Uutiset

Työkoneet

Metso juhlii 150-vuotisjuhlavuottaan

Metso juhlii tänä vuonna 150-vuotista taivaltaan. Tarina, joka liittyy kaupunkiympäristön ja nykyaikaisen elämäntavan kehittymiseen, alkoi vuonna 1868 paikallisesta ruukista. Metso on muotoutunut fuusioiden, yrityskauppojen ja -myyntien myötä. Nykyään Metso on globaali teollisuusyritys – sillä on toimintaa yli 50 maassa ja palveluksessaan yli 12 000 työlleen omistautunutta ammattilaista. Metso tarjoaa kaivos-, kivenmurskaus-, kierrätys- ja prosessiteollisuudelle innovatiivisia ratkaisuja luonnonvarojen kestävään käsittelyyn ja virtaukseen.

Ensimmäiset Lokomolta valmistuneet liikuteltavat murskauslaitokset otettiin käyttöön 1920-luvulla.

150 vuoden aikana Metso on ollut mukana monella alalla, joista esimerkkeinä voidaan mainita höyrykoneiden, veturien ja autojen valmistus, metsäkoneet, sellu- ja paperikoneet, venttiilit, metallin ja yhdyskuntajätteen kierrätyslaitteet sekä kiven ja mineraalien murskaus- ja seulontaratkaisut. Tärkeimpiä osaamisalueita tänä päivänä ovat kivenmurskaus ja mineraalien käsittely.

Tätä osaamista tarvitaan, kun rakennetaan infrastruktuuria ja asuntoja sekä valmistetaan kulutustuotteita kaupungistuvalle ja kasvavalle väestölle. Ensimmäiset keksinnöt, jotka käynnistivät mekaaniset murskaus- ja seulontaprosessit kaivoksissa ja louhoksilla, otettiin käyttöön 1800-luvulla. Bruno Nordberg, suomalainen siirtolainen, joka asettui Yhdysvaltain Michiganiin, valmisti ensimmäisiä mekaanisia murskauslaitteita kaivostoiminnan tarpeisin. Vuonna 1928 Nordberg osti kartiomurskaimiin erikoistuneen Symons-teknologian, joka mullisti kaivosten ja louhosten murskausmenetelmät. Murskauslaitteita valmistava Bergeaud & Bruno perustettiin Ranskassa vuonna 1895. Suomessa tamperelainen Lokomo valmisti ensimmäiset leukamurskaimensa 1920-luvun alussa. Nämä alan pioneerit ovat vaikuttaneet oleellisesti Metson syntymiseen.

Svedala Industri Ab:n toimintojen yhdistäminen Metsoon vuonna 2001 ja esikaramurskainten, myllyjen ja pystyakselisten iskupalkkimurskainten kaltaisten ratkaisujen lisääminen tuotevalikoimaan loivat kattavan perustan murskaus- ja seulontatarjoomalle. Laaja asennettu laitekanta ja tiivis yhteistyö asiakkaiden kanssa ovat mahdollistaneet palveluiden, laitteiden ja järjestelmien jatkuvan kehitystyön, jonka avulla Metso vastaa asiakkaiden tarpeisiin. Uusimpia innovaatioita ovat muun muassa elinkaaripalvelut, energiatehokas korkeapaineinen HRC®-jauhintekniikka, MegalinerTM -myllyvuoraukset, MXTM Multi-Action -kartiomurskain ja


Kaivostoiminnan tarpeisiin suunniteltu korkeapaineinen valssimurskainteknologia on yksi esimerkki energiaa säästävistä ratkaisuistamme.

Lokotrack® Urban(TM) -murskauslaitokset. Digitalisaatio, kestävä kehitys ja energiatehokkuus ovat kaikki keskeisiä asioita tuotekehitystoiminnoissamme. Metso Metrics etävalvonta- ja analysointipalvelu, joka lanseerattiin viime vuonna liikuteltaville murskauslaitoksille, otetaan pian käyttöön myös kaivos- ja kierrätysprosesseissa.

Metso on luultavasti ainoa yritys maailmassa, joka on tarjonnut laitteita ja palveluita kierrätysteollisuuden käyttöön jo sadan vuoden ajan. Kiertotalouden merkityksen kasvaessa tehokas kierrätys on entistä tärkeämpää. Metson tuotevalikoima kattaa tarvittavat laitteet ja palvelut lähes kaikenlaisen metalliromun murskaamiseen, puristamiseen ja erotteluun. Metallinkierrätyksen osaamista edustavat Lindemann®, Texas Shredder® ja N-SeriesTM -tuoteperheet. Metso on myös yksi maailman johtavista kiinteän jätteen kierrätyslaitteiden toimittajista, sillä se osti tanskalaisen M&J Industries -yrityksen vuonna 2010.

Virtauksenohjausratkaisumme perustuvat innovatiivisiin Neles®– ja Jamesbury®-venttiiliratkaisuihin. Antti Nelimarkka ja Eino Santasalo perustivat Neles Oy:n vuonna 1956. Ensimmäiset Neles-venttiilit suunniteltiin alun perin sellu- ja paperiteollisuuden tarpeisiin. Myöhemmin valikoimaan lisättiin pehmeätiivisteiset Jamesbury-venttiilit, Mapag®-venttiilit (jotka nykyään ovat osa Neles-tuotevalikoimaa), venttiiliohjaimet ja istukkaventtiilit. Useat kaupunkialueiden lähellä sijaitsevat prosessiteollisuuslaitokset, jotka käsittelevät ja jalostavat mm. sellua, paperia, kemikaaleja, energiaa, kaasua, nesteytettyä maakaasua tai teollisuuskaasua, ovat valinneet Metson virtauksenohjaustuotteet ja -palvelut prosessien turvallisuuden ja luotettavuuden varmistamiseksi.

Noin 60 prosenttia maailman nestekaasusta ja 75 prosenttia sellusta virtaa Metson venttiilien läpi.

Metso juhlistaa merkkivuotta valokuvanäyttelyllä

”Juhlistaaksemme 150-vuotisjuhlavuotta olemme järjestäneet valokuvanäyttelyn siitä, millä tavoin Metso on osallistunut nykyaikaisen maailman muokkaamiseen ja rakentamiseen”, kerrotaan Metsolta. Näyttelyssä on valokuvia, tarinoita ja tietoa siitä, kuinka maailma ja palvelemamme teollisuudenalat ovat muuttuneet vuosien saatossa. Pääpaino on kolmessa teemassa: kaupunkiympäristön rakentamisessa, nykyaikaisen elämäntavan mahdollistamisessa ja tulevaisuuteen suuntautumisessa. Näytteillä on myös #Kivikone-valokuvauskilpailun satoa.

Näyttelyn avajaisia vietetään tiistaina 18. syyskuuta kello 16.30-17.30 Sanomatalon Mediatorilla. Metson väliaikainen toimitusjohtaja ja talousjohtaja Eeva Sipilä avaa tilaisuuden, jonka jälkeen luontokuvaaja ja kirjailija Kimmo Ohtonen sekä Metson viestintäasiantuntija Pauliina Tiainen paljastavat #Kivikone-kuvakilpailun voittajat.

Metso 150 -valokuvanäyttely on auki yleisölle 18.9.-30.9.2018 Sanomatalon  käytävägalleriassa (Töölönlahdenkatu 2, 00100 Helsinki). Näyttelyyn voi tutustua arkisin (ma-pe) kello 7-20 ja viikonloppuisin (la ja su) kello 9-20.

Metson kehittämät laitteet soveltuvat monentyyppisen yhdyskuntajätteen ja romumetallin murskaamiseen, repimiseen, paalamiseen ja tiivistämiseen.

Lue seuraavaksi