Uutiset

Työkoneet

Konevaroselle 40 vuotta täyteen

Keminmaalla toimiva Konevaronen Oy täytti viime syksynä 40 vuotta. Tapahtuman kunniaksi järjestettiin Konevarosen historian ensimmäiset konepäivät tarkalleen samalla päivämäärällä, joka on kirjattu yrityksen perustamispäiväksi eli 3.11. Viime vuonna se sattui olemaan sopivasti perjantai ja paikalla kävikin runsaasti väkeä nauttimassa konepäivien tyypillisistä antimista; koneista, lihasopasta, makkarasta ja kahveista.

Konevarosen toiminta alkoi 80-luvun alussa, kun Ilpo Varonen ryhtyi koneurakoitsijaksi autoilijaisänsä jalanjäljissä. Koneurakointi tarkoitti erilaisia pyöräkuormaajatöitä, joita Varosen mukaan oli tuolloin Kemin ympäristössä runsaasti tarjolla. Ilpo urakoi pitkään yksin, mutta parhaimmillaan yritys työllisti viitisentoista henkeä. Koneita hän sanoo hankkineensa ulkomailta jo 90-luvun alussa lähinnä omaan käyttöön. Joitain koneita hän välitti tuolloin myös muille.

Konevarosella juhlistettiin 40-vuotista toimintaa työn merkeissä eli järjestämällä konepäivät. Mukaan oli saatu muitakin alan toimijoita.

”Pikkuhiljaa ajatus konekaupasta kehittyi ja urakointipuolella alkoi olla vähän liikaakin vauhtia”, myöntää Ilpo. Hän jäi itse pois ajohommista vuosituhannen vaihteessa ja keskittyi enemmän koneiden, ja nimenomaan pyöräkuormaajien, välitykseen. Varonen osti käytettyjä koneita ulkomailta, kunnosti niitä tarpeen mukaan ja myi eteenpäin lähinnä suomalaisille asiakkaille.

”Vuosien saatossa olen käynyt ostamassa paljon koneita Saksasta, Hollannista, Belgiasta, Virosta ja Ruotsista. Nyt nämä ulkomaanmatkat ovat vähentyneet, mutta konekauppa toki jatkuu entisen malliin. Nyt on vain tullut uusia kanavia tarjonnan helpompaan selvittämiseen. Ja matkoilta on tullut myös tutuksi paljon alan toimijoita, joiden kautta voi myös hoitaa hankintoja”, sanoo Varonen.

Ilpo Varonen takanaan jo toista kertaa Konevarosella myynnissä oleva Volvo L90 vuodelta 1992. Kone on ensimmäinen Konevarosen Saksasta maahantuoma pyöräkuormaaja. Se tapahtui vuonna 1999. Kone tuli vaihdossa ensimmäiseltä asiakkaalta ja tässä kuvaa otettaessa se oli jo myyty seuraavalle.

Varosentieltä Rovaniementien risteykseen

Koneurakoinnin ja -kaupan toimipisteenä oli pitkään Varosten kotiosoite Varosentiellä, kunnes vuonna 2007 yritys muutti Keminmaalla uusiin tiloihin vanhan Torniontien ja Rovaniementien risteykseen. Tontti on tullut tutuksi varmasti monille Lapin kävijöille hyvän sijaintinsa johdosta.

Jannika Varonen

”Siinä meillä on ympärivuorokautinen konenäyttely ohikulkijoille”, mainostaa Varonen. Yritys myy pääsääntöisesti pyöräkuormaajia ja niistä Volvo on merkkinä edustetuin. Suurin myyty pyöräkuormaaja on Volvo L220 reilun 30 tonnin omapainollaan. Onpahan Ilpo myynyt samoja koneyksilöitä useammankin kerran, kun jo kertaalleen myyty pyöräkuormaaja on tullut vaihtokoneena takaisin uudemman kaupassa.

Myöhemmin tuotetarjonta on kasvanut pyöräkuormaajissa käytettävillä KovaX-työlaitteilla. Varonen sanoo KovaX-tuotteiden valmistuksen siirtyneen äskettäin Konevarosen lähelle Keminmaalle. Se lisää toiminnan joustavuutta, kun valmistus on lähellä. KovaXin valikoimasta löytyy tällä hetkellä siipilumi- ja polannekauhoja talvikäyttöön sekä nostopuomeja ja ratakauhoja kesätöihin.

Koko perhe mukana

Varosen koko perhe on mukana yrityksen toiminnassa, sillä pienellä viime hetken tarkennuksella kuitenkin, että Ilpon vaimo Anne jäi juuri äskettäin eläkkeelle talon toimistohommista. Ilpo itse ei vielä malta hellittää, vaikka eläkeikä jo häämöttää lähihorisontissa. Hän tykkää edelleen touhuta koneiden ja runsaslukuisen asiakaskunnan parissa.

”Sitten täytyy varmaan lopettaa, kun Jannika sanoo, ettei tarvitse enää tulla”, sanoo Ilpo pilke silmäkulmassa. Jannika on perheen tytär ja hän on jo pitkään toiminut Ilpon rinnalla konekauppiaana. Poika Jarno puolestaan työskentelee korjaamon puolella. Henkilökuntaa Konevarosella on tällä hetkellä viisi henkeä.

Konepäivänä oli nähtävää myös sisätiloissa. Päivän mittaan Ilpo (kuvassa keltaisessa takissa) pyrki vaihtamaan kaikkien kanssa muutaman sanan.

Somea ja konepäiviä

Ilpo Varonen sanoo heidän lisänneensä viime aikoina näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Kiitos sen toteuttamisesta kuuluu perheen nuoremmalle väelle.
”Se vain on ajan henki. Julkaisemme paljon luovutuskuvia ja kerromme ennakkotietoja myyntiin tulevista koneista”, Ilpo toteaa. Hän heittää ilmoille TikTokinkin, jonne liittymistä Jannika on mietiskellyt.

Marraskuun alussa Konevarosen pihamaalla pidetyt avointen ovien päivät olivat juhlavuoden vieton ohella talon historian ensimmäiset konepäivät. Konevarosen kaluston lisäksi oli esillä alan muitakin toimijoita kuten Marttiini Metal, Kone Jare, Euro-neliö, Kolarin Kumi, PMC by Pomemet ja Heavy Parts Agent.
”Meillä kävi varmaan kolmisensataa vierasta. Tunnelma oli mukava ja vakaviakin keskusteluja käytiin konehankinnoista”, sanoo Ilpo Varonen lopuksi.Katso tästä lisää kuvia Konevarosen konepäiviltä 3.11.2023:


Lue seuraavaksi