Uutiset

Työkoneet

MX-murskain Lokotrackissa takaa kulutusosamenoihin lähes puolet säästöä

Petäjävedeltä toimiva maanrakennusalan urakoitsija RKJ Rahikainen Ky on Suomen ja koko maailman ensimmäinen yritys, jolla on käytössä tela-alustaiseen Lokotrackiin asennettu MX-murskain. Ensimmäiset käyttökuukaudet osoittavat, että kulutusosat kestävät uudessa murskaimessa lähes kaksi kertaa aiempaa pidempään.

”Perinteisessä, mäntäsäätöisessä GP300-karamurskaimessa teränvaihtoväli oli noin 70 000 tonnia. Sen jälkeen, kun asensimme samalle rungolle uuden, tuplasäädettävän MX4-murskaimen, olemme päässeet noin 130 000 tonnin lukemiin,” kertoo RKJ Rahikaisen yrittäjä Kimmo Rahikainen.

Tarkempi kulutusosien käyttö perustuu MX-murskaimen kaksitoimiseen asetuksen säätöön. Karkea säätö tehdään ulkorunkoa pyörittämällä ja hienosäätö murskaimen toimiessa perinteisellä mäntäsäädöllä.

MX-4-kartiomurskain asettui hyvin Lokotrackiin entisen GP300-karan tilalle.

Oikea asetus pysyy aina paikoillaan

Kun Rahikaisen murskaustiimi tulee aamulla työmaalle ja käynnistää Lokotrackin, niin MX-murskaimen IC60C-prosessinohjaus pyöräyttää ja kalibroi ulkorungon automaattisesti oikeaan kohtaan edellispäivän kuluman huomioiden. Asetuksen tarkentava pyöräytys tehdään myös aina, kun prosessi pysäytetään.

”Hienosäädön MX4-murskain huolehtii GP-sarjan karojen tapaan männällä murskan pyöriessä. Näin varmistetaan, että lopputuotteen koko on aina tarkasti halutun kokoista,” Kimmo Rahikainen lisää.

Kaksitoiminen asetuksen säätö varmistaa myös, että mangaaniterät kuluvat tasaisesti myös yläosastaan eikä kartio hioudu tyypillisesti pussille alaosastoon, jolloin se joudutaan vaihtamaan. MX-murskaimessa terien ainevahvuus voidaan hyödyntää jopa 65 prosentin verran tavallisen, maksimissaan 50 prosentin sijasta.

Monipuolisia lajikkeita Palokassa

Rahikaisen tiimi pyöritti murskausketjuaan joulun alla Jyväskylän Palokassa, jossa Kuormaus ja Raivaus Perälän tarpeisiin tehtiin Nuutin louhoksella 40 000 tonnin verran erilaisia murskeita: nollapohjaisia 0-16 millimetristä 0-150 millimetriin sekä katkaistuja sepeleitä 3-8 ja 8-16 millimetrin kokoihin.

Rahikaisen murskaustiimiltä kivi särkyy tehokkaasti: Tuomas Räsänen (vas.), Kimmo Rahikainen, Sanna Kalliomäki, Reijo Rahikainen ja Niko Lahtinen.

Räjäytetyn louheen rikotuksesta vastasi yrityksen perustaja Reijo Rahikainen, aamu- ja iltavuoroissa urakoivat hänen poikansa Kimmo ja Jukka. Kaivinkonesyötöstä huolehtivat Tuomas Räsänen ja Niko Lahtinen ja altakannosta Sanna Kalliomäki ja Jussi Ilomäki. Jukka on vastuussa huoltoon ja tuotekehitykseen liittyvistä asioista.

Metsolaiset murskauslaitokset, Lokotrack LT120-leukamurskainlaitos ja LT300-rungolle asennettu MX4-murskain, huolehtivat lopputuotteiden tuotannosta. Rahikaisen omaa tuotantoa Metson täry-yksiköillä varustettuna edustavat yksitasoseula ja pian valmistuva kaksitasomalli.

MX-murskaimesta laadukasta, kuutiomaista mursketta

Kovasta kivestä pääosin vasaroitu louhe syötetään LT120-leukamuskainlaitokseen, jossa käytetään 150 millimetrin asetusta. MX4-kartomurskain hakkaa kivet haluttuun kokoon nollapohjaisia tehdessä 73 millimetri iskulla ja 49 millimetrin asetuksella. Ylite kiertää yksitasoseulalta takaisin MX:ään.

Esimurskaimena toimivalla LT120-leukalaitoksella on hakattu kiveä jo yli 8000 tunnin verran.

Kapasiteettia syntyy 0-56 ja 0-31 millimetrin teossa lähes 400 tonnia tunnissa.

”Ajatus GP-murskain vaihtoon MX-malliksi syntyi Jukalta, kun pohdimme mahdollisuuksia parantaa lopputuotteiden laatua, mikä on nykyisin entistä tärkeämpää. Vaikka murskaimen vaihtotyö oli haasteellinen ja vei ennakoitua pidemmän ajan, onnistui Metson Tampereen huoltokorjaamo homman tekemään,” Kimmo Rahikainen kertoo.

”Nyt MX-murskaa on pyöritetty noin 7 500 tuntia ja odotukset laadusta ovat täyttyneet, mikä on erityisen tärkeää betonihiekkojen teossa. Murskaa ohjaava IC60C-automaatio toimii moitteetta ja on suomea ymmärtävänä helppokäyttöinen. Myös MX:n kapasiteetti on erinomainen, sillä murska näyttää syövän 315 kilowatin tehoillaan kaiken, minkä sinne ehtii syöttää.”

”MX nielee vaivatta varsin isoa, jopa 25 sentin kokoista kiviainesta. Prosessin pullonkaulaksi onkin muodostunut seulamme, joka piakkoin vaihdetaan työn alla olevaan, kaksitasoiseen malliin,” Kimmo Rahikainen lisää.

Puolen miljoonan tonnin tahdissa

Nyt 15-vuotias RKJ Rahikainen Ky operoi Petäjävedeltä pääosin Keski-Suomen murskaustyömailla. Maansiirtoalaa laajennettiin kivenmurskaukseen, jotta toiminnasta saadaan paremmin ympärivuotista. Reijo Rahikainen on toiminut yrittäjänä yli 50 vuotta.

Rahikaisen kaksivaihelaitos tavoittelee vuosittain noin 500 000 tonnin tuotantoa. Työkuormaa on merkitty allakkaan hyvin ensi kevääseen saakka.

”Tavoiteltu tonnimäärä edellyttää, että laitteet pelaavat ilman yllättäviä seisokkeja. Metson huollon ja tukipalvelujen ammattitaitoa voi vain kiitellä. Saamme apuja aina tarvittaessa nopeasti,” Kimmo Rahikainen lisää.


Lue seuraavaksi