Uutiset

Työkoneet

Komatsu menee kuuhun

Komatsu ilmoittaa ottavansa parhaillaan osaa projektiin, joka tutkii rakennuskoneiden käyttömahdollisuuksia avaruusprojekteissa. Komatsu Ltd:n toimitusjohtaja Hiroyuki Ogawa hyväksyi aikanaan Japanin eri ministeriöiden ja avaruuden tutkimuslaitosten kutsun osallistua tähän vaativaan kehitysprojektiin. Komatsu valikoitui konevalmistajista mukaan, sillä se on pitkällä autonomisten koneiden kehittelyssä.

Komatsun lisäksi mukana on monia muitakin korkean teknologian yrityksiä. Projektissa keskitytään kehittämään koneita, joita voidaan käyttää autonomisesti avaruustutkimuksessa, esimerkiksi kuun pinnalla.

Käynnissä on jo kolmevuotinen vaihe, joka päättyy maaliskuussa 2022. Komatsu on tässä vaiheessa mukana sekä itse koneiden ja laitteiden, mutta myö koko prosessien kehittämisessä. Tavoitteena on valmistaa ketju, joka takaa maksimaalisen turvallisuuden ja korkean tuottavuuden.

Komatsu nojaa kehitystyössään niin sanottuun ”digitaalinen kaksonen” -teknologiaan (digital twin technology). Se on yksinkertaistettuna sanottuna koneiden kunnossapitoa ja tuotekehitystä koskeva tarkka virtuaalinen malli. Se muodostuu kerätyn datan perusteella. Komatsun tapauksessa se tarkoittaa kyberavaruuteen luotua kaivukonetta, jonka liikkeitä verrataan oikean koneen liikkeisiin maan pinnalla. Oikeasta koneesta siis luodaan digitaalinen kaksonen, joka myöhemmin tulisi toimimaan muun muassa kuussa.

Virtuaalimaailmaan luodaan myös kuun olosuhteita vastaava malli, jolloin simulaattorin avulla voidaan havainnollistaa avaruudessa eteen tulevia haasteita. Kuulostaa varsin monimutkaiselta ja sitä koko projekti varmaan onkin.


Lue seuraavaksi