Uutiset

Työkoneet

Mapon seuraa monipuolisesti

Maarakennuskoneiden maahantuojat tarjoavat omia satelliittipaikannusjärjestelmiään, jotka helpottavat kaluston hallintaa. Tämän lisäksi on saatavilla kolmansien osapuolien järjestelmiä, joita voidaan hyödyntää kaikenmerkkisessä ja –tyyppisessä kalustossa autoista maarakennuskoneisiin ja peräkärryistä tärylätkiin.

Mapon on edustajansa mukaan tehokas ja helppo gps-pohjainen tapa hallinnoida yhtiön kalustoa tietokoneelta tai puhelimesta käsin. Se antaa tiedon missä, miten ja milloin. Palveluun kuuluvat laitteet, asennukset, SIM-kortit, palvelut ja käyttökoulutus. Lisäksi vuodesta 2007 alkaen toiminut kansainvälinen yritys tarjoaa 24/7-periaatteella toimivan suomenkielisen päivystyksen.

“Laitteet valitaan aina tapauskohtaisesti. Huomioimme muun muassa olosuhteet, virran saatavuuden ja asennuspaikan. Ohjelma toimii selaimessa tai asiakkaan älypuhelimessa omalla sovelluksella. Asiakas voi ostaa laitteet omaksi, jolloin hinta on noin 190 euroa kappaleelta. Kuukausimaksu on 10 euroa (alv 0%). Myös vuokraus on mahdollista, jolloin kuukausimaksu per laite on nollaverolla 17 euroa.”

”Molemmat vaihtoehdot sisältävät SIM-maksut. Meillä kaikki sopimukset ovat toistaiseksi voimassa neljän kuukauden irtisanomisajalla. Meistä asiakas pääsee helposti siis eroon, eli se pitää meidät nöyrinä ja palvelualttiina”, kertoo Toni Pulliainen.

“Meillä Mapon-laitteita on käytössä noin 5000 ja Euroopan mittakaavassa 50 000 kappaletta. Suomessa Maponin asiakkaina on maarakennusliikkeitä, kiinteistönhoitoyrityksiä, rakennusliikkeitä, kuljetusyrittäjiä sekä maarakennuspuolen erikoistoimialoja.”

“Suomessa asiakkaamme eivät ole olleet kovinkaan paljon kiinnostuneita polttoaineen seurannasta, mutta siihenkin meillä on erinomaiset mittausvälineet olemassa. Muualla Euroopassa polttoainevarkaudet ovat suuri ongelma ja esiintyy sitä meilläkin jo enenevässä määrin”, jatkaa Pulliainen.

Mapon tarjoaa asiakkaille järjestelmän kautta varsin kattavan tietomäärän.

“Asiakkaan ohjelman kautta saamat hyödyt ovat todella laajat. Palvelusta löytyy tietenkin kartta- ja reittitiedot (historia ja reaaliaikainen). Karttaan voi piirtää alueita ja niistä saa erilaisia tietoja, sekä tarpeen vaatiessa hälytyksiä ja raportteja. Raporteista käy selville, milloin alueelle on tultu, sieltä poistuttu, tai kauanko oltu. Ohjelma tietää, milloin esimerkiksi aurataan tai hiekoitetaan. Nämä tiedot saa raportille, kartalle tai esim. aluekohtaisesti esille. Erilaisia raportteja on lähes 100 kappaletta ja ne saa ajastettua tulemaan sähköpostiin. Lisäksi seurannassa ovat koneen käyttötunnit, koneen työpäivän pituudet jne. Huolto- ja katsastushälytykset, muunlaiset päivä- tai tuntihälytykset ovat myös saatavilla. Tämän lisäksi raskaasta kalustosta pystytään lukemaan digipiirturit ja tuottamaan niistä raportit. Perushälytyksiä ovat SMS-viestit ja sähköpostiviestit”, luettelee Pulliainen edelleen järjestelmän ominaisuuksia.

Tyypillinen varkaustapaus on Pulliaisen mukaan se, kun työmaalta häipyy yöllä vaikkapa pyöräkuormaaja, generaattori tai peräkärry. Järjestelmän avulla on jäljitetty näitä ja kartoitettu kaikki liikkeet anastushetken jälkeen. Pulliainen muistaa 1-2 tapausta vuodessa. On muutamia tapauksia, joissa asiakas on itse lähtenyt varastetun tavaran, esimerkiksi arvokkaiden peräkärryjen perään, kun poliisi ei heti ole ehtinyt.

“Jotkut varkaat osaavat etsiä näitä paikannuslaitteita varastamistaan tuotteista. Meillä aiheutuu hälytys siitäkin, kun piuhat katkaistaan tai laite irrotetaan.”

“Eräällä asiakkaallamme on vuokrattavana henkilönostimia. Hinnoittelussa oli sovittu niin, että viikonloppuna niitä ei käytetä. Saatuaan hälytyksen sunnuntaiaamuna 4:30 kuukulkijan käyttöönotosta, yrittäjä lähti työmaalle katsomaan. Työntekijät olivat jättäneet avaimet virtalukkoon ja lapset leikkivät luvatta koneella työmaalla”, lopettaa Pulliainen.

Yksi tyypillinen Maponin tarjoama laite on Mapon BB. Siinä on IP67 suojattu kotelo, akku, usb-lataus, liiketunnistin sekä myös lämpötila-, ilmanpaine- ja ilmankosteusanturit. Akku kestää valmistajan mukaan 6-36 kuukautta. Laite piirtää tarkkaan reitin kaluston jäljittämistä helpottamaan. Kiinnitys on magneetilla tai telineeseen. Mapon on myynyt tätä laitetta  vuokrausyrityksiin, liikuteltaviin generaattoreihin, peräkärryihin, monkijöihin jne. Seuranta älypuhelimella tai selaimesta.

Lue seuraavaksi