Uutiset

Työkoneet

Komatsu PC5500:een kauha Häggblomilta

Ab A. Häggblom Oy on keskittynyt kauhoihin, jotka menevät kovaan käyttöön. Edustuksessa oleva Esco-kynsijärjestelmä on kaivosten suosikki, mikä edesauttaa raskaassa käytössä olevien kauhojen menekkiä. Kuokkakauhojen ohessa Häggblommilta on valmistunut ensimmäinen pistokauha, joka on toimitettu Kevitsan kaivoksen 550 tonniseen Komatsuun.

”Projekti aloitettiin käymällä mittaamassa olemassa oleva kauha Kevitsassa, syyskuun puolessa välissä”, kertoo suunnittelija Tommi Vainio Häggblomilta. ”Mittaus suoritettiin laserkeilaamalla kauha. Lisäksi teimme käsin mittauksia paikanpäällä kriittisistä kohteista, kuten kiinnityskorvista.”

”Elomatic jälkikäsitteli meille keilauksesta saadun materiaalin, jonka tuloksena saimme 3D-pintamallin kauhasta. Tämän pohjalta teimme oman 3D-malln kauhasta, josta kauhan varsinaiset tuotantokuvat on tehty.”

”Valmistamamme kauhan massa on 54,6 tonnia ja koko 26 kuutiometriä. Siinä käytetään Esco Posilok S130 -kynsijärjestelmää. Kauha on suojattu kauttaaltaan Hardox500 sekä Raex500 -kulutuslevyillä. Itse kauhan runko on Raex400 sekä Weldox700 -terästä”, esittelee Vainio.

”Tämä on meille ensimmäinen pistokauha – tähänastiset ovat olleet kuokkakauhoja”, kertoo John Hagnäs Häggbolmilta. ”Toimitukset ovat olleet pääasiassa Suomeen, mutta toimituksia on myös ollut Venäjälle ja Etelä-Afrikkaan ja tiedusteluja on ollut muun muassa Norjasta ja Ruotsista. Kauhojen koot ovat olleet alkaen 2,7 kuutiometristä. Isojen koneiden määrä on kasvanut merkittävästi viiden vuoden aikana, mikä on tuonut markkinoita meille. Kevitsan kone, johon nyt toimittamamme kauha meni, on Suomen suurin.”

Kuvassa ”pieni” kauha, jonka tilavuus on vain 16 kuutiometriä ja paino 19 tonnia. Se on tehty 220-tonniseen Komatsu WA 1200-6 High Lift Boom -kaivukoneeseen.

JK

Lue seuraavaksi