Uutiset

Työkoneet

Metson uusi LT120 vauhdittamaan urakointia

Pitkäaikainen työkokemus murskausalalta, nykyaikaiset laitteet ja ahkera yrittäminen ovat toiminnan perustana uudelle, viitasaarelaiselle murskausurakoitsija Sisä-Suomen Murskaus Oy:lle. Runsas vuosi sitten perustettu yritys nykyaikaisti äskettäin esimurskauskalustonsa ottamalla käyttöön Metson uuden Lokotrack LT120 -leukamurskainlaitoksen.

”Ero aikaisemmin käyttämäämme LT110-malliin on selkeä. Saamme LT120:lla enemmän tavaraa läpi, noin 2500–4500 tonnia työpäivässä. Pitkän leukaprofiilin ansiosta myös murskaussuhde on parempi, jolloin jälkimurskain pysyy paremmin vauhdissa mukana”, kertoo ensikokemuksistaan Sisä-Suomen Murskaus Oy:n toimitusjohtaja Kalle Marttunen.

”Uuden LT120-leukalaitoksen ansiosta pystymme jättämään välikoneen pois ja murskaamaan kaksivaiheisesti valtaosan asiakkaiden toivomista lopputuotteista. Säästämme näin sekä polttoainekuluissa että laitesiirroissa”, Marttunen jatkaa.

Toimitusjohtaja Kalle Marttunen (vas.) ja osakas Juha Utriainen ovat tyytyväisiä Metson uuden leukamurskainlaitoksen mukanaan tuomaan lisätehoon.

Kolmen yrittäjän voimin

Kalle Marttusen lisäksi Sisä-Suomen Murskauksen osakkaina toimivat Juha ja Elisa Utriainen. Kumppaniyhtiö Maarakennus Utriainen Oy huolehtii syötöstä kaivukoneella ja lopputuotteiden altakannosta pyöräkuormaajalla.

Uuteen yritykseen on kertynyt Ruduksen ajoilta noin kahden vuosikymmenen murskausalan kokemus. Myös alkuperäinen kaksivaihelaitos, Lokotrack LT110 -esimurskain sekä hienokaralla ja seulalla varustettu LT300GPB, hankittiin Rudukselta.

Sisä-Suomen Murskauksen keskeisenä toiminta-alueena on Jyväskylän seutu, josta urakoita tehdään Pihtiputaan korkeudelle saakka. Onpa murskauskalusto käynyt jo Tampereellakin murskaamassa yliopistollisen sairaalan laajennustyömaalla.

LT120 toi uutta puhtia esimurskaukseen

Yli 20-vuotias LT110-esimurskain vaihtui huhtikuussa uuteen, LT120-malliin. Ensimmäisiin työmaihin kuului 25 000 tonnin urakka louhoksella Viitasaaren Pesämäessä.

”Vaikka ajamme uutta leukalaitosta melko kireällä, 95 mm:n asetuksella, on jälkipään LT300GPB:llä tekemistä pysyä mukana, kun syötettä tulee runsaan 300 tonnin tuntivauhdilla”, Kalle Marttunen kertoo.

”Uuden leuan myötä tuotto on aiempaa tasaisempaa, kun C120-leuka syö isommatkin murikat hyvin. Tukoksia tulee paljon harvemmin kuin aiemmin ja jos sellainen syntyy, vasaraa tarvitsee vain pyöräyttää kidassa.”

Juha Utriainen lisää uuden LT120:n eduksi myös IC-prosessinsäädön. ”Se on helpompi käyttää myös alaan perehtymättömille. Näyttö kertoo asetuksen selkeästi milleinä, jolloin manuaalista mittausta ei tarvita. Häiriötilanteen jälkeen IC palauttaa säädön tarkasti entiselleen.”

Pesämäen louhokselle Viitasaarelle jää Sisä-Suomen Murskauksen vierailun jäljiltä noin 25 000 tonnin murskekasat 0–16 mm:sta 0–63 mm:iin lopputuotetta.

Säästöjä myös kulutusosissa

Uuden LT120-leukalaitoksen polttoaineenkulutus on pysynyt ensimmäisten käyttötuntien aikana 25–35 litran haarukassa. Kalle Marttunen uskoo uuden LT120-mallin tuovan säästöjä myös kulutusosissa.

”Kun prosessinsäätö pitää murskaimen aina täynnä, osat kuluvat tasaisesti ja kestävät pidempään. Saimme hyviä kokemuksia Metson kovapalaleukojen käytöstä LT110:ssa, joten kokeilemme samaa todennäköisesti myös uudessa leukalaitoksessa.”

”Tavoitteenamme on murskata ja seuloa tällä Lokotrack-yhdistelmällä noin 600 000 tonnin murskausmääriä”, Marttunen lisää.

Lue seuraavaksi