Uutiset

Työkoneet

Metso M&J -jäterepijä näytöksessä

Erilaiset jätteet saadaan murskaamalla lajiteltavaan muotoon ja tämä on varmasti yhä suuremman jätemäärän osa tulevaisuudessa. Several Oy esitteli yleistä hitaasti pyörivää murskainmallia Metso M&J Eta PreShred 4000M-8 -repijää Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n Kujalan jätekeskuksessa Lahdessa.

Tanskalainen, 1800-luvun puolivälissä perustettu M&J Industries oli tunnettu jätteiden esirepijöiden valmistaja, joka siirtyi Metsolle vuonna 2009. Ilmeisen hyvän maineen takia M&J esiintyy yhä tuotteiden markkinoinnissa. Myös jälleenmyyntiketju oli toimiva eikä sitä ole lähdetty muuttamaan. Siten Suomessakin Metso M&J -tuotteita edustaa Several Oy. Metson tultua kuvioon, tarjonta kasvoi jätteiden hienomurskaimilla. Metso kehittää, valmistaa, markkinoi ja huoltaa tätä kattavaa valikoimaa liikuteltavia ja kiinteästi sijoitettavia repijöitä.

Käyttökohteesta riippuen repijöitä käytetään liikuteltavina tai kiinteinä. Monille joustavuus on tärkeä ominaisuus ja siten valinta osuu usein liikuteltavaan ratkaisuun. Liikuteltava ratkaisu voidaan siirtää toiselle työmaalle, jolloin käyttöaste voidaan saada korkeammaksi ja sitä voidaan käyttää myös paikoissa, joissa ei ole verkkosähköä saatavissa.

Metso M&J -repijöiden moduulirakenne mahdollistaa erilaisten kokoonpanojen rakentamisen joustavasti ja alusta voi olla vaikka vaihtolava, tela-alusta tai puoliperävaunu, kuten tässä esitellyssä ratkaisussa.

Metso M&J 4000M-8 on suuri siirrettävä repijä lähes minkä tahansa materiaalin repimiseen. Syötettävästä materiaalista riippuen teho voi olla 30 tonnista jopa 100 tonniin tunnissa. Voimanlähteenä yksikössä on Mercedes-Benzin 530-hevosvoimainen moottori. Valittavana on normaali tai nopea HDC-hydrauliikka. Pyörintänopeus vakiohydrauliikalla on 25–40 k/min ja HDC-hydrauliikalla 35–55 k/min. Mallimerkinnän -8 tarkoittaa, että laite on varustettu kahdeksalla terällä, saatavilla on vaihtoehtoja viidestä kahteentoista. Leikkuualue on 2,4×1,8 metrin kokoinen. Varustuksesta riippuen puoliperävaunuyksikön paino on 30–32 tonnia.

Repijöillä voidaan käsitellä useimpia materiaaleja kotitalousjätteistä rakennus- ja teollisuusjätteisiin, biomassaa ja puuta, paalattuja jätteitä ja kookkaita jätekappaleita, jopa autonromuja.

Esittelyssä Metso M&J 4000M-8 -repijällä käsiteltiin erilaisia haasteellisia materiaaleja. Se suoriutui mainiosti rakennusjätteestä, kannoista, kotitalouskonejätteestä kuin paalatusta kotitalousjätteestä.

Kuljetusasennossa Metso M&J 4000M-8 on kompakti eikä työasentoon pystyttäminen kestä montaa hetkeä.

Katso viereisestä videosta miten Metso M&J 4000M-8 suoriutui erilaisista materiaaleista Lahdessa Kujalan jäteasemalla.

Lue koko juttu Konepörssistä 8/2014 (ilmestyy 18.8.).

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi