Uutiset

Työkoneet

Komatsu PC8000 Kevitsaan

Kevitsassa otettiin tänään 20. marraskuuta virallisesti käyttöön suurin Eurooppaan toimitettu sähkökäyttöinen lastauskone. Komatsu PC8000 FS E ”Giant”. Kone painaa 762 tonnia.

FQM Kevitsa Mining, joka on kanadalaisen First Quantum Minerals Ltd:n tytäryhtiö, panostaa energiaa säästävään kaivostekniikkaan ja sähkökäyttöinen Komatsu PC8000 on yksi osa tätä strategiaa.

Komatsu PC8000 vakiokauha on kooltaan 42 kuutiometriä, mutta Kevitsassa käytetään 36 kuutiometrin kauhaa, koska kiven ominaispaino on tavallista korkeampi.

Giant lastaa 300-tonniset kiviautot neljällä kauhallisella. Uuden lastauskoneen myötä lastauskapasiteetti lisääntyy 30 000 tonnia vuorossa.

Tämä on jo toinen sähkökäyttöinen Komatsu-kaivukone Kevitsassa, sillä vuoden 2011 lopulla otettiin käyttöön 536 tonnia painava FS-tyyppinen Komatsu PC5500 E (kuvassa), joka on varustettu 26 kuutiometrin kauhalla. Lisäksi pienempiä lastauksia ”pikkuautoihin” tehdään Komatsun WA1200-6 -pyöräkuormaimella. Tämä pikkukone painaa 230 tonnia ja se heiluttaa 17 kuutiometrin kauhaa. Apukoneena kaivoksella on lisäksi Komatsu PC1250-8 -kaivukone, joka on vanhin Komatsun Kevitsaan toimittama kone.

Katso video – Komatsu PC8000 Kevitsaan

Koneella on ehditty lastata Kevitsassa jo koulutusten ja koeajojen tiimoilla noin viidensadan käyttötunnin verran. Luovutustilaisuudessa saivat kuljettajakoulutuksen saaneet kuljettajat Giant-ajokorttinsa.

FQM Kevitsa Mining Oy on investoinut tähän mennessä Kevitsan kaivokseen noin 400 miljoonaa euroa ja luonut samalla yli 300 vakituista työpaikkaa Sodankylään. Lisäksi kaivoksella työskentelee noin 200 aliurakoitsijoiden työntekijää. Näissä on mukana Komatsun maahantuojan, Suomen Rakennuskone Oy:n kahdeksan hengen huoltoryhmä, joka huoltaa kaivoksen Komatsu-kaivoskoneet.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi