Uutiset

Työkoneet

Konepalvelu Ripatti luottaa JCB–kaivurikuormaimiin – kaivulaite siirtyy hydraulisesti sivuttain

Työjuhtana on nyt työpainoltaan 9-10 tonnin, upouusi JCB 4CX –kaivurikuormain. Oman JCB 444 dieselmoottorin teho on 74,2 kilowattia. Kaivulaitteessa on teleskooppijatke. Uuden hydraulijärjestelmän luvataan antavan työhön riittävää tuottoa alemmilla moottorikierroksilla.
Helsinkiläisen viherrakentamiseen erikoistuneen Viher-Apu Oy:n urakoitsijana toimiva Ripatti tarvitsee nopeaa siirtymistä paikasta toiseen, yhden työpäivän aikana kaivurikuormaimen keula saatetaan suunnata useallekin työmaalle. JCB:n maksimi siirtonopeus onkin 40 tuntikilometrin luokkaa.
”Viime viikolla esimerkiksi kävin yhden päivän aikana Hiekkaharjussa, Tammistossa, Pikku-Huopalahdessa ja vielä työpäivän päätteeksi ajoin takaisin Hiekkaharjuun. Kilometrejä kertyi yli  50. Lavetin ja tela-alustaisen kaivukoneen kanssa homma olisi mennyt lastaamiseksi ja purkamiseksi. Uudessa koneessa on myös momentinmuuntimen lukko isoilla vaihteilla, joten kone nousee mäkeen paljon aiempaa mallia paremmin”, kertoo Ripatti.
Ripatti hankki ensimmäisen JCB –kaivurikuormaimensa vuonna 1998, toisen vuonna 2005 ja nyt siis uuden tänä vuonna. Kone oli Maxpossa esillä maahantuojan Mateko Oy:n osastolla (katso Maxpo -juttu tästä)  ja puikkoihin Ripatti pääsi heti näyttelyn jälkeen.
”Edellisillä koneilla ajoin 8000 ja 7500 tuntia ennen vaihtoa. Molemmissa koneissa oli täydelliset huoltokirjat koko ajalta. Olen käyttänyt Helsingin Konehuollon ja Juha Ylikotilan palveluja. Arvostan sitä, että huollot tehdään iltaisin, kun kone seisoo muutenkin. Ylikotila palvelee auliisti virka-aikojen ulkopuolellakin”, kehaisee Ripatti Mateko Oy:n sopimushuoltajaa Tuusulasta.
Viher-Apu Oy tarjoaa pääkaupunkiseudulla viher- ja ympäristörakentamista ilman omia koneita. Yritys käyttää ainoastaan ulkopuolista kalustoa ja Ripatti on yksi luottourakoitsijoista.
”Vasta tähän koneeseen ostin myös kauhanpyörittäjän pihdeillä. Olen pärjännyt pelkällä kallistettavalla liittimellä, mutta nyt vajaan 300 tunnin käytön jälkeen en ymmärrä, miten olen työskennellyt aiemmin. Konetta joutuu siirtämään vähemmän ja tiukoissa paikoissa ei tarvitse ajaa konetta enää niin ahtaasti. Rapuohjauksen käyttötarvekin on vähentynyt kauhanpyörittäjän myötä. Teen paljon myös sepelillä sokkelitäyttöjä, joten siinäkin on etua, kun kauhan saa poikittain. Pihdillä esimerkiksi betonipossujen nostaminen ja maahan asentaminen käy helposti.”

Kasvot kohti kaivulaitetta

”Tähän koneeseen otin myös kaivulaitteen hydraulisen sivusiirron. Nyt se on helppoa tehdä rullalla kaivuvivusta, joten kaivulaite on aina oikeassa kohdassa näkyväisyyttä ajatellen. Esimerkiksi kanaalia kaivettaessa näkyväisyys on sivulle siirretyn kaivulaitteen ansiosta pyörivän koneen luokkaa. Entinen sivusiirto oli hankala käyttää ja siksi jäi usein tekemättä. Se jumittuikin yleensä paikoilleen.  Etukuormaajaan on olemassa myös pitkäpohjainen tasoituskauha, jolla on hyvä tehdä erilaisten kenttien pintoja ym.”, jatkaa Ripatti.
”Me tulemme työmaalle pohjien rakentamisen jälkeen tekemään ns. maisemointia ja mullan levitystä. Istutukset, nurmikot, leikkivälineet, valaistukset ym. pintarakenteet ovat yleensä meidän urakassamme.”
”Taka-ajolaitteet on rakennettu Suomessa. Kävin juuri tehdasreissulla Englannissa ja siellä selvisi, että koneen ajaminen kaivuasennosta on kyllä edelleen pohjoismaalainen juttu. Minä olen työmaalla varmaan 80 prosenttia kasvot taaksepäin eli kaivuvipuihin asennetut suunnanvaihto ja ohjaus ovat ensisijaisen tärkeät.”
Ohjaamossa hallintalaitteiden sijoittelua on hieman muutettu ja mittaristoja uusittu edelliseen malliin verrattuna. Oikeanpuoleinen kaivuvipu muuttuu etukuormaimen vivuksi ajoasennossa. Tosin siihen on tullut yksi kuittaus lisää edelliseen koneeseen verrattuna. Vakiovarusteesi mainittu kahvinkeitin on jälkitoimituksessa, samoin peruutuspeili ohjaamoon.
”Kyllä minä näistä mainitsin tehdasreissulla, oli vissiin joku ruksi jäänyt merkkaamatta tilaukseen. Olen kyllä ollut tyytyväinen JCB -kaivurikuormaimiin jo toistakymmentä vuotta.  Tässä uudessa koneessa ei ole juuri moitittavaa. Katon muotoilu tosin ei ole ihan onnistunut. Vesi valuu keskeltä tuulilasille. Ajattelin tilata Rannilan miehiltä ränninpätkän tuulilasin yläpuolelle, joka vie sitten sulamisvesiäkin koneen sivulle, pois näkökentästä”, tuumaa Ripatti lopuksi.

Internet -osoite:  www.mateko.fi

Lue seuraavaksi