Uutiset

Työkoneet

Maailman suurin pyöräkuormaaja Ruotsiin

Norjalaisen ATL-lehden mukaan Ruotsin Norbottenin Jällivaarassa sijaitsevaan Bolidenin Aitik-kaivokseen on tulossa melkoisen iso pyöräkuormaaja eli Komatsu L-2350 (aiemmin LeTourneau L-2350). Tämän 270 tonnia painavan pyöräkuormaajan mainitaan olevan maailman suurimman. Kauhakoko on 40 kuutiometriä ja 16-sylinterinen dieselmoottori kehittää 2 300 hevosvoimaa eli 1 691 kilowattia.

Renkaan läpimitta on neljä metriä ja leveyttäkin on makeat 1,8 metriä. Polttoainetta sopii kerralla tankata tyhjään tankkiin 4 000 litraa ja hydrauliikkajärjestelmän öljynvaihtoa varten on syytä varata mukaan yli 1 200 litraa öljyä. Ja mielellään kahta litraa suurempi kaatokannu.

Kone on jo saapunut Luulajaan, josta se toimitetaan rekkakyydeillä osina kaivokselle ja kokoonpanoon. Ennestään kaivoksella on jo käytössä L-1850, niin ikään Komatsu. Se painaa ainoastaan 240 tonnia ja sillä kiveä lastataan 30 kuutiometrin kauhalla.

Bolidenin Aitik-kaivos on yksi Euroopan suurimmista kuparia tuottavista avolouhoksista. Kupari on päätuote, mutta sen lisäksi sieltä saadaan pieniä määriä kultaa ja hopeaa. Malmia kaivos tuottaa noin 39 miljoonaa tonnia vuodessa. Vuonna 2018 Aitik työllisti noin 700 ihmistä.

Lue myös: Maailman suurin Sambiaan.

Boliden Aitik on Ruotsin suurin avolouhos.


Lue seuraavaksi