Uutiset

Työkoneet

Maailman suurin Sambiaan

Komatsu Mining Corporation (entinen Joy Global) on toimittanut maailman suurimman pyöräkuormaajan P&H L-2350 kuparikaivokseen Sambiaan. Siellä tämä 266-272 tonnia painava jättiläinen lastaa ultraluokan kiviautoja, joiden kapasiteetti on jopa yli 400 tonnia.

Kerrottakoon, että Caterpillarin suurin pyöräkuormaajamalli jää työpainollaan hieman vaatimattomammaksi, sillä Cat 994K painaa ”vain” 243 tonnia. Vuonna 2000 tämä Komatsun mahtikuormaaja pääsi myös Guinnessin ennätystenkirjaan maailman suurimpana lajissaan.

P&H L-2350 kauhakoko on normiaisoilla 40,5 ja korkealle nostavana versiona (high lift) 38,2 kuutiometriä. Kaatokuormat ovat vastaavasti 184 ja 164 tonnia (runko-ohjaus suorana) ja 172 ja 153 tonnia (runko-ohjaus täydellä 42 asteen ohjauskulmalla). Jälkimmäinen pienempi kaatokuorma on tietenkin high lift -version. Tehtaalla P&H L-2350 voidaan varustaa asiakkaan toiveiden mukaan joko 16-sylinterisellä Detroit- tai Cummins-dieselmoottorilla. Ensin mainitun iskutilavuus on 65 ja jälkimmäisen 60 litraa. Molemmista tehoa saadaan ulos 1715 kilowattia eli hevosvoimiksi muutettuna 2300.

Erikoispiirre on hybridivoimansiirto (Joy SR Hybrid Drive), jossa sähkömoottorit muuttuvat generaattoreiksi jarrutuksen aikana. Tästä saatava sähköenergia avustaa dieselmoottoria ja polttoaineenkulutuksen luvataan olevan jopa 45 prosenttia pienempää kuin täysin mekaanisissa ratkaisuissa. Uusimmissa voimansiirron versioissa jarrutusenergia saadaan valmistajan mukaan talteen lähes 100 prosenttisesti.

Koneen ohjaamossa on yksi iso näyttö keskellä kuljettajan edessä ja hallinta tapahtuu vivuin. Ohjauspyörää ei ole. Järjestelmä (LINCS II) kertoo näytölle muun muassa kauhan korkeuden, kulman sekä tietenkin jokaisen kauhallisen lastin painon. Se laskee myös kuormatut kiviautot ja niiden lastatut kuormat. Kuljettajalla on koko ajan tieto esimerkiksi siitä, paljonko on lastattu oman työvuoron aikana. Ja tietenkin kaikki data välittyy reaaliaikaisena toimistolle.

Sentinel-niminen kaivos Sambiassa tuotti viime vuonna noin 140 000 tonnia kuparia. Tänä vuonna ennustettu tuotanto on noin 185 000 tonnia. Se työllistää 2 231 ihmistä ja kuparivarantojen on arvioitu kestävän alueella vuoteen 2033 saakka. Kaivoksen omistaa kanadalainen First Quantum Minerals Ltd, joka on yksi maailman johtavista kuparin tuottajista.

Suomessa yhtiö omistaa Pyhäsalmen kuparikaivoksen. Se myi viime vuonna Kevitsan kaivoksensa ruotsalaiselle Boliden-kaivosyhtiölle. Pyhäsalmen kaivos tuotti viime vuonna 14 795 tonnia kuparia, mikä on noin 10 prosenttia Sambian kaivoksen tuotannosta. Pyhäsalmen kaivos on maanalainen, kun taas Sentine on avokaivos.

Lue seuraavaksi