Uutiset

Työkoneet

Lokotrack-kaksikko huolehtii Pohjois-Karjalan KTK:n murskaustarpeista

Entisen Pohjois-Karjalan läänin alueella toimiva KTK työllistää ympäri vuoden runsaat 30, kesäsesongin aikana noin 40 työntekijää. Yrityksellä on käytössään runsaat 50  sopimusautoilijaa.

Murskauksessa Pohjois-Karjalan KTK on ollut omavarainen jo 1970-luvun lopulta lähtien. Ensin yh­tiö käytti kiinteää murskausasemaa.Tela-alustaisiin laitteisiin siirryttiin ennen vuosituhannen vaihdetta.

Nyt yhtiöllä on käytössä Loko­track-kaksikko, joista jälkimurskaimena käytettävä LT1100 on niellyt jo usean miljoonan tonnin kivi­ainekset. Esimurskaimena on tuliterä Lokotrack LT106, joka otettiin käyttöön elokuussa. Lisäksi yhtiöllä on käytössä ST352- mobiiliseula, joka on lajitellut jo yli kahden miljoonan tonnin ainekset.

”Hintalappu ja huolto valinnan perusteina”

KTK ja Metso ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään.

”Kyllä murskausyksikön hinta­lapulla on tänäkin päivänä iso painoarvo valintaa tehtäessä. Oikea hinta, sopiva toimistusaika ja varmuus huollon ja varaosien toimituksis­-
ta ratkaisivat osaltamme valinnan Metsolle”, kertoo Pohjois-Karjalan KTK:n toimitusjohtaja Heikki Turtiainen.

Turtiaisen mukaan huollolla on Pohjois-Karjalan kaltaisella seudulla, jossa välimatkat ovat pitkiä, poik­keuksellisen suuri merkitys.

”Jos murskausketju seisoo pitkään osia odottaessa, syntyy siitä helposti taloudellista vahinkoa. Metsolla huolto pelaa, ja käytämme hyväksemme aikataulutettuja kulutusosakuljetuksia. Ainoa asia, mitä vielä voisi toivoa, on Metson oma huoltomies sijoitettuna Itä-Suomeen”, Heikki Turtiainen toivoo.

Lokotrackit siirtyvät kätevästi

KTK:n mursketuotanto syntyy lukuisista, pienehköistä urakoista eri puolella maakuntaa. Yhtiöllä on itsellään runsaat 20 soranottopaikkaa, mm. Joensuussa, Liperissä,  Tohmajärvellä, Juukassa ja Kontiolahdella, joissa myös murskataan. Yhdessä kohteessa murskataan vain muutama kymmenen tuhatta tonnia kerralla, joten siirtoja kertyy runsaat 20 vuodessa.

”Emme halua murskata isoja puskurivarastoja, joten ketterästi siirrettävät laitteet ovat työssämme olennaisen tärkeitä. Molemmat Metson murskaimet siirtyvät osia purkamatta, mikä helpottaa siirroissa”, mainitsee KTK:n murskaustoiminnasta vastaava tuotepäällikkö Mikko Jaatinen.

Tyypillinen KTK:n murskauskohde löytyi syyskuun alussa Kiihtelysvaaralta mutkaisen soratien päästä, jossa peruskorjattavan metsäauto­-tien päällysteeksi murskattiin 0–32 mm:n lopputuotetta.

”Pääsemme tällaisella työmaalla noin 250 tonnin tuntikapasiteettiin. Kun teemme töitä kahdessa vuorossa, kertyy tarvittava murskemäärä ripeästi. Kokemukset uudesta LT106-leukayksiköstä ovat myönteisiä. IC-järjestelmä säätää murskaimen toimintaa hyvin mahdollistaen miehittämättömän työskentelyn, ja auttaa myös vianetsinnässä”, Jaatinen mainitsee.

Langatonta ajoneuvonhallintaa

Pohjois-Karjalan KTK on kuljetusalalla eturivin yhtiöitä uudenaikaisen tekniikan käytössä. Jo puolentoista vuoden ajan pääosa yhtiön tilauskannasta ja laskutustiedoista on kulkenut langattomasti.

Saamme tällä hetkellä välitetyksi ajotilaukset langattomasti yli 30 sopimuskuljettajamme autoon. Sama järjestelmä kertoo meille laskutustiedot tehdyistä kuljetuksista, kertoo kuljetuspäällikkö Ulla Hokkanen. 

Uusi ajoneuvonhallinta nopeuttaa KTK:n palvelua, sillä kiiretapauksessa ajoon voidaan hälyttää aina lähin auto. Järjestelmä kertoo myös liikenteessä olevien autojen ja pyöräkuormaajien sijainnin.
 

Lue seuraavaksi