Uutiset

Työkoneet

Leguan 125 sai kevyen uudistuksen

Avant Tecno Oy:n sisaryritys Leguan Lifts Oy toi vuonna 1994 markkinoille itsekulkevan, tukijaloilla varustetun kompaktin henkilönostimen perustuen Avantin osaamiseen hydraulivetoisista kuormaimista.

Keskeistä Leguaneissa on monipuolisuus – niitä voidaan käyttää sekä sisä- että ulkotiloissa ja hyvinkin vaikeissa maastoissa. Itsekulkevina ne saadaan nopeasti lähes mihin tahansa työkohteeseen. Luotettavuus ja turvallisuus ovat olleet suunnittelussa keskeisellä sijalla.

Leguan 125

Itsekulkevan nostinsarjan pienin Leguan 125 on kevytrakenteinen nostin, joka on suunniteltu ammattikäyttöön. Nostokykyä on 200 kg tai kaksi henkilöä. Suurin työskentelykorkeus täydellä korikuormalla on 11,3 metriä. Alle 135 kg:n kuormilla päästään 12,5 metrin työskentelykorkeuteen ja 6,3 metrin sivu-ulottumaan.

Moottorina on Hondan 13 hv:n bensiinimoottori. Lisävarusteena on saatavana myös sähkökäyttö yksivaiheisella valovirralla, joten sähkön saanti on yleensä helppo järjestää. Sähköpistorasia on kaapeloitu myös nostokoriin.

Kuljetusasennossa nostin on varsin kompaktin kokoinen. Rengastuksesta riippuen se menee jopa metrin levyisestä oviaukosta. Rengasvarustuksella nostimen paino on 1500 kg ja teloilla 1750 kg, joten kuljettaminen onnistuu varsin kohtuullisesti perävaunulla. Tähän on saatavana erikoisperävaunu, joka mahdollistaa nostimen käyttämisen ilman koneen ajamista pois perävaunun päältä. Aivan kovin suurta vetoautoa ei tähän yhdistelmään tarvita, sillä kokonaispaino vaunulla on alle 2000 kg.

Uudistuksilla käytettävyyttä ja kestävyyttä

Alusta on uuteen Leguan 125:een suunniteltu uudelleen ja vain Leguan-käyttöön, kun aikaisempi malli oli osittain yhtenevä Avantin rungon kanssa. Nelivetoisen alustan ansiosta sen etenemiskyky maastossa on hyvä. Uudistuksen myötä ajomoottorit ovat aikaisempaa tehokkaammat, mikä parantaa etenemiskykyä entisestään. Nykyään kaikissa Leguan-nostimissa on vakiona tuplanopeus, hidas alue maastoon ja nopea ajo siirtymiin. Nostin on saatavana myös telavarustuksella ja sekä renkaat että telat on saatavana myös valkoisina tahraamatonta sisäkäyttöä ajatellen. Renkaiden päälle on saatavilla valkoiset rengaspussit esimerkiksi parkettilattioita varten.

Puomisto Leguan 125:ssä on kaksiosainen, kun isommissa malleissa se on kolmiosainen. Uuteen malliin sitä on vahvistettu sekä kuljetustuki on muotoiltu uudelleen. Tärkein uudistus koskee kuitenkin nostokoria, jonka muotoilu on nyt kulmikas, mikä mahdollistaa pääsyn seinän viereen entistä paremmin.

Toimintojen valinta on nyt sähkötoiminen, mutta puomistoa ohjataan edelleen suoralla hydrauliohjauksella. Ohjausjärjestelmässä on nykyään paineentasausjärjestelmä, jonka ansiosta voidaan kaikkia nostotoimintoja käyttää yhtäaikaa.

Paikannusjärjestelmä

Leguan-laitteisiin on tarjolla paikannusjärjestelmä hälytyksellä ja diagnostiikalla. ”Suunnittelimme LocusWell Oy:n kanssa Leguan-paikannuksen”, kertoo myyntipäällikkö Antti Sareela. ”Laitteistosta on saatavana suppea ja laaja versio. Laajassa versiossa paikannin kertoo nostimen tilatietoja: polttoaine, rajakytkimet, ylikuorma, merkkivalot, valintakytkimet ja akkujen jännite. Nostin voidaan sammuttaa etänä ja sen käyttöalueet ja ajat voidaan rajoittaa.”

Järjestelmä toimii myös varashälyttimenä ja se paikantaa nostinta vaikka sitä vietäisiin luvatta maasta. Paikannin tekee haluttuihin kohteisiin hälytyksen, esimerkiksi vartioimisliikkeelle ja omistajalle. Se kertoo myös tulevat huollot ja vuosikatsastukset.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi