Uutiset

Työkoneet

Kuluminen kuriin keraamisin suojalevyin

Savon alueella kahden murskauslaitoksen kanssa toimivalla Soraliike Ikola Oy:llä kestivät kumit kartiomurskaimen alla korkeintaan kaksi kuukautta. ”Kumit olivat jatkuva murhe. Kumien hinta ei sinänsä ollut ongelma, vaan niiden työläs asentaminen”, kertoo Pasi Ikola. Hän otti testaukseen joulukuussa 2007 kaksi kappaletta WT9200-keraamilevyä, joiden paksuus on 27 mm. Ne asennettiin kartiomurskaimen alle sivuseiniin. Puolen vuoden käytön jälkeen ei keraameissa havaittu lainkaan kulumista. Niinpä Ikola tilasi lisää näitä keraamisia suojalevyjä.

”Asennus arvelutti, mutta käytännössä ne menivät paikoilleen yhtä helposti kuin kumit”, kiittelee Ikola. ”Nyt ensimmäiset keraamit ovat olleet kymmenisen kuukautta käytössä. Eivät ne enää uudet ole, mutta aivan ehjät. Arvioisin niillä päästävän pari vuotta. Keraamit näyttävät tulevan jo käyttökuluiltaan halvemmaksi kuin kumit saati niiden vaihtoon käytetyn työn arvo. Tulemme jatkossa kokeilemaan näitä yhä uusissa käyttökohteissa”, keraameihin tykästynyt Ikola toteaa.

Useita vaihtoehtoja

Sandvikin kulutuslevyjä myyvä Veli-Matti Tiilikainen kertoo, että keraaminen suojalevy on edullinen vaihtoehto, sillä se säästää sekä aikaa että rahaa. ”Keraamisilla suojalevyillä on erittäin hyvä hankauksen ja kulutuksen kesto, monta kertaa parempi kuin teräksellä. Materiaalia on kuitenkin helppo työstää, mikä tekee asentamisesta helppoa. Kyseessä oleva suojalevy koostuu pinnassa olevasta, kulutusta kestävästä keraamisesta osasta ja välissä olevasta kulutuskumista, joka puolestaan vaimentaa iskuja.”

Ikolalla käytössä olevat suojalevyt kuuluvat keskivahvaan sarjaan, joka on tarkoitettu sekä iskuja että hiovaa kulutusta omaaviin kohteisiin. Vahvuudeltaan nämä ovat 27 tai 37 mm ja ne kiinnitetään T-pultein. Kolmionmuotoiset levyt mahdollistavat levyjen leikkaamisen sekä suoraan, että erilaisissa kulmissa. Kevyt sarja on tarkoitettu kohteisiin, joissa on kovaa liukukulutusta, mutta tila ja paino ovat rajoittavia tekijöitä. Paksuudet näissä ovat 5, 8, 12 ja 20 mm ja nämä levyt voidaan liimata suoraan alustaan kiinni. Järeässä sarjassa äärimmäisen kovat keraamiset tiilet on vulkanoitu kulutuskestävään kumiin pohjassa olevan 5 mm teräslevyn päälle. Yhdistelmää on saatavana 75 ja 100 mm vahvuisina ja se kestää vaativimmissakin kohteissa pitkään.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi