Uutiset

Työkoneet

Micoralta kattava kunnossapitopalvelu

Micora Oy on vasta pari vuotta vanha kokeneiden toimijoiden perustama yhtiö ja lähtenyt liikkeelle periaatteessa tyhjästä. Silti yhtiö työllistää jo viitisenkymmentä työntekijää ja työllisyystilanne on hyvä. Strategia kehittää yhtiötä asiakaslähtöisesti ja tarjoamalla moniammatillista osaamista on selvästi ollut toimiva.

Micora Oy on Tampereen Härmälässä vanhassa lentokonetehtaan hallissa toimiva kunnossapito- ja tukipalveluyritys. Aikaisemmin Cargotecin käytössä olleet tilat ovat mitä sopivimmat suurienkin koneiden korjaamiseen, kunnostamiseen ja modernisointiin. Tilaa on käytössä tällä hetkellä 1200 neliömetriä ja lisää on helposti saatavana samankaton alta paljonkin lisää. Micora on näin pystynyt hyödyntämään tehdaskiinteistön puitteet erittäin hyvin.

Pajatilat on jaettu kahteen osaan, joista toisessa on metallipajan työstökoneet ja toinen puoli on kulloisenkin tarpeen mukaan muokattavaa hallitilaa. Asennuspuolelle sopivat sisälle isotkin koneet, kuten vaikka porausjumbot ja murskausyksiköt ja niitä sopii olemaan sisällä helposti parikin samalla kerralla. Halli on varustettu myös kahdella siltanosturilla.

Oma rautarakenneverstas on toimintastrategian mukainen valinta. ”Meillä on tällä tavalla valmius vastata erilaisiin nopeaa reagointia vaativiin tilanteisiin. Tilanteessa, jossa jokin kone on saatava nopeasti kuntoon, voimme tehdä metallintyöstöt vaikka yöllä toisista riippumatta. Nopeus ja varmuus on näissä hetkissä valttia. Metallipajamme koneet eivät ole uusia, mutta kalibroituja ja varustettu nykyaikaisilla mittalaitteilla. Tästä johtuen laiteinvestointimme on ollut kohtuullinen eikä se aseta paineita koneiden käyttöasteelle. Kohtuullisen kulurakenteemme ansiosta pystymme olemaan kilpailukykyisiä markkinoilla”, vakuuttaa Micoran perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Matti Jääskeläinen.

Työkaluistakaan työt eivät ihan ensimmäisenä ole kiinni, sillä Micora hankki Cargoteciltä jääneen paikallisen työkaluvaraston kaikkine työkaluineen itselleen.

Kuvassa Micora Oy:n toimitusjohtaja Teemu Salminen ja kehitysjohtaja Matti Jääskeäinen ovat löytäneet isoja työkaluja käsiinsä. Esimerkiksi jenkatappeja varaston laatikoissa on kaikkiin tavallisimpiin ja varmsti useimpiin harvaisempiinkin tarpeisiin.

Kappaleiden terminen pinnoitusmahdollisuus on yksi merkittävä osaamisalue erityisesti korjaustöitä ajatellen. Erilaisia kuluneita pintoja saadaan täytettyä uudella materiaalilla, mikä antaa erinomaisia mahdollisuuksia korjata harvinaisempiakin osia. Mainittakoon verstaan varustuksesta 120 tonnin särmäri ja sorvi, jolla pystytään pyörittämään viisi metriä pitkää kappaletta.

Micoralla tehdään myös erilaisten komponenttien ”tehdaskunnostuksia”. Tällaisia ovat esimerkiksi hydraulisylinterit. ”Aivan perussylinteriä ei kannata lähteä yleensä korjaamaan, mutta on paljon erikoisratkaisuja, joissa vastaavaa varaosaa ei ole välttämättä edes saatavissa tai sellainen on erittäin kallis. Monesti kunnostamalla päästään kustannuksissa alle puoleen varaosan hinnasta, jopa kymmenenteen osaan, joten kannatta selvittää tämäkin vaihtoehto”, vinkkaa Jääskeläinen. Peruskorjaamalla ja modernisoimalla on mahdollista koneiden taloudellisen käyttöiän pidentäminen.

Micoran toiminta-ajatuksena on asiakaslähtöisyys. ”Meillä on monipuolinen osaaminen, hyvät ja riittävän suuret toimitilat sekä osaava henkilökunta, joka on ylpeä työstään ja pystyy ottamaan vastuuta”, kertoo Jääskeläinen.

Hallissa on käyntihetkellä varsin hiljaista ja muutama mies on kunnostamassa puutarhakalusteita. Jääskeläinen huomauttaa, että he eivät ole tekemässä tuota työtä paremman puutteessa, vaan asiakkaalla oli tarve saada asiakastilojensa kalusteet asianmukaiseen kuntoon ja työ otettiin hoidettavaksi. ”Tämä on meillä periaate. Vastaamme asiakkaan tarpeisiin, olivatpa ne suuria tai pieniä, ammattitaitomme mukaan. Toki tarvittaessa käytämme myös muita eri alojen osaajia ja niistä meillä on itse asiassa varsin hyvä verkostokin, eli lähes mikä tahansa työ saadaan hoidettua meidän kauttamme. Teemme töitä nöyrästi ja palvelemme töitä valitsematta.”

Yksi yhtiön valteista on henkilöstön monipuolinen osaaminen. Metallialan ja muutos-/korjausrakentamisen ohella sähkötöiden osaaminen on vahvaa ja yrityksellä onkin S1-luokan sähköpätevyys, eli käytännössä kaikki sähkötyöt teollisuusverkkoja ja vaikka valtakunnanverkkoja myöten ovat mahdollisia tehdä.

Yhtenä palvelumuotona on koulutusten järjestäminen.

Tyypillisiä koulutuksia ovat turvallisuuspuolen koulutukset, työturvallisuuskorttikoulutukset, tulityökurssit ja tieturvakurssit. Koulutuksia voidaan järjestää niin asiakkaan luona kuin Micoran omissa koulutustiloissa. Myös ammattiliikenteen kuljettajien pätevyyskoulutuksia kannattaa kysellä Micoralta.

Yksi erinomainen puoli sijainnista on, että alueella on laaja asfaltoitu piha-alue, joka on vieläpä portin takana ja vartioitu. Siten Micoralla on mahdollista säilyttää isoakin konetta pihamaalla turvallisesti. ”Meille olisi erittäin mieluisia tällaiset isot koneet, jotka pitää huoltaa, kunnostaa, modernisoida tai muuttaa seuraavaa työkohdetta varten sopiviksi siten, että työn ajankohdalla ei ole muuta väliä kuin että kone on tiettynä hetkenä valmis työmaalle”, sanoo toimitusjohtaja Salminen.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi