Uutiset

Työkoneet

Kustannustehokas murskain Savon Kuljetukselle

Savon Kuljetus Oy on KTK-yrittäjyyteen pohjautuva logistiikka- ja infrapalveluiden monialayritys. Emoyritys on perustettu vuonna 1965 ja nykyään sillä on useita sisaryrityksiä. Konsernilla on neljä liiketoimintasektoria, joten sillä on useampia tukijalkoja pysyä tasapainossa taantuman riepotteluissa. Yhtiön toiminta-alueena on koko Suomi ja konsernissa työskentelevien sadan henkilön lisäksi yhtiöllä on noin 200 sopimusautoilijaa.
Savon Kuljetus Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Järvelin on tyytyväinen yrityksen viime vuoteen.

”Kulunut vuosi oli kokonaisuudessaan aika hyvä. Kannattavuus oli hyvä ja saimme 20 prosenttia kasvua aikaiseksi. Syksyn kriisi näkyi vähäisempinä tarjouskyselyinä. Nyt on kiinnostavaa nähdä mihin toimiin valtio lähtee infrapuolen toimenpiteissään. Kuopion suunnalla on alkamassa syksyllä suuria kohteita ja vuonna 2010 saattaa jo taas olla kalustopulaa.”

Merkittävä kivijalostaja

Kiviainestuotanto on yksi merkittävimmistä osa-alueista Savon Kuljetuksen toiminnassa. SML:n tilastojen mukaan se on Suomen kuudenneksi suurin kiviainestoimittaja. Kiviaineksia yhtiö jalostaa miljoona tonnia vuodessa, josta suurin osa omalla murskaus- ja seulontakalustolla. Savon Kuljetus Oy:llä on hallinnassaan maa-alueita noin 700 hehtaaria maa-ainesten ja kallion ottamiseen.

Kiviainesten murskausta Savon Kuljetus on tehnyt omana työnään vuodesta 1990. Pääasiassa omilla kiviainesten ottopaikoillaan urakoiva murskausryhmä joutuu siirtämään kalustoaan usein, sillä sora-alueita yhtiöllä on noin 70 ja kallioalueet päälle. Pääosa jalosteista on soramurskeita, vaikka kalliosta murskaus kasvattaa jatkuvasti osuuttaan.

Luotettava ja taloudellinen

Savon Kuljetuksella on pitkä kokemus Sandvikin koneista. Nyt hankittu Sandvik UJ440i korvasi samalta valmistajalta vuonna 2003 hankitun CM 907 -esimurskaimen. Ensimmäinen metsävaunu HJ200 hankittiin Sandvikilta jo 1990-luvun alussa, ja se päivitettiin myöhemmin HJ4000 koneeseen. Kolme vuotta sitten Savon Kuljetus osti Sandvikilta RM4800 metsävaunun. Murksauslaitoksen hoitajana on koko tänä aikana toiminut sama mies, Matti Auvinen, joka on ollut koneiden tyytyväinen käyttäjä.

”Pidämme kalustomme hyvässä kunnossa”, vakuuttaa toimitusjohtaja Järvelin. ”Emme päästä käyttötuntimäärää kovin pitkälle, sillä on kokonaistaloudellisesti järkevää vaihtaa kalusto ajoissa uuteen. Haluamme pitää oman murskauskapasiteetin, vaikka ostamme ulkoa paljon. Murskamiehiämme pitää kehua, että ovat jaksaneet tehdä pitkäjänteistä työtä. Hankimme kerralla sen verran ison laitoksen, että heti ei tule tarvetta kapasiteetin puutteen takia uusia sitä.”

Heikki Monoselle tämän laitoksen hankinta oli viimeinen suuri hankinta Savon Kuljetuksen palveluksessa, sillä hän jäi vuoden vaihteessa eläkkeelle teknisen johtajan tehtävistä. Murskauslaitoksen hankinnasta Mononen toteaa, että valinta oli selvä.

”Polttoaineen kulutus oli yksi ratkaisevista asioista tämän valinnassa. Myös muilta vastaavien laitosten käyttäjiltä saamamme kommentit puolsivat valintaa. Vähäpätöinen seikka ei ollut myöskään pitkään jatkunut yhteistyö Sandvikin kanssa ja osuutensa oli myös aktiivisella Sandvikin edustajalla, Pekka Jauhiaisella. Sen tiedämme, että huolto pelaa”, luettelee Mononen valintaperusteita.

Voimanlähteenä laitoksessa käytetään Volvon taloudellista ja vähäpäästöistä dieselmoottoria. Viimeistellyistä yksityiskohdista ympäristöystävällisyyden korostamiseksi mainittakoon termostaattiohjattu jäähdyttimen puhallin. Sen ansiosta siivet eivät pyöri turhaan, mikä merkitsee sekä pienempää polttoaineen kulutusta että vähäisempää melua.
”Kaikilla mausteilla”

Savon Kuljetuksen UJ440i on varustettu huomattavalla määrällä lisävarusteita. Ympäristönäkökohtia on huomioitu sekä pölysuojin että pölynpoistojärjestelmällä. Vastaava järjestelmä on myös Savon Kuljetuksen toisen vaiheen murskauslaitoksessa, vuosimallin 2004 Sandvik Roadmaster RM H 4800:ssa. Syötin ja muut kovalle kulutukselle alttiit kohteet on varustettu Sandvikin kumivuorauksin, jolloin saadaan sekä melu että kuluminen vähäisemmäksi.

Työturvallisuutta on vaalittu muun muassa hydraulivasaravarustuksella, johon kuuluu kauko-ohjattavat Sandvik BR927 -hydraulivasara ja Sandvik BB1425 -puomi.
Mahdollisimman helpot siirrot ovat Savon Kuljetukselle tärkeää. UJ440i on suurin murskausyksikkö, jota voidaan kuljettaa yhtenäisenä ja kuljetusta varten tehtävät työt ovat vähäisiä. Siirrot tapahtuvat kätevästi dollyn avulla, joka myös tuli lisävarusteena kaupan mukana. Dolly-varustuksen ansiosta laitoksen korkeus pysyy kohtuullisena ja syöttökorkeus on siten matala.

Sandvik UJ440i -esimurskainyksikkö
Kokonaispaino 58-63 tonnia varusteista riippuen
Kuljetusmitat K: 3,80 m x L: 3,00 m x P: 16,43 m
Ulkomitat murskatessa K: 4,25 m x L: 3,13 m x P: 16,37 m
Murskaimen kita-aukko 1200 X 800 mm
Pääkuljettimen leveys 1400 mm
Moottori Volvo TAD 1252 tier III; 300 kW (408 hv)

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi