Uutiset

Työkoneet

Marttiinilla käy kauppa

Marttiinilla on kevään kotimaan messuilla esillä Marttiini mRoto-20B 10/10, joka on ollut markkinoilla nyt reilun vuoden ja saanut asiakkailta erinomaista palautetta. Marttiini uudistaa mallistoaan ja lisää malleja sekä tulevaisuudessa uusia kokoluokkia on myös tulossa.

”Tulevaisuudessa on oltava entistä tiiviimmin kehityksen kärjessä, jos aikoo menestyä kilpailussa ja markkinoilla. Meille on tärkeää, että urakoitsijat tekevät parasta mahdollista tulosta tuotteillamme. Tämän takia entistä tehokkaampia ratkaisuja ja uusia ideoita tarvitaan tulevaisuudessa. Marttiini tulee vastaamaan tähän huutoon”, lupaa toimitusjohtaja Miika Marttiini.

”Valikoimamme on kasvanut matalilla kallistussylintereillä ja olemme alkaneet asiakkaiden toiveesta tehdä myös adapterimallia”, jatkaa Marttiini.

”Monet asiakkaat pitävät etenkin kapeissa ja syvissä kaivannoissa parempana matalaa sylinterimallia kuin pitkää kaksitoimista sylinteriä.  Lyhyissä sylintereissä ei tietenkään kallistusvoima ole samaa luokkaa kuin pitkissä eli valinta on aina kompromissi.”

Matalat sylinterit valinneet ovat Marttiinin mukaan kuitenkin pitäneet kallistusvoimaa riittävänä.

Maansiirtoliike Kemppe Oy urakoi Pohjois-Suomessa. Rovaniemen kaupungille rakennetaan kunnallistekniikkaa paljon ja Napapiirin Vesi on myös vankka työnantaja. Tuomo Kemppe hankki parisen kuukautta sitten kahteen Hitachi-kaivukoneeseensa (21 ja 25 t) kaksi mR-26 pyörittäjää pihtivarustuksella. Kallistuvat liittimet olivat jo aiemmin Marttiini-merkkisiä.

”Oikeastaan tämä impulssi näille hankinnoille tuli työantajapuolelta. Siellä edellytetään, että kauha pyörii ja tarjoaa sillä tavalla lisäominaisuuksia. Koska kallistuva liitin oli jo paikalliselta valmistajalta, niin pyörittäjä oli luonnollinen jatke”, kertoo toimitusjohtaja Tuomo Kemppe puhelimeen pyöräkuormaajan ohjaamosta Songanperältä, 30 kilometriä Rovaniemeltä Kittilän suuntaan.

Kuvissa MSL Kemppe Oy:n Hitachi kaivaa Korkalovaarassa Napapiirin Vedelle asuntoalueen kunnallistekniikkaa. Kahteen Hitachiin hankittiin vastikään mR-26 -pyörittäjät kallistajien seuraksi.

Rovaniemeltä on myös toinen uuden mR-26 pyörittäjän omistaja eli Rami Tapanimäki. Mies pyörittää Koneurakointi Velj. Tapanimäki Ky -yritystä yhdessä veljensä Reiman kanssa. Myös muutakin sukua yrityksen palkkalistoilla on, muun muassa poikien isä paiskii huoltohommia.

Pääasiassa monenlaiset maarakennustyöt työt ovat Rovaniemellä ja ympäristössä.

Haastatteluhetkellä Rami teki Rovaniemen kaupungille tienpohjaa. Alla oli Hitachi 225 USR LC, vuosimallia 2007.

”3D-suunnitelmien käyttö on lisääntynyt kovasti viime aikoina ja siksi meillekin laitteisto hankittiin. Esimerkiksi Rovaniemen kaupunki hoitaa suunnitelmiaan jo 3D-mallinnukseen ja saamme sieltä datan työmaille koneisiin. Tosin siinä on vielä oma työnsä, että kaupungin bitit kääntyvät koneohjauksen ymmärtämään muotoon.”

”Scanlaser on kuitenkin ollut tässä muuntamistyössä suunnattomana apuna. Ja itsekin oppii koko ajan paremmin järjestelmän käyttäjäksi. Olen vakuuttunut, että 3D tulee nopeasti valtaamaan maarakennustyömaat täällä pohjoisessakin”, tietää Tapaninmäki (eikä Kemppe kuten Konepörssissä 4/2014 virheellisesti väitetään).

Sekä mRoto-20B- että mRoto-26-laitteet varustellaan usein myös pihdeillä. Kuvan suurempi malli matkasi alkuvuodesta Marttiinin asennuksesta 20B:n kanssa ja niin ikään paikalliselle urakoitsijalle Muurolaan.

Lue seuraavaksi