittää haastetta muun muassa koneiden jäähdytysjärjestelmille.”

Waleed on aktiivinen internetin ja Facebookin käyttäjä. Tietotekniikan avulla ajattelu avartuu ja ammattillinen kosketus ympäri maailmaa on helppoa ylläpitää.

”Internet on supistanut koko maailman pieneksi kyläksi. Nykyään saa reaaliajassa tietää mitä maailmalla tapahtuu. Itse käytän esimerkiksi Facebookia saamaan ensikäden tietoa siitä, mitä raskaan kaluston sektorilla tapahtuu. Tiedon kerääminen on entistä helpompaa”, lopettaa Dwikat.

Waleedin kotikulmilla tehdään valtavia rakennushankkeita. Dubain edustalle rakennetut keinotekoiset Palmusaaret ovat esimerkki siitä, mitä kaikkea suurella rahalla saadaan aikaan.

Useimmat saarista on suunnniteltu palmun muotoon mahdollisimman pitkän rantaviivan saavuttamiseksi. Kysessä onkin maailman suurimmat ihmisen tekemät saaret. Saarien rakentaja on Nakheel Properties. Saaret suunnitteli Sheikki Mohammed bin Rashid Al Maktoum lisätäkseen Dubain turismia. Ne lisäävät 520 km rantaviivaa Dubain kaupunkiin. Suurin näistä on ensi vuonna valmistuva Deiran saari, jolle tulee pituutta 14  ja leveyttä 8,5 kilometriä.

Lue seuraavaksi