Uutiset

Työkoneet

Liebherr Vuorsolalla kauko-ohjauksessa

Porilainen kuljetuksiin ja nostoihin erikoistunut Vuorsola Oy on viimeisimmän kymmenen vuotta toiminut pääasiassa nostoissa Hiab-kalustolla, mutta nyt kalustoluettelossa on jälleen ajoneuvonosturi. Viime syyskuussa riviin tullut Liebherr LTM 1095-5.1 95 T -ajoneuvonosturi on varustettu kauko-ohjauksella, johon Vuorsolan miehet ovat tottuneet Hiab-nostureissa, joita yrityksellä on kuudessa kuorma-autossa.

Uusi Liebherr tuli Vuorsolalle viime syyskuussa ja se on toiminut hienosti. Koneessa on vetävä etupää sekä radio-ohjaus. ”Tällä ylettyy kauas ja korkealle. Nykyaikainen puomisto on kevyt ja sillä saadaan hyvät nostoarvot kauaksikin. Kun tässä kulkevat vielä painotkin mukana, niin tämä on erittäin sopiva meidän tarpeisiimme”, tiivistää toimitusjohtaja Mikko Vuorsola.

Liebherrin valintaan ajoneuvonosturiksi vaikuttivat muun muassa kehittyneet jälkimarkkinointitoiminnot. Niin sanottuun Liebherr-pakettiin kuuluu jälkimarkkinatoiminnot huollosta koulutukseen ja tehtaan tukeen asti. Liebherrin eduiksi mainitaan hyvä jälleenmyyntiarvo ja sillä on aina kysyntää globaalisesti, koska merkki on tunnettu – viime vuonna Liebherr valmisti 1050 mobiilinosturia. Myös kuljettajat pitävät Liebherrin ominaisuuksista.

Vuorsolan Liebherr oli Porin kaupungin sairaalan saneeraustyömaalla maaliskuun alkupuolella. Tekeillä oli ilmastointikonehuone sairaalan katolle. Korjausurakoija MVR-Yhtymän työnjohtaja Olli Lehtoselle tämä oli ensimmäinen kerta, kun Vuorsolan Liebherr oli hänen työmaallaan.

”Kauko-ohjaus on ihan ehdottoman hyvä varuste, paljon parempi kuin radiopuhelimilla ohjaaminen. Työ käy sekä nopeammin että turvallisemmin”, kehuu Lehtonen.

Myös Vuorsolan Liebherriä kuljettava Kimmo Nummikari on tyytyväinen koneen ominaisuuksiin. ”Kauko-ohjaus auttaa kyllä monessa paikassa”, vahvistaa Nummikari.

Vuorsolan nosturit on varustettu kauko-ohjaimin, joten miehet tuntevat sen käytön ja edut. Siten oli luonnollista, että myös ajoneuvonosturi varustettiin kauko-ohjauksella.

Liebherrin uusimmat nosturit on varustettu Liccon 2 -kuormanvalvontajärjestelmällä. Siihen liittyy aina radio-ohjattu tukijalkojen ja vinssin käyttö, jotta koukku saadaan fiksusti paikalleen kuljetusasentoon. Koko koneen toimintojen radio-ohjauksen lisääminen Liccon 2 -järjestelmällä varustettuihin koneisiin on helppoa, myös jälkikäteen. Liccon 2 -järjestelmällä varustettuja nostureita on alkanut esiintymään vuodesta 2009 lähtien. Yhtä kauko-ohjainta voidaan käyttää eri koneissa, mutta toisaalta kauko-ohjaimen kustannus on varsin marginaalinen ajoneuvonosturin kokonaishinnasta.

Viimeisten liki kymmenen vuotta Vuorsolan nostokalusto on koostunut pääasiassa erikokoisista Hiab-nostureista. Lisäksi kalustoon kuuluu maailman suurimmaksi kuorma-auton päälle asennettavaksi nosturiksi tituleerattu nivelpuominosturi World Power ER365000. Tämä Scania R500:n päälle asennettu nosturi vastaa 120-tonnista ajoneuvonosturia.

Vuorsolan kalustoon kuuluu parikymmentä erilaista yksikköä ja lavetteja, joita liikuttaa noin 15 hengen porukka. Tyypillisiä töitä ovat teollisuuden, kunnossapidon ja rakennusalan nostot sekä erikoiskuljetukset. Eräs jonkin verran työllistävä ala on voimalinjatyöt. ”Meillä on kalustossa 6×6 ja 8×8 -autoja, joista on etua voimalinjahommissa, sekä jatkorekkoja, joilla sujuvat pylväiden kuljetukset. Kuorma-autokalusto on erikoiskalustoa, raskasvetureita erikoiskuljetuksiin ja nosturiautoja, vain yksi koukkulava-auto on tavallisuuden rajoissa.”

Mikko Vuorsola kertoo, että heidän kuorma-autonsa ovat pääsääntöisesti erikoisautoja nostoihin tai erikoiskuljetuksiin. Kalustossa on panostettu jokapyörävetoisiin, niin työssä kuin vapaa-ajalla offroad-autojen parissa.

Offroad-mersun tekniikka ei ole ihan vakiomallin G:n kanssa vastaavaa. Vuorsolan ajoa voi katsella YouTubesta, esimerkiksi hakusanoilla ”Anttola 2012” löytyy melkoinen hyppy.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi