Uutiset

Työkoneet

Kuorintamaat mullaksi

Oy Maanrakennus Forsström Ab Kärrbystä, Porvoon kupeesta on jo yli 40 vuoden ajan tarjonnut monipuolisia maanrakennuspalveluja paikallisille yrityksille ja yksityisasiakkaille. Yrityksen omistavat sisarukset Christian (kuva) ja Gunilla Forsström, jotka jatkavat toisessa polvessa isänsä aikoinaan perustamaa firmaa. Tänä päivänä tärkeimpiä toimialoja ovat kiviainesmyynti, kaivu- ja maansiirtotyöt sekä mullan valmistus ja myynti. Yrityksellä on viisi omaa pyöräkuormaajaa, neljä kaivukonetta sekä kuorma-autoja. Kiviaines otetaan Nybyssä sijaitsevalta kuopalta. Kiven murskaus on ulkoistettu alihankkijalle.

Christianin isän aloittaessa maansiirtourakoinnin oli Christian vielä pieni poika. Miehen varttuessa hän pääsi isän mukana tutustumaan maansiirtoalaan. Kun vielä varusmiespalvelukin vuonna 2002 tapahtui pioneerijoukoissa, jossa Christian pääsi koneiden puikkoihin, uravalinta varmistui lopullisesti. Aluksi tosin nuorta miestä ei päästetty heti ajamaan konetta, vaan laitettiin hallille huoltohommiin tutustumaan koneisiin ja oppimaan, miten koneet pidetään kunnossa säännöllisellä huollolla.

Christian ei ehtinyt työskennellä yrityksessä kuin kahdeksan kuukautta, kun isä menehtyi ja Christianin oli astuttava huomattavasti suurempiin saappaisiin. Viimeistään sillä hetkellä oli selvää, että hän oli jäävä pysyvästi alalle.

”Ilman perheyritystämme ja isäni ennenaikaista poismenoa, saattaisin hyvinkin olla tänä päivänä automekaanikkona”, arvioi Christian tänään oman elämän polkunsa vaiheita. Uravalintaani en ole katunut …. kuin ehkä toisinaan”, hän jatkaa, mutta selvästikin pilke silmäkulmassa.

Oikealla valmista multaa, vasemmalla ylitettä.

Vapaa-aikanaan Christian viettää varsin normaalia perhe-elämää vaimonsa, kaksoispoikiensa ja vaimon pojan kanssa. Kesällä perhe mökkeilee ja veneilee, mutta talvisin moottorikelkkailu on lähinnä sydäntä. Mullan valmistukseen ja myyntiin Maanrakennus Forsström päätyi luonnollisen kehityksen kautta. Kävi nimittäin niin, että kun pääbisneksenä olleen kiviainemyynnin edetessä piti kuoria yhä enemmän ja enemmän pois pintamaita kallion päältä, multakasat kasvoivat entisestään. Lopulta niille oli pakko ryhtyä tekemään jotakin. Luontevaa oli niiden käsittely myyntiin kelpaavaksi mullaksi.

Tänä päivänä yrityksellä on sekä Powerscreen-tasoseula että Cernos Oy:n toimittama, 20 tonnin kaivukoneeseen asennettu Cobra-seulakauha, tyypiltään K-15.

”Pauli Hyrkäs tarjoutui tulemaan näyttämään konetta työmaallemme. Ajattelin tuolloin, että miehen täytyy todella uskoa tuotteeseensa, kun sellaisen vaivan on valmis näkemään. Kun Pauli sitten saapui tuotteineen näyttämään, miten kovaan kapasiteettiin kone pystyy, olin todella yllättynyt. Minut vakuutti myös se, että yhdellä koneella ja työvaiheella pystyi tekemään kivisestä ja juurakkoisesta pintamaasta myytäväksi kelpaavaa. Teimme kaupat saman tien ja kone jäi meille”, kertoo Christian päätymistään Cobran omistajaksi.

”Nyt on kulunut jo yli vuosi Cobran hankinnasta ja olen ollut siihen erittäin tyytyväinen. Kone on toiminut ilman minkäänlaisia käyttökatkoksia, johtuen varmasti toki nuorena oppimastani periaatteesta huoltaa konetta säännöllisesti. Multaa sillä on tullut tehtyä jo useampi tuhat mottia”, summaa tyytyväinen Christian Forsström.

Cernos Oy on suomalainen perheyritys, joka valmistaa ja myy Cobra-seulakauhoja kokoluokissa 0,2-6,5 kuutiometriä. Ne soveltuvat niin pyöräkuormaajiin, kaivukoneisiin, kaivurikuormaajiin kuin kurottajiinkin. Monipuolisia Cobra-seulakauhoja on valmistettu jo vuodesta 1993 lähtien. Tyypillisimpiä käyttökohteita ovat mullan valmistus, turpeen seulonta, kaivumaiden uusiokäyttö, saastuneiden maiden käsittely, putkilinjojen täyttö, paakkuuntuneen tai jäätyneen kamin murskaus, biojätteen murskaus ja ilmastus sekä kierrätysmateriaalien ja teollisuusraaka-aineiden käsittely ja jalostus.

Cernos edustaa myös amerikkalaisia LaBounty purku- ja leikkaustyökaluja Suomessa.

Cernos esittelee tuotteitaan Maxpo -messuilla 5-7.9.2019 osastollaan B 108.

Lue seuraavaksi