Uutiset

Työkoneet

Laadukkaat kulutusteräkset Metsätyö Oy:ltä

Metsätyö Oy:n kulutusterien markkinoinnista vastaava markkinointipäällikkö Hannu Aalto esitteli yrityksen monipuolista kulutusterästuotteiden valikoimaa.

Vuonna 1945 perustettu Metsätyö Oy kuuluu nykyään P. Wikström -konserniin, jonka lisäksi yritysryppääseen kuuluvat ruotsalainen Olofsfors Ab, Aluman Ab ja Iggesund Forest Ab, sekä kanadalainen Olofsfors Inc. Olofsfors Ab on metsäkoneteloja, tieteriä ja kauhateräksiä valmistava yritys ja Olofsfors Inc. on metsäkonevarusteita markkinoiva ja myyvä yritys. Näiden yhdistymisien myötä Metsätyö Oy on jatkanut metsäkonevarusteiden ja kulutusterästuotteiden markkinointia ja laajentanut tuotevalikoimaansa tasaisesti.

Metsätyö Oy:n pääkonttori sijaitsee Jyväskylässä ja myyntikonttorit varastoineen Hämeenlinnassa sekä Rovaniemellä. Yrityksen palveluksessa on yhteensä 24 alansa ammattilaista.

Tieteriä laaja valikoima

Metsätyö Oy:n tieterävalikoima on markkinoiden kattavin. Tieteriä on lumiauroihin, tiehöyliin, lanoihin, alusterälaitteisiin sekä muihin teiden kunnossapitolaitteisiin.
Tieterät valmistetaan booriseosteisesta hiilimangaaniteräksestä ja ne karkaistaan aina 500 HB:n (brinellin) kovuuteen. Karkaisu näihin valssattuihin kulutusteräksiin tehdään aina viimeisenä työvaiheena, mikä takaa tasaisen laadun ja hyvän kulutuskestävyyden alusta loppuun asti.

Tieteristä eniten myyty on reikäterä, jonka myynti on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta. Reikäterän etuja ovat karkea ja turvallinen työjälki ja kustannustehokkuus – terä voidaan ajaa lähes loppuun asti. Kumitettuna reikäterä vaimentaa lisäksi melua ja tärinää sekä kestää pitempään, koska kumi johtaa lämpöä eikä terä siten lämpene käytössä niin paljon.

Useimmiten ensiasennusterinä (edullisia) käytettyjen tasaterien käyttö on vähenemässä, koska useat kaupungit ja kunnat eivät hyväksy sileää ja liukasta aurausjälkeä. Kovametalliterät puolestaan ovat kalliita ja pitävät meteliä. Lisäksi ne ovat paksuja, joten polanteenirrotuskyky on huono. Myös hammasterien käyttö on vähenemään päin, koska alussa ne tekevät liian syvät urat ja lopuksi suuri osa terästä jää käyttämättä.

Tappiteristä voidaan olla kahta eri mieltä. Tappiterä on erinomainen polanteen poistossa talviteillä, mutta asfaltilla se tuhoaa tiemerkinnät, jotka useimmiten joudutaan maalaamaan uudestaan seuraavana kesänä.

Terien lisäksi Metsätyöltä saa kaikki tarvittavat tarvikkeet, kuten asennuslevyt, kiilapultit, kiilat, tukilevyt ja suksi- sekä lautasjalakset.

Kestävät kauhateräkset

Myös Of-kulutusterät kauhoihin valmistetaan Olofsfors Ab:ssa booriseosteisesta hiilimangaaniteräksestä. Ne karkaistaan 500 HB:n kovuuteen viimeisenä työvaiheena, leikkauksen, viistämisen ja rei’ityksen jälkeen, joten ne ovat kauttaaltaan yhtä kovia. Näin saavutetaan maksimaalinen kulutuskestävyys heti ensimmäisestä millimetristä lähtien. Lisäksi minimoidaan riski mikrohalkeamille. 500 HB:n kovuus antaa 25-300 % enemmän kulutuskestävyyttä kauhateräksille kuin 400 HB:n tai sitä pehmeämpi teräs ja silti sen hitsattavuus on erinomainen. Yli 30 mm:n ainevahvuuksille suositellaan kuitenkin esilämmitystä.

Normaaleja muotoonvalssattuja kauhan huulilevyjä Metsätyön valikoimista löytyy 12 mm:stä aina 50 mm:iin asti, toimitusmyyntinä jopa 80 mm:iin asti. Lisäksi valikoimissa on nuoliprofiililevyjä, joita käytetään esimerkiksi traktorin etukuormaajan kauhoissa sekä telaharjateräksiä. Kulutusprofiileja Metsätyöltä löytyy esimerkiksi kauhan pohjaan myös useita eri vahvuuksia ja leveyksiä samoin kuin varsinaisia kulutuslevyjä, joiden vahvuus vaihtelee 8 millimetristä 60 millimetriin. Myös kauhan V-kärkiä Metsätyö toimittaa asiakkaan mittojen mukaan.

Käännettävät, pulttikiinnityksellä olevat kauhojen säästöterät huulilevyinä ovat muualla Euroopassa jo yleisesti käytettyjä, mutta Suomessa ne tekevät vasta tuloaan. Teriä on kolmea tyyppiä käytön mukaan, riippuen mistä kohtaa kauhaa terä kuluu eniten käytössä. Terätyypit ovat: 1. kolme yhtä pitkää terää, jotka ovat keskenään vaihtokelpoiset, 2. keskellä pitkä terä ja päissä lyhyet ja 3. päissä pitkät terät ja keskellä lyhyt.

Laadukkaat kaivinkynnet

Metsätyö Oy maahantuo ja markkinoi italialaisia Italricambi srl:n valmistamia Cat -mallisia kaivinkynsiä ja ruotsalaisia Combi Wear Parts Ab:n valmistamia Combi-kynsiä. Metsätyön kaivinkynsissä on hyvä hinta-/laatusuhde ja niitä käyttävät lähes kaikki kauhanvalmistajat sekä kasvava joukko yksityisiä urakoitsijoita.

Italricambin kaivukynsistä on todella hyviä kokemuksia erityisesti isoissa kauhoissa louhoksilla ja kaivoksilla. Italricambin Cat-kaivukynsiä on kolmea eri mallia; V-, RC- ja RP-tyyppi. Mallit soveltuvat huulilevyn vahvuuksille 16 millimetristä 90 millimetriin. Myös kaivukonekoukkuja on Metsätyön valikoimissa kahdesta tonnista kymmeneen tonniin.

Uutuuksia ensi talveksi

Ainakin pari uutuutta on tulossa Metsätyön tuotevalikoimiin ensi talveksi. Ensimmäinen on V200-aaltoterä, joka on vain kuusi millimetriä paksu ja 40 % keveämpi kuin 10 millimetrinen suoraterä sekä tehokas lumen ja jään poistossa. Terän kulmaa muuttamalla saadaan muutettua myös aurausjälkeä.

Toinen uutuus on telanasta kaivukoneen teloihin, jotta kaivukoneen tela saadaan pitämään myös sivusuunnassa esimerkiksi rinteessä tai jäällä kaivettaessa. Nastan pohja hitsataan telakengän uraan ja kovametallinasta asennetaan lyömällä pohjaansa. Nastan irrotus tapahtuu erikoistyökalulla.

www.metsatyo.fi

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi