Uutiset

Työkoneet

Lokotrack-päivitys – lisää tehoa ja toimintavarmuutta

Murskauslaitteiden kehitys on harpannut kahdessa vuosikymmenessä isoja askeleita. Tämän huomasi paltamolainen Kainuun Sora Oy päivittäessään äskettäin Lokotrack-murskausketjunsa Metsolta. Uudet mallit syövät kiveä ahneemmin, kuluttavat noin 25 prosenttia vähemmän polttoainetta ja ovat kätevämpiä kuljettaa. Toimintavarmuuden takaa viiden vuoden jatkettu huoltosopimus Metson kanssa. Kainuun suurimman murskausurakoitsijan pitkäaikaiset työjuhdat, LT105-leukalaitos ja LT1100-karamurskain-seulalaitos pääsivät huilivuoroon. Tilalle otettiin uudet LT106- ja LT220D-mallit. Ensimmäiset puraisut kiveen Lokotrack-uutuuksilla tehtiin Sotkamossa louhoksella.

”Tavaraa näyttää tulevan hihnalta aiempaa enemmän ja tankissa riittää polttoainetta vielä 12 tunnin yhtämittaisen murskauksen jälkeenkin, joten kulutus on vanhoja laitteita noin neljäsosan pienempi. Myös kuljetus työmaalta toisella käy myös kätevästi. Laitteet puhdistaa ja siirtää lavetille tunnissa, kun mitään osia ei enää tarvitse purkaa,” arvioi ensikokemuksiaan Kainuun Sora Oy:n toimitusjohtaja Jukka Heikkinen.

”Otimme kauppaan mukaan myös viiden vuoden jatketun huoltosopimuksen, joka sisältää kulutusosatoimitukset ja säännölliset laitetarkistukset. Tällä halusimme varmistaa, että myllyt pyörivät aina silloin, kun tarvitaan.”

Louheesta nollapohjaista tien perustaksi

Maaliskuun viimeisellä viikolla Kainuun Soran uusi murskausketju pyörii Sotkamossa jo täyttä vauhtia Nivunkankaan louhoksella, 10 000 tonnin urakassa. Erämaaseudusta kertovat suden jäljet murskaustyömaan lähettyvillä. Myös ilveksiä löytyisi metsän kätköistä murskauksen ääniä ihmettelemästä. Uudet Lokotrackit laulavat Catin dieselit lämpiminä läpi vuorokauden kahdessa 12 tunnin vuorossa. Nollapohjaisia 0-56 millimetrin murskeita urakoidaan tienperustaksi odottamaan pian alkavia rospuuttokelejä.

Kainuun Soran Jukka Heikkinen (oik.) ja Jorma Leinonen ehtivät kiertää Lokotrack-kaksivaihelaitoksella 20-30 työmaalla vuodessa.

Pertti Raappana syöttää LT106-leukalaitosta, joka jauhaa louheesta mursketta 85 millimetrin asetuksella edelleen LT220D:n karan käsittelyyn. GP220-murskassa on 30 millimetrin asetus ja seulan steppiverkoissa 76, 70 ja 60 millimetrin silmäkoot. Valmista tavaraa syntyy 200-250 tonnin tasaisella tuntivauhdilla, joten pyöräkuormaajassa Mika Rimpiläisellä riittää altakannettavaa.

”Uskon, että sorapaikoissa uudella Lokotrack-ketjulla päästään tuonne 300-350 tonnin kapasiteetteihin, mikä on jo ihan mukava luku,” Jukka Heikkinen arvioi.

Kyllä kotimaiseen kannattaa luottaa”

Alansa ainoana suomalaisena laitevalmistajana Metso saa Jukka Heikkiseltä myönteisiä arvioita:

”Kyllä kotimaisiin Lokotrackeihin kannattaa luottaa. Laitteet on kehitetty toimiviksi, ja Metso kyllä vastaa huutoon silloin, kun on kysyttävää. Viitalan Jyrki opasti porukkamme käyttöönotossa hyvin, ja Hassisen Jarmon huoltoauto pyörähtää tarvittaessa Siilinjärveltä.”

Laitetarkistukset Kainuun Soran murskatiimi tekee Metson listan mukaan kahdesti päivässä, aina vuoron vaihtuessa. Viisivuotisen, jatkettuun takuusopimukseen kuuluvat Metson tekemät, tarkemmat ja säännölliset tarkistukset sekä alkuperäiset kulutusosat. Kaivukoneesta ei tarvitse jalkautua murskainsäätöjä tekemään, koska langaton ICr-kauko-ohjaus vie komennot hytistä perille.

”Eipä ole kovin huono systeemi,” kuuluu ICr:ää käyttävän Pertti Raappanan lyhyt ja ytimekäs kommentti kauko-ohjausjärjestelmästä.

Sotkamosta Kainuun Soran Lokotrack-ketju siirtyi Rovaniemelle, jossa hakataan koko kesä materiaaleja Metsähallituksen tiehankkeisiin.

”Tähtäimessä on rikkoa kiveä kuluvan vuoden aikana noin 600 000–700 000 tonnia. Pienen osan teemme itselle kolmella omalla louhoksella ja yhdessä sorapaikassa. Valtaosa urakoidaan ulos muun muassa Destialle, Otsolle ja Metsähallitukselle,” Jukka Heikkinen arvioi.

Kainuun Sora perustettiin Paltamossa vuonna 1998. Yhtiöllä on käytössään laaja maanrakennuskalusto ja sesonkien mukaan 25-40 työntekijää.

Lue seuraavaksi