Uutiset

Työkoneet

Liebherr Brasiliassa

Raskaaseen massojen kaivamiseen tarkoitettu, vuonna 2015 lanseerattu 60 tonnin Liebherr R 945 C SME (Super Mass Excavation) on Brasilian Sao Paulon alueella sijaitsevien louhosten luottokone. Kaikkiaan eri louhoksilla on käytössä neljä kyseistä mallia. Koneet on valmistettu Brasilian Guaratinguetássa sijaitsevalla kaivukonetehtaalla. Kaksi ensimmäistä konetta toimitettiin Riuma-louhokselle Jaraguan alueelle heinäkussa 2015. Louhos on 50 vuotta vanha ja se tuottaa eri kiviaineslajikkeita alueen eri rakennustyömaille. Kapasiteetti on 800 tonnia tunnissa.

”Olemme uusien koneiden avulla pystyneet kasvattamaan tuotantoa, mutta samalla vähentämään esimerkiksi polttoaineen kulutusta. Uudet kaivukoneet ovat ylittäneet kaikki odotukset”, kertoo Riuman omistaja Roberto Ludice.

Louhoksella 40 tonnin kiviautot lastataan keskimäärin kahdeksalla kauhallisella. Ludicen mukaan uudet lastauskoneet ovat tuoneet mukanaan paremman autojen täyttöasteen. Uudessa R 945 C SME –kaivukoneessa on Liebherrin S-HD (Super Heavy Duty) –alavaunu. Perusketjut D8K ovat samat kuin suuremmissa R 964C ja R 966 –malleissa. Telaleveys on 600 millimetriä.

”Keräämme louhoksella dataa kaikesta. Kaikkien koneiden kustannukset ja tuottavuus ovat tarkkaan selvillä. Kirjaamme ylös myös kaikki jälkimarkkinoinnin kulut ja työskentelemme yhteistyössä kaikkien tavarantoimittajiemme kanssa. Liebherr on osoittautunut kustannustehokkaaksi valinnaksi”, lopettaa Ludice.

Basalto-louhokselle toimitettiin niin ikään uusi R 954 C SME. Louhoksen johtaja Darcy Braga kertoo hankintaan johtaneet syyt: Liebherrin oikea hinnoittelu ja erittäin toimiva jälkimarkkinointi. Uusin kone on käytössä Geocal-louhoksella, jossa kalkkikivi on päätuote. Lähes kaikki muutkin tuotannon koneet ovat Liebherr-merkkisiä.

R 954 C SME:n moottorina on kuusisylinterinen Liebherrin diesel. Brasilian koneissa on IIIA –versio, mikä riittää maapallon tuolla suunnalla. Kaivupuomin pituus on 6,7 ja kauhanvarren 2,35 metriä. Tämä sallii 3,7 kuutiometrin kokoisen kauhan. Massojen siirtoon kehitetyn SME-mallin lisäksi saatavilla on 10 tonnia kevyempi perusmalli R 954 C. Painoero johtuu suurelta osin vahvemmasta alavaunusta, suuremmasta vastapainosta ja massan siirtoon tarkoitetusta puomistosta, jota liikuttaa muun muassa perusmallia järeämmät sylinterit.

Massamallissa SME on 29 prosenttia enemmän kaivuvoimaa ja 11 prosenttia enemmän murtovoimaa kuin perusmallissa. Myös maavaraa on enemmän. Liebherr on kehittänyt R 954 C SME -mallin korvaamaan aina 70 tonnin kokoluokkaa. Yritys lupaa samaa tuottavuutta, mutta pienemmin kustannuksin. OP.

Lue seuraavaksi