Uutiset

Työkoneet

Konekauppaa käydään myös digitaalisesti

Huutokaupat.comin voisi helposti todeta olevan todellinen miesten oma luola verkossa. Aluksi täytyy kuitenkin heti tasa-arvon nimissä sanoa, että tämä kotimainen kauppapaikka on yhtälailla avoin niin miehille kuin naisille. Kohderyhmäksi on määritelty 30 – 70 -vuotiaat ostokykyiset suomalaiset miehet. Se ei kuitenkaan sulje pois mainitun kohderyhmän ulkopuolelle jääviä potentiaalisia asiakkaita. Edellä määritelty asiakaskunta on vuosien saatossa erottunut kävijätilastojen avulla. Huutokaupat.com lienee kuitenkin yksi harvoista miesluolista, jonne naisetkin ovat tervetulleita.

Julkisen sektorin netissä julkaistuista huutokauppalistoista puhtaaksi verkkohuutokaupaksi jalostunut Huutokaupat.com on nykyisin nopea arvo-omaisuuden kauppapaikka. Huutokaupat.com on 200 miljoonan euron kaupankäynnillään Suomen suurimpia verkkokauppoja.

Teknologiayritysten kategoriaan kuuluva Huutokaupat.com perustettiin vuonna 2005. Tuolloin lappeenrantalainen innovaatioyrittäjä alkoi listata verkkoon Suomessa pidettäviä julkisen sektorin huutokauppoja. Sivusto sisälsi siinä vaiheessa vain päivämääriä, paikkoja ja kaupattavia nimikkeitä. Mitään verkkokaupankäyntiä ei alkuvaiheessa vielä tapahtunut. Se käynnistyi 2008 – 2009, ja kaupattavat nimikkeet olivat julkisen sektorin koneita, laitteita ja jonkun verran heti myös kiinteistöjä.
Omistajavaihdoksen myötä vuonna 2013 toiminta vilkastui toden teolla. Huutokaupat.comista on tullut Santtu Poutasen mukaan alansa ylivoimainen markkinajohtaja ja kiinnostavin kauppapaikka Suomessa. Poutanen toimii Huutokaupat.comia pyörittävän Mezzoforte Oy:n toimitusjohtajana. Henkilökuntaa on yli kolmekymmentä ympäri Suomen. Yritykselle on myönnetty suomalaisen työn merkiksi Avainlippu-tunnustus.

Miehinen käyttäjäkunta
Huutokaupat.com ilmoittaa selkeästi kohderyhmänsä olevan 30 – 70 -vuotias suomalainen mies ja huutokaupattavat nimikkeet on luokiteltu arvo-omaisuudeksi. Ne ovat pitkälti työkoneita ja -laitteita, erilaisia ja -kokoisia autoja, muita moottoriajoneuvoja, veneitä sekä kasvavassa määrin kiinteistöjä, asunto-osakkeita ja tontteja. Myyjiä ovat niin suuret kuin pienetkin kone- ja autoliikkeet sekä edelleen useat julkisen sektorin toimijat. Kaupankäynti on avointa ja läpinäkyvää, jolloin kaupattavan nimikkeen todellinen ja toteutunut kauppahinta on kaikkien nähtävissä. Toisin kuin monissa verkkoportaaleissa, joissa hinnat ovat aina myyjän määrittelemiä bruttohintoja. Myös muu käypä tavara, kuten työkalut, rakennustarvikkeet (tavaraerinäkin), korut, kellot ja taulut vaihtavat omistajaa nopeasti Huutokaupat.comin avulla.

Myyminen ja ostaminen
Huutokaupat.comissa ilmoittajaksi alkaminen edellyttää palveluun rekisteröitymistä. Myyjäksi pääsevät vain Y-tunnuksen omaavat yritykset ja julkishallinnon toimijat. Yksityishenkilöt voivat tehdä myyntitoimeksiannon palvelussa jo myyvän yrityksen kanssa. Ilmoittajaksi pääseminen edellyttää palveluntarjoajan hyväksyntää. Kirjautumisproseduuri tapahtuu verkossa ja vie aikaa nopeimmillaan vain minuutin. Rekisteröinti on maksutonta. Sen jälkeen on vuorossa huutokaupattavien nimikkeiden syöttö ehtoineen. Ilmoitusteksteissä voi tarjota myös erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Lisäksi datan siirto muista palveluista on mahdollista. Santtu Poutanen muistuttaa, että kunnon valokuvat ja mahdollinen video nopeuttavat kaupankäyntiä ja nostavat usein hintaa. Tällä hetkellä sivustolle on rekisteröitynyt lähes 6 000 ilmoittaja-asiakasta (myyjää). Viime vuonna tuo luku kasvoi tuhannella.

Huutokaupat.comin verkkohuutokauppaa voi tehdä kaikilla mahdollisilla laitteilla, jotka mahdollistavat pääsyn internettiin. Myös kannettavilla tietokoneilla maailmalla liikuttaessa, kuten Santtu Poutanen tässä näyttää.

Rekisteröityneitä ostajia on puolestaan jo yli 200 000. Myös ostajaksi ryhtyminen edellyttää tunnistautumista. Se onnistuu suomalaisella verkkopankkitunnuksella. Ostajista 55 prosenttia on yrityksiä ja loput 45 prosenttia ostoista menevät yksityisille. Myytäviä nimikkeitä pääsee katselemaan kuka tahansa, mutta myyminen tai ostaminen edellyttää aina rekisteröitymistä, mikä lisää toiminnan turvallisuutta. Ja kun rekisteröinnit on suoritettu, voidaan ryhtyä ostamaan tai myymään milloin vain ja missä vain. Huutokaupat.comin käyttö ei ole sidottu paikkaan tai aikaan. Riittää, kun tarjolla on toimiva nettiyhteys. Palvelu toimii kaikissa tämän päivän IT-laitteissa, niin pöytä-, taulu- ja kannettavissa tietokoneissa sekä älypuhelimissa. Sivuston käyttö on helppoa ja selkeää myös älypuhelimissa skaalautuvuutensa johdosta. Kaupanteko onnistuu täten yhtälailla matkoilla oltaessa ilman suuremman kaluston mukana kantamista.

Huutokauppaperiaatteella
Kaupankäynti noudattaa perinteisiä huutokaupan sääntöjä. Hinta lähtee nollasta, jos myyjä ei aseta kohteelle lähtöhintaa. Myyjä myös määrittää huutokaupan kestoajan. Kaupankäynti alkaa ja huutoja (sivustolla käytetään termiä tarjouksia) otetaan vastaan. Kello tikittää näytöllä loppua kohden ja myös suurin hetkellinen huuto on aina näkyvissä. Kauppa syntyy aina eniten tarjonneen kesken, kun aika loppuu. Myyjällä on kuitenkin halutessaan loppu viimeksi päätösvalta kaupan toteuttamiseen. Kaupan kohteena olleilla nimikkeillä ei ole vaihto- tai palautusoikeutta.
Myytävät kohteet etenkin juuri isot työkoneet ja kiinteistöt ovat aina nähtävissä ja kohteisiin voi tutustua etukäteen.

Tavara liikkuu nopeasti
Huutokaupat.comin kautta saavutetaan lyhyitä myyntiaikoja. Näin digitaalisen seurannan myötä on järjestelmästä mahdollista saada ulos helposti erilaisia toteutuneita arvoja. Keskimääräinen myyntiaika on seitsemän päivää. Isoilla työkoneilla se on yhdeksän päivää. Nopeimmillaan kauppoja syntyy 2 – 3 päivässä. Kiinteistöt ja tontit vaihtavat yleensä omistajaa noin kahdessakymmenessä päivässä.
Nopeuden lisäksi on myyjälle etua myös palvelun automatisoidusta raportoinnista. Huutokaupat.comissa toteutunut kauppa synnyttää aina automaattisesti maksuun ja kirjanpitoon tarvittavat laskut ja muut tositteet.

Älypuhelimia varten sivusto skaalautuu helposti käytettävään muotoon. Yritys käyttää omassa mainonnassaan nykyisin paljon uutena asiana asiakkaiden myynti-ilmoituksia.

Muutoinkin palvelu hoitaa viestinnän myyjän ja ostajan välillä. Kaupan synnyttyä lähtee ostajalle automaattisesti lasku, jonka hän maksaa Huutokaupat.comin asiakasvaratilille. Ostajalla on kaksi päivää aikaa maksaa lasku. Kolmantena päivänä lähtee järjestelmästä automaattisesti muistutus, joten myyjän ei tarvitse huolehtia siitä. Myyjälle puolestaan lähtee heti tieto asiakasvaratilille tehdystä maksusta, ja tavara voidaan näin toimittaa ostajalle luovutusdokumenttien kera. Palvelu tuottaa automaattisesti kaikki kirjanpidossa tarvittavat asiakirjat, ja ne voidaan ohjata meneväksi suoraan kirjanpitäjälle.
Myyjä saa sitten puolestaan omansa asiakasvaratililtä. Huutokaupat.comin palkkio vähennetään tässä vaiheessa summasta. Se on aina 3,9 prosenttia kauppasummasta. Maksimissaan se on 1 000 euroa, joten mitä suurempi myyntihinta, sitä suurempi kateprosentti jää tuotteen myyjälle. Varsinkin kiinteistö- ja tonttikaupoissa sekä suurissa konekaupoissa tämä tuhannen euron palkkio on lähes mitätön.
Työkonekaupoissa kauppasumma osuu valtaosin 5 000 – 50 000 euron haarukkaan. Poutasen mukaan arvoltaan suurin koskaan toteutunut konekauppa on lähes 200 000 euron hintaisen metsäkoneen myynti. Alan ennusteiden mukaan vuoteen 2020 mennessä 30 – 40 prosenttia konekaupan myynnistä tulee tapahtumaan verkkokauppaperiaatteella.

Hurjia lukuja
Huutokaupat.com kaupankäynnin arvo oli viime vuonna noin 200 miljoonaa euroa. Se lienee näillä luvuilla olevan yksi Suomen suurimmista verkkokaupoista, ellei peräti suurin. Konekaupan rahallinen arvo oli noin 70 miljoonaa euroa. Työkoneisiin tulee keskimäärin 24 tarjousta seitsemältä eri tarjoajalta. Sivuston jokaista myytävää kohdetta käy tilastollisesti katsomassa yli tuhat kävijää. Jutuntekohetkellä työkoneita tai työkoneisiin liittyviä nimikkeitä oli myytävänä 480. Luku vaihtelee lähes tunneittain sitä mukaa kun kauppoja syntyy ja uusia koneita tulee listalle.

Näkyvästi liikkeellä
Huutokaupat.com on ollut viime vuodet ahkerasti esillä eri medioissa. Santtu Poutasen mukaan panostus markkinointiin on ollut lähes miljoona euroa vuosittain, ja se on tuottanut tulosta. Kauppapaikka näkyy nykyisin jatkuvasti niin televisiossa, radiossa, ammatti- ja päivälehdissä, messuilla sekä erilaisissa digitaalisissa medioissa sekä tietenkin sosiaalisessa mediassa. Ja näkyvyys tuo tulosta. Siitä osoituksena on kuluvan vuoden alussa saavutettu kävijäennätys. Huutokaupat.comin sivustolle kirjattiin tuolloin 2,6 miljoonaa kävijää kuukaudessa.
Toisin kuin monilla kasvottomiksi mielletyillä verkkokaupoilla, on Huutokaupat.comilla aina auki oleva ilmainen asiakaspalvelu. Sieltä puhelimeen vastaa oikea ihminen vuoden jokaisena päivänä, kellon ympäri.

Huutokaupat.comin avustuksella erilainen arvo-omaisuus vaihtaa nopeasti omistajaa. Työkoneiden ja -laitteiden kaupankäynnin arvo oli lähes 70 miljoonaa euroa. Isojen työkoneiden keskimääräinen myyntiaika on yhdeksän päivää. Kauppaa tehdään yötä päivää.

Lue seuraavaksi