Uutiset

Työkoneet

Kompaktin kokoisia Hamm-jyriä, nyt myös sähköisinä

Kompaktin kokoiset Hamm-jyrät ja -maantiivistäjät soveltuvat hyvin konevuokraamoille. Valikoimassa on nyt myös täyssähköisiä valssijyriä. Kuluvan vuoden alussa mallisto täydentyi kahdeksalla sähkökoneella. Niiden käyttö ei tuota paikallisia päästöjä. Monikäyttöisiä Hamm HD CompactLine -jyriä on nyt jo yli 40 erilaista mallia. Ne soveltuvat hyvin alfaltti- ja muihin maantiivistyksen töihin. Hieman kookkaampaan HC CompactLine -mallisarjaan on vuodesta 2022 alkaen kuulunut viisi eri konemallia. Molempien mallisarjojen koneet soveltuvat helpon käytettävyytensä ja monipuolisuutensa johdosta hyvin vuokraamokäyttöön.

Sähkökoneita yleisön pyynnöstä

Hamm CompactLine -jyrät ovat jo pitkään kuuluneet monien konevuokraamojen vakiokalustoon. Ne ovat kestäviä koneita sekä vuokraamoasiakkaiden suosimia, eli parasta mitä vuokrattavalta koneelta voi edellyttää. Sama pätee myös sähkökoneisiin. Hamm esitteli sähköjyriä ensi kertaa vuoden 2022 Bauma-messuilla. Siitä alkoi sähköisten koneiden vilkas kysyntä, myös vuokrakoneiden osalta. Sähköisten jyrien osuus kasvaa kokoajan niin päästömääräysten johdosta kuin myös rakentajien vapaaehtoisesta halusta siirtyä sähkökäyttöön.

Kompakti koko, helppo käsiteltävyys, tekee tasaista

Kaikki CompactLinen jyrät, sähkökäyttöiset mukaan lukien, ovat kompaktin kokoisia. Niiden kolmella niveltapilla toteutettu runkonivel takaa tarkan käsittelyn. Rakenne aikaansaa hyvän ajovakauden sekä turvallisen käytön. Paino jakaantuu tasaisesti molemmille akseleille. Asfalttitöissä se tarkoittaa tasaista, aaltoilematonta jälkeä. Kone ei myöskään kaadu helposti tiukoissa käännöksissä. Vakaudesta on hyötyä myös työskenneltäessä epätasaisessa maastossa. Samoin korkeasta maavarasta. Hamm-jyriä voidaan valmistajan mukaan käyttää jopa 60 prosentin (27 ᵒ) kaltevuuksisella alustalla, ja jopa jyrkemmilläkin.
”Hamm H 70i on painoluokassaan maailman lyhyin jyrä 4,40 metrin pituudellaan”, todetaan Hammilta.

Helppo käyttää

Hamm-jyrien käyttö onnistuu ilman suurempaa perehdytystä. Hallintalaitteet ja mittaristot ovat selkeästi esillä kaikissa jyrämalleissa. Symbolein varustetut hallintalaitteet ja näytöt eivät vaadi kielitaitoa. Hämärässä työskentelyä helpottavat valaistut kytkimet. Hyvän ja ergonomisen ajoasennon säätö onnistuu nopeasti säädettävän istuimen avulla (paino ja korkeus).

Monia malleja ja tiivistystapoja

Hamm HD CompactLine -mallistoon kuuluu laaja valikoima erilaisia jyrämalleja kuten täry- ja oskilloivia jyriä valssi- ja kumipyöräversioina. Mallit HD 8–HD 14(i) asettuvat painohaarukkaan 1,5–4,5 tonnia. Niiden valssileveys on 800–1 400 millimetriä.

Hammin täyssähköiset jyrät tunnistaa mallimerkinnän e-kirjaimesta. HD10e painaa 2,5 tonnia ja valssileveys on 1 000 millimetriä. HD 12e puolestaan painaa 2,7 tonnia valssileveyden ollessa 1 200 millimetriä. Nämä molemmat sähkömallit ovat saatavana täryvalssin ja oskilloivan valssin yhdistelmänä tai pelkästään tärytoiminnolla tai oskilloivana. Pieniä malleja on saatavana pehmeillä tai palakuvioisilla (padfoot) valssirummuilla. HC 70i -mallin saa täry- tai oskilloivalla toiminnolla, joten kone soveltuu moniin eri tehtäviin.

Täyssähkökäyttöinen Hamm HD 12e. 23 kWh:n litiumioniakun luvataan riittävän tyypillisen työpäivän ajoihin.

Vuokrakäyttöön suunniteltuja

HD CompactLinen jyriin on saatavana paljon erilaisia lisävarusteita, joista monet soveltuvat erityisesti vuokraamokäyttöön. Tällaisia varusteita ovat muun muassa valssin pään valaistus, ROPS-ohjaamo ja sirottelulaite suurempiin malleihin. Lisäksi koneisiin saa led-työvaloja sekä käyttöliittymän, joka mahdollistaa yhteyden John Deere Operations Centeriin koneen seuranta- ja huoltoasioissa.

Taloudelliset moottorit

HD CompactLinen koneissa on Kubotan moottoreita, jotka täyttävät Stage V -päästönormit, kuten myös HC CompactLinen moottorit. Kaikissa jyrissä voidaan käyttää dieseliä tai uusiutuvaa dieseliä (HVO).

Koneissa on automaattinen sammutustoiminto, joka pysäyttää moottorin tietyn tyhjäkäyntiajan jälkeen polttoaineen säästämiseksi. Näin koneen käyttötunnit monesti vähenevät ja laitteen jälleenmyyntiarvo paranee.

Valmistajan mukaan jyrien helppoon huoltoon on panostettu. Huoltokohteet on pyritty minimoimaan ja niihin pääsy on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Päivittäishuoltokohteet on koneissa sijoitettu pääsääntöisesti moottorin yhdelle sivulle.

Sähkökoneet koko päivän työskentelyyn

Sähkökäyttöisissä jyrissä on 23 kilowattitunnin litiumioniakku. 48 voltin järjestelmä ruokkii niin ajoa, ohjausta kuin täryä ja oskillointia. Sähkökoneen käyttö ei vaadi Hammin mukaan mitään erityistä koulutusta tai pätevyyttä. Sähköjyrän lataus onnistuu pikalatauksena (400 V) tai hitaammin 230 voltin pistorasiasta. Pikalatauksella tyhjästä täyteen -lataus kestää noin neljä tuntia.


Hamm-maantiivistyslaitteet tuo maahan ja jälleenmyy Wirtgen Finland Oy.


Lue seuraavaksi