Uutiset

Työkoneet

Liebherr MK88 plus – Torninosturi pyörillä

Pirkkalalainen Lamminsivu oy hankki keväällä konerivistöönsä Suomessa varsin harvinaisen nosturikonstruktion. Neljäakselinen, noin 50 tonnia painava Liebherr MK88 plus on nimittäin mobiilialustalla varustettu torninosturi, joka kulkee kokonaisena nopeasti työmaalta toiselle. Sen muita ehdottomia etuja ovat yhden miehen suorittama nopea pystytys ilman avustavia koneita, vähäinen tilantarve ja huikea ulottuvuus ilman erikseen kuljetettavia alavastapainoja. Meidän rakennustyömaillamme harvinainen nosturityyppi on Keski-Euroopan ahtailla työmailla varsin yleinen näky.

Tampereen Laukontorin taivasta halkoi alkukesällä torninosturin ristikkopuomi. Kun puomia seuraa sen lähtöpisteeseen, ei juuresta löydykään torninosturin betonijalka, vaan mobiilialusta. Tämä noin 50 tonnia painava nosturi on nopeasti siirrettävissä työmaalta toiselle. Sen eri kulmiin asettuvan jibin avulla saadaan aikaan ainutlaatuinen nostogeometria. Aivan täydellä 45 metrin etäisyydellä voidaan nostaa vielä jopa 2 200 kilon taakkoja.

Kuljetusasennossa ristikkopuomi painuu tiiviisti nippuun.

Plus-merkki nosturin tyyppimerkinnässä nostaa maksiminostokyvyn 2 200 kiloon vielä puomin kärjessä. Perusversiota MK 88 suurempi nostokyky on aikaansaatu ohjelmoimalla koneen järjestelmään hitaammat nostoliikkeet. Valmistajan mukaan se pienentää rasitusta ja siksi sallittua maksimikuormaa on pystytty nostamaan. Mobiilialustainen torninosturi vie työmaalla vain murto-osan siitä tilasta, mitä ajoneuvonosturi vaatii. Se kun voidaan ajaa aivan kohteen viereen.

Lamminsivulla koneen puikkoihin on ensimmäisenä koulutettu Tomi Järvinen. Miehellä on vankka kokemus mobiilinostureista ja niillä työskentelystä. Toukokuun puolivälissä mies oli uutuudella nostokomennuksella Laukontorin rannassa Tampereella. Aivan rantaan oli tuolloin rakenteilla Saunaravintola Kuuma, joka avautui myöhemmin kesällä jo yleisölle. Kyseessä oli varsin hyvin juuri torninosturille soveltuva, erittäin vähän työskentelytilaa tarjoava kohde. Kuitenkin taakkoja piti työntää aika etäälle peruskoneesta. Tällä kertaa torninosturi kuitenkin kulki pyörillä, se tuotiin paikalle nostotarpeeseen ja vietiin nopeasti pois, kun työ oli tehty.

Tomi Järvinen pitää konetyypin mahdollisuuksia mittaamattoman monipuolisina. Tilan tarve esimerkiksi ajoneuvonosturiin verrattuna on minimaalinen.

”Tätä uutta Liebherriä olemme käyttäneet nyt useilla työmailla, minne normaalisti olisi menty mobiilinosturilla tai pystytetty torninosturi. Teemme nyt konetta tutuksi asiakkaille. Kun työmailla nähdään, mihin tällä pystyy, niin kysyntä kasvaa”, aloittaa Järvinen.

Hän kertoo olleensa edellisellä viikolla Helsingissä nostamassa sääsuojia paikassa, missä mentiin aivan kapasiteetin äärirajoilla.

”Jos tällä eivät nostot olisi onnistuneet, olisi paikalle tarvittu 350 tonnin mobiilinosturi täysillä painoilla. Tyypillistä onkin, että tällä korvataan nostoissa tosi järeä mobiilinosturi, joka vaatii työmaan järjestelyjä sekä tilaa paljon enemmän.”

Nopea pystytys

Valmistaja ilmoittaa MK88 Plus -nosturin maksiminostokapasiteetiksi 12 metrin ulottuvuudella kahdeksan tonnia. Täydellä 45 metrin nostoetäisyydellä voidaan käsitellä, kuten jo todettiin, 2,2 tonnin taakkoja. Tällöin koukkukorkeus on noin 30 metriä.

Järvinen tekee tukijalkojen tuennan rakenteilla olevan saunarakennuksen tuntumaan. Kone ajetaan kaukosäätimellä vaateriin. Tuentaleveyksiä on valittavana kaksi, jolloin koneen koko leveys tuettuna on joko seitsemän tai 5,75 metriä. Tukijalkojen aluslevyt kulkevat kätevästi mukana koneen alavaunussa. Tuennan suorittamiseen ei kulu montaa minuuttia. MK88 plus voidaan tukea tarpeen vaatiessa aivan seinän viereen, mikä tarkoittaa sitä, että koko ulottuvuus on hyötykäytössä noston aikana.

Pystypuomi koostuu kahdesta osasta ja se nousee ensin koko pituuteensa. Nosturia on mahdollista käyttää myös 18 metrin koukkukorkeudella siellä, missä suurempaa nostokorkeutta ei tarvita. Vaakaristikkopuomi on kolmeosainen ja se ojentuu vinssin avulla, pala kerrallaan täyteen mittaansa. Liebherr käyttää tästä osasta tuttua jibi-nimitystä. Koko ristikkopuomin saaminen käyttökuntoon kestää vain reilut 10 minuuttia.

Järvinen ajaa kauko-ohjaimella kolmeosaista jibiä täyteen mittaansa. 

Erikoisuutena onkin 15, 30 ja 45 asteen kulmaan kääntyvä jibi. Tätä ominaisuutta ei työmaille koottavissa kiinteissä torninostureissa ole. Maksimissaan 45 asteen kulmalla päästään jopa 59 metrin koukkukorkeuteen, toki maksimi työskentelyetäisyys pienenee tuolloin karvan alle 32 metriin. Eri kulmiin taittuva jibi on ehdoton etu, kun taakkoja nostetaan esteiden, esimerkiksi rakennusten taakse.

Tampereen kohteessa Järvinen käyttää nosturia kauko-ohjaimella nostettavan taakan lähituntumasta. Pystypuomia pitkin nouseva ja laskeva, torninosturimainen ohjaamo, tarjoaa tarpeen vaatiessa näkymän yläilmoista kohteeseen.

”Tuolla korkealla oli ensin tottumista huojuntaan. Nyt siihen alkaa jo tottua. Liebherr antaa tuulirajaksi työskentelylle 20 metriä sekunnissa, mutta se voi olla hieman liikaa, pohtii Järvinen lopuksi.

MK88 plus saa voimansa Liebherrin kuusisylinterisestä dieselistä (D936L A6) ja tehoa on valmistajan mukaan käytössä 300 kilowattia. Liebherrin automaattisessa AS-TRONIC-voimansiirrossa on ZF:n 12-pykäläinen vaihteisto, joka antaa maksimissaan 75 tuntikilometrin huippunopeuden. Liebherrin kehittämä micromove-teknologia auttaa silloin, kun työssä on millimetrien tarkkuusvaatimukset. Se hidastaa liikenopeudet, joka auttaa kuljettajaa tarkkaan taakan kohdistamiseen.

Piirroksesta selviää havainnollisesti ajoneuvonosturin ja mobiilialustaisen torninosturin ero. Kun torninosturi voidaan ajaa aivan seinän viereen ulottuvuuden kärsimättä, hukkaa ajoneuvonosturi parhaan teränsä jo seinän ja koneen väliin jäävän tyhjän tilan takia. Kun mobiilialusta ajetaan aivan seinän viereen, ei vaakaulottuvuus ole enää kovin suuri.

Postitalon nostot

Lamminsivun uudella MK88 plus -nosturilla tehtiin toukokuun lopussa yöaikaan Helsingin Postitalolla vaativat nostotyöt. 36 metriä pitkät ja 2,5 metriä leveät sääsuojat nostettiin 38 metrin säteellä paikalleen. Mikäli nostot olisi tehty mobiilinosturilla, olisi sen pitänyt olla vähintään 250 tonnin kapasiteetilla. Kaikki painot ja ristikkojatkeet olisi myös vaadittu onnistuneen noston tekemiseen.

Mobiilinosturin kasaus ja purku olisivat vieneet useita tunteja ja koska koko työhön oli aikaa vain kahdeksan tuntia, osui nopeasti työkuntoon saatettava MK88 plus työmaan vaatimuksiin täydellisesti. Kapean tukijalkaleveyden ansiosta kone saatiin lähelle seinää. Huomionarvoinen seikka myös on, että nosturia voi siirtää työmaalla ilman puomin niputtamista, mikä sekin lisää tehokasta työaikaa.

Koko projekti hoitui onnistuneesti maaliin annetussa ajassa.

Liebherrin torni- ja MK-nostureita edustaa Suomessa Talhu oy.

Lue seuraavaksi