Uutiset

Työkoneet

Monipuolinen Metso ST2.8 -seula

Monipuolisuus kuvaa erinomaisesti Metson uusimman, Lokotrack ST2.8 -seulan ominaisuuksia. Lieksalainen maarakennusalan yrittäjä Veljekset Kokkonen Ky on ehtinyt seuloa runsaassa kuukaudessa ST2.8:lla erikokoisia hiekoitusepeleitä, soraa, multaa ja niinkin erikoista lopputuotetta kuin kutukiviä auttamaan järvilohikannan lisääntymistä.

Kutukivillä parannetaan erittäin harvinaisen järvilohen lisääntymismahdollisuuksia Naarakoskella, Lieksanjoen vesistöreitillä. Järvilohet suuntaavat järviltä jokien yläjuoksuille lisääntymään, jolloin onnistuneen mädinlaskun turvaksi tarvitaan kananmunankokoisia kivikkoja. Isommat, päänkokoiset kivet suojaavat pienten taimenenpoikasten elämän alkua. Kutukivet tulevat isoon tarpeeseen, sillä luontaista järvilohikantaa löytyy Suomesta vain harvoilta latvavesistöiltä. Kivi-ja sorapohjaisissa koskissa poikasiksi selviytyy vain noin prosentti kalakannasta.

Kutukivet Veljekset Kokkonen seuloo Kuopion Teho-Louhinta Oy:lle, joka huolehtii Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen toimeksiannosta kivien asennuksesta Naarakoskeen. Työ tehdään vuoden 2016 lopulla, jolloin seuraavan vuoden syksyllä järvilohilla on uusia ja parempia kutupaikkoja.

Sorapenkasta seuloontuu kutu- ja poikaskiviä

Kolmannen polven maarakennusurakoitsija, murskauksesta ja seulonnasta vastaava Juha-Pekka Kokkonen käynnisti Lokotrack ST2.8-seulan yhtiön vuokraamalla, lumisella Pekkilän maa-ainesalueella Lieksassa lokakuun lopussa jo aamuhämärissä. ”Seulomme sorapenkasta kolmenkokoisia luonnonkiviä: 30–60 mm:n kutukiviä, 100–250 mm:n poikaskiviä ja 20–100 mm:n pienpoikaskiviä. Urakassa tehdään yhteensä runsaat 1300 kuutiota”, mainitsee Kokkonen.

”Työ sujuu vauhdikkaasti. Seulomme 14 millin iskulla, ja seulaan saa syöttää niin paljon tavaraa kuin kaivukoneella ehtii nostella. Käytämme seulan ylätasossa kolmessa lohkossa reikälevyjä, yhdessä teräsverkkoa kuten myös alatasolla”, Kokkonen lisää.

”Seula, jolla ei tarvitse tussaroida”

Veljekset Kokkonen hankki ensimmäisen, pyöräalustaisen, sähkökäyttöisen murskausketjunsa Metsolta jo 1980-luvun alussa. Se on täydentynyt vuosien mittaan tela-alustaisella kaksivaihelaitoksella. Syyskuussa yhtiö hankki Lokotrack ST2.8-seulan.

”Ensikokemusten perusteella ST2.8 on seula, jolla ei tarvitse tussaroida. Mitä tahansa on tarvinnut tähän mennessä seuloa, homma on onnistunut. Kotimainen on turvallinen valinta, kun osat ja huolto ovat tarvittaessa lähellä”, Kokkonen painottaa.

”Hyvä polttoainetalous lisää työn kustannustehokkuutta. Tehokas seula on kuluttanut vain runsaat 12 litraa tunnissa, mikä on alhainen luku seulottaessa yli 200 tonnin tuntikapasiteetilla”, hän lisää.

Pääosin Itä-Suomessa toimiva, noin 20 työntekijää työllistävä yritys murskaa ja seuloo vuodessa noin puoli miljoonaa tonnia kiviaineksia. Kun pieniäkin asiakkaita palvellaan, kertyy laitesiirtoja vuodessa noin 40. Veljekset Kokkosella on toiminnassaan kolme eri tukijalkaa: maarakennusalan kuljetuspalvelut, urakointi sekä murskaus ja seulonta.

Lue seuraavaksi