Uutiset

Työkoneet

Maanalaiseen merkkaukseen

Maanalaiset asennukset on helppo paikantaa paikannuslaitteiden ja elektronisten markkereiden avulla Kun huoltotöitä tai lisärakentamista on tulossa, tiedätkö mistä on turvallista kaivaa? Kiinteistöjen ympärillä risteilee maahan kaivettuja putkia, johtoja ja kaapeleita. Työtä nopeuttaa huomattavasti, jos niiden sijainti on etukäteen tiedossa.

Monialayritys 3M on kehittänyt uudenlaisen tavan merkitä maan alle asennettavaa omaisuutta, niin että sen voi paikantaa täsmällisesti vielä vuosikymmenien päästä. Näin vältytään turhalta kaivamiselta ja virheiden aiheuttamilta vahingoilta. Kustannustehokkaat köysimäiset ja nauhamaiset (kuva) elektroniset markkerit sopivat myös yksityisten rakentajien ja mökkiläisten sekä pienten taloyhtiöiden budjettiin.

”Jos maan alta etsii esimerkiksi kaapelia ilman etukäteistietoa sijainnista, tutkittava alue voi olla kymmeniä metrejä, kohteen paikannus summittaista ja aikaa kulua jopa päiviä. Kaivuita voi joutua tekemään myös laajalta alueelta, mikä sotkee pihaa. Pelkän karttatiedon varassa tutkittava alue on rajatumpi, mutta paikannus yhä varsin summittaista ja siksi hidasta. Jos kaivaja katkaisee vahingossa putken tai kaapelin, vahinko aiheuttaa harmia ja kuluja”, kuvaa 3M:n tuotepäällikkö Mauri Levänen.

Eri laitokset ovat jo 30 vuoden ajan käyttäneet 3M:n elektronista markkeriteknologiaa paikantaakseen maanalaisia asennuksia, kuten putkistoja ja valokuituverkkoja. Nyt RFID-teknologiasta ja Electronic Marker System (EMS) -standardista on kehitetty koti- ja ammattilaiskäyttöön sopivat edullisemmat sovellukset.

”EMS-merkintänauhassa ja -köydessä (kuva) on tasaisin välein elektronisia markkereita, joiden paikannus antaa tarkan karttatiedon lisäksi myös tiedon kohteen syvyydestä. Näin merkityn reitin voi paikantaa jopa viiden senttimetrin tarkkuudella. Tämä nopeuttaa työtä ja lisää kaivuutöissä olevien henkilöiden turvallisuutta. Vakuutusyhtiön kanssa ei tarvitse tapella turhista vahingoista, kun putkien ja johtojen sijainti on kaivajilla ennakkoon tiedossa, Levänen kiteyttää.

Tekniikka mahdollistaa tarkkojen paikannustietojen liittämisen GPS:n avulla suoraan karttapohjiin ja suunnittelijoiden materiaaleihin. Markkerit toimivat huoltovapaasti, eivätkä vaadi akkuja. Yksittäiset paikantimet jatkavat toimintaansa, vaikka niitä yhdistävä Merkintänauha tai -köysi sattuisi katkeamaan.

Niiden avulla onnistuu myös ei-metallisten kohteiden kuten muovisten putkien ja kuitujohtojen paikannus, mikä on aiemmin ollut hankalaa. Markkereiden reitin voi paikantaa 3M Dynatel-paikannuslaitteella (kuva), jonka voi lainata konevuokraamosta. Paikannuksen voi halutessaan tilata myös ostopalveluna siihen erikoistuneilta urakoitsijoilta.

Merkintänauhan ja -köyden lisäksi on saatavana yksittäisiä tappi-, pallo– ja levymarkkereita, joilla kohteita voi merkitä pistemäisesti. Näihin markkereihin voi tallentaa haluttuja ID-kohdetietoja, kuten tiedot asentajasta tai urakoitsijasta, asennuksen ajankohdan ja tiedon siitä, mitä maahan on asennettu. Tietoja voi päivittää myöhemmin muutostöiden yhteydessä. Näin tiedot pysyvät tallessa, vaikka kiinteistön omistaja vaihtuisi.

”Yksi luovempi käyttösovellus on pihan harvoin tarvittavien kaivonkansien piilottaminen nurmikon alle. Kun kannen merkitsee EMS-Id tappi- tai pallomarkkerilla (kuva), sen voi tarvittaessa helposti paikantaa. Nurmikon leikkuu helpottuu, kun ylimääräisiä kansia ei tarvitse kiertää, vaan niiden päälle voi istuttaa vehreän nurmikon”, Levänen vinkkaa.

3M esittelee uutta paikannusteknologiaa Sähkö Tele Valo AV 2016 -messuilla. Pohjoismaiden suurin alan messutapahtuma järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 3.–5.2.2016.

Lue seuraavaksi