Uutiset

Työkoneet

Metsolle Fennia Prize -kunniamaininta

Lokotrack LT106

Metson liikuteltava murskain on palkittu kunniamaininnalla Design Forum Finlandin järjestämässä muotoilukilpailussa. Murskainuutuuteen on toteutettu vahvalla teollisen muotoilun panoksella kilpailijoista poikkeava ulkonäkö, parempi käytettävyys ja huollettavuus sekä turvallisempi työympäristö.

Fennia Prize 2014 -kilpailussa kunniamaininnan saanut Metson liikuteltava laite, mallinimeltään Lokotrack LT106, painaa noin 40 tonnia. Tela-alustaisella murskaimella jalostetaan teollisuuden ja rakentamisen tarpeisiin erilaisia syötemateriaaleja, kuten kovaa kiveä, mineraalipohjaista kierrätysjätettä, asfalttia ja teollisuuden kuona-aineita.

Teollinen muotoilu mukana tuotekehityksen alusta lähtien

Metson Tampereen tehtaalla työskentelevä teollinen muotoilija Tuomas Tuokko oli mukana laiteen kehityksessä alusta lähtien.

”Muotoilun keskeisiksi tavoitteiksi asetettiin murskain, joka on nykyaikaisen ulkonäön lisäksi kustannustehokas valmistaa sekä helppo ja turvallinen käyttää. Joidenkin osien piti sopia käytettäväksi myös muissa tuotemalleissa”, Tuomas Tuokko selvittää lähtökohtia.

Tuotekehityshankkeen aikana laitteeseen muotoiltiin mm. linjakkaat hihnasuojat, monikäyttöinen moottorimoduuli, uudet kotelot käyttölaitteille ja uusi polttoainetankki. Osamateriaaleiksi vaihtui teräksen sijasta mm. rotaatiovalettu polyeteenimuovi.

”Työkoneissa jokaisella piirretyllä muodolla on oltava perusteltu tarkoitus. Esimerkiksi sopii murskaimen vauhtipyörän suojus, joka on teollisen muotoilun ja materiaalivaihdoksen jälkeen vaivattomampi ja turvallisempi avata huoltoa varten”, Tuokko mainitsee.

Noin vuoden kestäneen muotoilu- ja laitesuunnittelu-urakan tuloksen syntyi Metson liikuteltavien murskainten lippulaivatuote, jolla on edukseen poikkeava ulkonäkö, mutta silti tunnistettava Metso-ilme.

Nyt palkittu murskain on suunniteltu ja valmistettu Metson Kaivos ja maarakennuksen Tampereen tehtailla. Lähes 30 vuoden aikana on toimitettu yli 6000 tela-alustaista laitetta eri puolille maailmaa, Algeriasta Yhdysvaltoihin.

Lue seuraavaksi