Uutiset

Työkoneet

Metson GP550-kara on Lastaus Heikki Kärjän luottomurskain

Luottomurskain on sattuva ilmaisu kalajokisen murskausurakoitsija Lastaus Heikki Kärjän suhteesta Metson vankkaan Nordberg® GP550™-karamurskaimeen. Yhtiön noin miljoonan tonnin vuosituotanto kulkee nyt kahden teloille asennetun GP550-murskan läpi. Kolmas samanlainen liitetään yhtiön kalustoon ensi vuoden alussa.

”Käytännössä koko hienomurskauksemme ja iso osa välimurskauksesta perustuvat GP550-karoihin. Kestävät ja tuottoisat murskaimet varmistavat meille, että kaksi- ja kolmivaiheisen prosessien jälkipää toimii haluamallamme tavalla pitäen yllä korkeaa kapasiteettia” arvioi toimitusjohtaja Kari Kärjä.

Kaksi käytössä ja kolmas tulossa. Metson GP550-karamurskaimet ovat keskeisiä laitteita Lastaus Heikki Kärjä Oy:n murskausurakoinnissa.

”Keskeytyksettömän toiminnan varmistaa Metson kanssa sovittu EPS-huoltopalvelu, jonka säännölliset tarkistukset minimoivat yllättävät tuotantoseisokit. Huoltovarmuus on meille olennaisen tärkeää, sillä kalleinta yrittäjälle on laitteiden seisottaminen,” Kärjä lisää.

Pitkät henkilösuhteet olennaisia

Työmaavierailun aikana näyttävällä Hummastinvaaran louhoksella Raahen Pattijoella nousee esille tämän tästä toimivien, pitkäaikaisten henkilösuhteiden merkitys urakoitsijalle.

”Laitteita tarjoaa murskausalalla lukuisa määrä yhtiöitä, mutta toimivat, pitkäaikaiset henkilösuhteet ovat nykyisin kortilla,” Kari Kärjä painottaa.

”Metson kanssa keskeisenä laitekaupan kumppanina on pysynyt jo yli vuosikymmenen ajan aluemyyntipäällikkö Jussi Mäkelä. Jussin kanssa asiat hoituvat eteenpäin ja miehen sanaan on voinut luottaa. Huollon osalta vastaavana avainhenkilönä on pysynyt Metson Janne Leinonen.”

”Kokonaisuutena yhteistyö Metson kanssa toimii hienosti.”

Monipuolisia kiviaineita tuulivoiman tarpeisiin

Kärjän kolmivaihelaitos on murskannut viime kesän aikana Siikajoen Betonitukun Hummastinvaaran louhoksella urakkaa tuulipuiston tarpeisiin.

Tuulipuistolle on valmistunut 0–100, 0–56 ja 0–32 millimetrin murskeita sekä TS3.3-kolmitasoseulan ja Metson ST620-seulan jakamina katkaistuja murskelajikkeita 0–3, 3–8 ja 8–16 millimetrin sekä muita projektin tarvitsemia lajikkeita.

”GP550-murskain taipuu hyvin monenlaisiin väli- ja hienomurskaustarpeisiin. Tällä työmaalla hienomurskauksessa kammiona oli M ja asetuksena 25 millimetriä. Kolmivaihetyössä tuotanto tunnissa pysyi 300–350 tonnin haarukassa, mitä voidaan pitää hyvänä lukemana,” Kari Kärjä kertoo.

Toimitusjohtaja Kari Kärjä (oik.) ja aluemyyntipäällikkö Jussi Mäkelä ovat tehneet tiivistä yhteistyötä laitekaupassa jo yli vuosikymmenen ajan.

”Murskaimen terävaihtoehdot on sopineet hyvin tarpeisiimme. EC- ja C-terillä voidaan tehdä kaksivaihemurskausta ja M- tai MF-terillä hienoja lajikkeita kolmannessa vaiheessa. Hienosäätöä on tehty taajuusmuuntajalla murskan pyörintänopeutta vaihtamalla.”

Kärjä kertoo, että pääasiassa toisen vaiheen murskana käytetyssä GP550:ssä ollut EC- ja C-special -terät koko ajan. Iskua on vaihdettu lajikkeen ja materiaalin sitä vaatiessa.

”Metson alkuperäiset kulutusosat kestävät hyvin. Täällä Pohjois-Pohjanmaalla kiviaines on pääsääntöisesti tosi kuluttavaa ja kovaa. Kulutusosat vaihdetaan louhosten kivilajin mukaan 100 000–200 000 tonnin haarukassa.”

Siikajoen Betonitukun Hummastinvaaran louhoksen kovasta kivestä syntyy laadukkaita murskeita tuulivoimaloihin ja betonin valmistukseen.

Kolmannen polven urakoitsija

Lastaus Heikki Kärjä Oy toimii jo kolmannessa polvessa. Yhtiö on perustettu jo 1940-luvulla ja Karin isä Heikki on aloittanut murskaustuotannon 90-luvulla. Nyt kehitystä vie eteenpäin Kari.

”Kiviainestuotanto muodostaa pääosan, noin 70–80 prosenttia liikevaihdostamme. Viimeiset vuodet olemme saaneet olla parinsadan kilometrin säteellä Kalajoesta useissa kohteissa, mutta olemme liikkuneet aina Rovaniemeltä Tampereelle tarpeen mukaan.”

Keskeinen työllistäjä yhtiöllä ovat tuulivoimapuistot, joita länsirannikolle nousee tiiviiseen tahtiin. Yhtä tuulimyllyä varten, esimerkiksi perustuksiin ja tieyhteyksiin, tarvitaan noin 15 000–20 000 tonnia erilaisia kiviaineksia.

Lastaus Heikki Kärjä on tunnettu yhtiönä, joka osaa peruskorjata taitavasti murskauslaitteita ja pystyy rakentamaan itse ostomurskan ympärille kokonaisen, toimivan telalaitoksen.

Metson TS3.3-kolmitasoseula erottelee tarkasti katkaistujen lajikkeiden raekoot.

Jussi Mäkelä eläkkeelle

Viimeksi Itä- ja Pohjois-Suomen laitemyynnistä vastannut aluemyyntipäällikkö Jussi Mäkelä jää loppusyksystä eläkkeelle 23 Metso-vuoden jälkeen.

”Parasta työssäni on ollut päästä tapaamaan asiakkaita kehä kolmosen pohjoispuolelle ja keskustelemaan heidän kanssaan kasvokkain. Laskin, että noin miljoona ajokilometriä on matkattu asiakaskontaktien merkeissä,” Jussi kertoo.

Uskollinen matkakumppani Jussin Volvon takakontissa on ollut ”sihteeri”, todennäköisesti eniten murskatyömaita Suomessa nähnyt berninpaimenkoira Frodo. Kahdeksaan vuoteen ei työmaille ilman ”sihteeriä” ole ollut asiaa.

”Eläköitymisen jälkeen ollaan rauhassa, niin paljon tullut oltua kotoa poissa. Koiran ulkoilutusta, liikuntaa, lukemista ja omakotitalon pihasta huolehtimista on ainakin luvassa,” Jussi lupaa.

Jussi Mäkelän saappaisiin hyppää Pasi Meriläinen, hänkin jo senioritason Metson osaaja.

Aluemyyntipäällikkö Jussi Mäkelä ja uskollinen työmatkakaveri, berninpaimenkoira Frodo, pääsevät loppusyksystä louhoksilta hyvin ansaituille eläkepäiville.

Lue seuraavaksi