Uutiset
Kuusan Maansiirrolle uutta porausvoimaa
Kuusan Maansiirto oy:n uuden poravaunun hankinta sai alkusysäyksensä viime kesänä. Syksyn Maxpo-näyttelyssä asia eteni, kun toimitusjohtaja Markku Saksa vieraili porarin ja huoltomiehen kanssa Atlas Copcon osastolla katsomassa poramestari Aki Rauhalan demoporausta.
Porari Petri Häkkinen testaili vaunua, ja hänen mielipiteellään oli iso painoarvo laitehankinnassa. Eikä moitteen sanaa ole kuulunut myöskään vaunun käyttöönoton jälkeen. Erityisen vaikutuksen Kuusan Maansiirron delegaatioon tekivät SmartROC T40 -poravaunun selkeys ja huollettavuus. Letkuviidakko puuttuu ja kaikki tarpeellinen on helposti saatavilla.
Markku Saksalla on suuret odotukset SmartROC:in tehokkuuden ja alhaisen polttoaineenkulutuksen tarjoaman kokonaistaloudellisuuden suhteen.
”On todella merkittävä asia, jos saavutamme isoja polttoainesäästöjä jokaista porattua metriä kohti. Katsotaan mikä tilanne on, kun tulemme sinuiksi laitteen kanssa ja pääsemme poraamaan puoli kilometriä päivässä”, toteaa Saksa.
Perinteikäs louhintayritys Kymenlaaksosta
Kuusan Maansiirto on perustettu 1960-luvulla, ja louhinta on alusta asti kuulunut yhtiön toimenkuvaan. Maanrakennus on päätoimiala, ja louhinnan määrä kokonaisliikevaihdosta on noin 20-25 prosenttia. Louhintatyöt ovat tyypillisesti kunnallisteknisiä hankkeita sekä pohjia rakennusyhtiöille. Toiminta-alueena on Kaakkois-Suomi, Uusimaa sekä Häme. Viime vuosien suurin referenssi on kauppakeskus Kouvolan Veturin tontti- ja katuinfran louhintatyöt.
Autotallista löytyy seitsemän tela-alustaista ja kolme pyöräalustaista kaivukonetta, kaksi dumpperia, pyöräkuormaaja, täryjyrä, kaksi kuorma-autoa sekä kolme isoa ja yksi pieni poravaunu. Työntekijöiden määrä vaihtelee kahdenkymmenen molemmin puolin.
Riveissä on kolme poraria, ja neljäskin palkattaisiin, mutta tekijöistä on kova pula. Louhintatöiden kysyntä on kohtuullisella tasolla ja alkanut vuosi näyttää siltä, että kesällä voi kysyntää olla enemmän kuin tarjontaa.
Kuusan Maansiirron valttina on oma louhinta projekteissa ja urakoissa, ja Saksa toteaa heidän olevan vahvoilla erityisesti silloin, kun tarvitaan vaativampaa louhintaa. SmartROC T40 -poravaunulla tehdään metriporausurakoita, ja pienemmät poravaunut ovat käytössä omissa urakkakohteissa.
SmartROC:illa porataan kahden tuuman kalustolla 83 millimetrin reikää. Poratangoista parhaiksi on havaittu Epirocin T51-tangot ja terien suhteen etsitään optimaalista vaihtoehtoa kullekin työmaalle. Kokemus on osoittanut, että jokin kivi kuluttaa yhtä terää enemmän ja toisella kivellä kestää taas toisentyyppinen terä paremmin.
Poravaunussa on täysi huoltosopimus
Kuusan Maansiirron SmartROC T40 -poravaunussa on täysi ROC Care -huoltosopimus sekä COP Care -huoltosopimus porakoneessa. Huoltosopimuksella varmistetaan huollon toimivuus sekä toiminnan ennustettavuus, kun kaikki kustannukset ovat tiedossa neljäksi vuodeksi.
Huoltosopimukseen sisältyvä jatkotakuu on myös tärkeä kriteeri. ROC Care -huoltosopimuksen myötä asiakas saa käyttöönsä Certiq pro -tiedonkeruu- ja -seurantajärjestelmän, jonka avulla saadaan tarkkaa tietoa laitteen tuotantotiedoista, kuten poratuista metreistä, polttoaineenkulutuksesta, hälytyksistä sekä tulevista huolloista.
Markku Saksa on tyytyväinen SmartROC:in myötä saatuun perehdytykseen. Koneen kuljettaja on ollut Epirocilla perehdytyksessä päivän, ja Epirocin poramestari on viettänyt työmaalla useamman päivän.
Markku Saksa pitää tärkeänä, että laitteen kaikki hienoudet saadaan hyödynnettyä: ”SmartROC T40 -poravaunu on tekninen ja kestää aikansa, ennen kuin sen käyttö rutinoituu. Ei riitä että vaunulla osataan porata, vaan kaikki ominaisuudet halutaan saada käyttöön”, päättää Saksa.