Uutiset

Työkoneet

Kramer 90 vuotta

Kramer-Werke GmbH Saksan eteläosassa, Pfullendorfissa juhli syyskuun puolivälissä usean päivän ajan varsin merkittävää saavutusta. Konevalmistus nimittäin täytti pyöreät 90 vuotta. Vieraat kestittiin tehtaalla ja samalla kerrottiin yrityksen maineikkaasta historiasta sekä esiteltiin nykyistä konevalmistusta. Myös viihdyttävää ohjelmaa oli tarjolla.

Kaikkiaan tehtaalla vierailikin noin 14 000 ihmistä juhlimassa merkittävää vuosipäivää.

Kaikki alkoi siis vuonna 1925 Saksan ja Itävallan rajalla sijaitsevan Bodenjärven läheltä, paikkakunnalta Gutmadingen. Ensiaskeleet Kramerin veljesten Emilin, Hansin ja Karlin perustama yhtiö otti traktorivalmistajana.

Kyseessä oli rautapyöräinen ja metalli-istuimella varustettu, hyvin yksinkertainen konstruktio. Moottori oli bensiinikäyttöinen ja tehoa oli jopa neljä hevosvoimaa. Taka-akselille oli ketjuveto. Lisävarusteeksi sai jo tuolloin esimerkiksi niittokoneen. Traktorien sarjavalmistus alkoi kahdeksan heppaisella versiolla.

Ensimmäisen kymmenen vuoden aikana traktorien tekniikka kehittyi vauhdilla. Jo 30-luvun puolivälin traktori muistutti hyvin paljon nykyistä maataloustraktoria suurine taka- ja pienine etupyörineen.

Tuotannon volyymi kasvoi ja tehdas muutti laajempiin tiloihin aivan Bodenjärven rantamaille Überlingeniin (kuva). Nykyisen Kramerin historian merkkipaaluja oli vuosi 1959, jolloin ensimmäinen pyöräkuormaaja saatettiin maailmalle, vaikka jo aiemmin oli tehty yksittäiskappaleita. Traktorivalmistus jatkui toki edelleen.

Tulevien vuosien aikana tuotekehitysosastolle riitti töitä. Innovaatioiden joukkoon kuuluivat 60-luvulla muun muassa hydraulinen pikakiinnike ja sivulle kippaava kauha.

Pyöräkuormaajia ideoitiin jo 1950-luvulta lähtien ja ensimmäinen Saksassa koskaan tehty pyöräkuormaaja oli mallimerkinnältään KS510 (1950). Vuonna 1973 yrityksen strateginen päätös oli lopettaa traktorivalmistus ja keskittyä kokonaan maarakennuskoneisiin. Traktorien kysyntä oli muuttumassa yhä suurempitehoisiin malleihin ja suuret kansainväliset traktorivalmistajat jyräsivät alleen pienet paikalliset valmistajat. Kaikkiaan Kramer valmisti maataloustraktoreita yli 10 000 kappaletta.

Tosin kului vuosia ennen kuin pyöräkuormaajavalmistus lähti niin sanotusti lentoon. Vuonna 1987 luotiin vankka pohja tähän päivään asti ulottuvalle, kompaktien pyöräkuormaajien menestystarinalle. Silloin sarjatuotantoon pääsi ensimmäinen nelipyöräohjattu pyöräkuormaaja 312 SL.

https://www.youtube.com/watch?v=HdYqqGWV0Lo

Ennakkoluulottomasti suunniteltu 312 SL painoi nelisen tonnia ja kolmesylinterinen Deutzin dieselmoottori antoi 37 kilowatin tehon. Kauhakoko oli 700 litraa.

Vahvasti rakennettuja 312 SL –pyöräkuormaajia löytyy käytettyinä edelleenkin ostettavaksi netistä. Kaikkiaan tätä Saksassa markkinajohtajaksi noussutta mallia valmistettiin yli 10 000 kappaletta.

Mallia valmistettiin myös teleskooppikuormaajalla ja mallimerkinnällä 312T (oheinen video).

2000-luvulla yritys kasvoi fuusioiden seurauksena. Millenium-vuonna Kramer yhdistyi itävaltalaisen Neuson Baumaschinen GmbH:n kanssa. Perustettiin Neuson Kramer Baumaschinen GmbH. Seitsemän vuotta myöhemmin fuusioitiin yritysryppääseen myös Wacker Construction Equipment AG.

Tällöin yrityksen nimi muutettiin jälleen, nyt se oli tänäänkin käytössä oleva Wacker Neuson SE.  Pääkonttori sijaitsee Münchenissa.

Ensimmäiset teleskooppikurottajat esiteltiin vuonna 2005.

Vuonna 2008 avattiin uusi Kramerin nelipyöräohjattuja pyöräkuormaajia ja teleskooppikurottajia valmistava tehdas nykyiseen paikkaansa Pfullendorfiin. Kyseessä oli tuolloin yrityksen historian suurin investointi. Tehtaan pinta-ala on 16 hehtaaria, josta 3,1 hehtaaria on katettuja tuotanto- ja varastotiloja. Kapasiteetti nykyään on yli 6000 konetta vuodessa.

Pfullendorfin tehdas työllistää noin 500 ihmistä ja tuotantolinjojen mainitaan edustavan aivan viimeisintä tekniikkaa.

Nelipyöräohjatuissa pyöräkuormaajissa Kramer on Euroopan vahva markkinajohtaja. Myös Suomessa merkki on ollut  useita vuosia myydyin kompaktien pyöräkuormaajien luokassa. Kramerit tuo maahan, myy ja huoltaa KH-Koneet Oy.

Lue seuraavaksi