Uutiset

Työkoneet

Komatsu Dash-10 – Polttoainetalous kohdalleen

Uudet mallimerkinnät ja työpainot ovat seuraavanlaiset (suluissa vanha Dash-8 malli): PC240LC-10/24 t (PC240LC-8), PC290LC-10/29 t (PC290LC-9), PC360LC-10/36 t (PC350LC-8) ja PC490LC-10/49 t (PC450LC-8).
Komatsu käyttää uusissa moottoreissaan pakokaasujen takaisinkierrätystä (EGR) sekä hiukkassuodatinta (DPF). Edelleen turboahdin on muuttuvatilavuuksinen ja hiukkassuodattimen regenerointi tapahtuu automaattisesti kuljettajan niin halutessa. Työtä ei tarvitse keskeyttää.
Komatsu ilmoittaa myös tehneensä uusiin moottoreihin rakenteellisia muutoksia päästöjen vähentämiseksi. Yksi tällainen on palotilan uudelleen konstruointi, joka tähtää tietenkin parempaan ja täydellisempään polttoaineen palamiseen. Uusissa PC240LC – PC490LC Dash -10 koneissa teholuokat Komatsun omassa moottorissa ovat 177 (132 kW) -359 (268 kW) hevosvoimaa.
Hydraulijärjestelmässä on Komatsun mukaan uudet suurempituottoiset pumput. Tämä tarkoittaa sitä, että tarvittava virtaus saadaan aikaan entistä pienemmillä moottorikierroksilla. Uusi venttiilistö vähentää hydrauliikan tuottamia häviöitä. Pääventtiilin läpiviennit ovat halkaisijaltaan suuremmat kuin ennen, samoin joidenkin hydrauliletkujen läpimittaa on kasvatettu.
Dieselmoottoria ja hydrauliikkaa säätävä automatiikka on sekin uusinta uutta. Näillä eväin valmistaja lupaa uuden hydraulijärjestelmän säästävän polttoainetta 5-10 prosenttia kokoluokasta riippuen. Pumpputyyppi kaikissa on edelleen muuttuvatilavuuksinen aksiaalimäntäpumppu.
Aiemmassa hydraulijärjestelmässä moottorin kierrokset olivat korkeat niin pienellä kuin suurellakin pumpun tuotolla. Nyt uusi, Komatsun nimeämä  ”Variable Speed Control”  pudottaa automaattisesti moottorin kierroksia, kun öljyn tarve kaivuliikkeissä laskee.
Dash 10 malleissa on tyhjäkäyntiautomatiikka, kuten ennekin. Nyt moottorikierrokset putoavat kuitenkin suoraan matalimmalle tyhjäkäyntitasolle.
Uudet moottorit edellyttävät aina puhdasta polttoainetta ja siitä syystä Komatsukin on korvannut vanhat polttoainesuodattimet uudella kaksoiselementtisuodattimella. Sen suodatuskyky on Komatsun mukaan aiempaa huomattavasti parempi. Vanhoihinkin moottoreihin uusi suodatin voidaan asentaa suodattimen kannakekin vaihtamalla.

Lisää työalueita

Ohjaamon runko on kokonaan uusittu ja rakenne on Komatsun mukaan entistä vahvempi.  Ilmajousitetussa istuimessa on vakiona lämmitys. Istuimen alaosaan lattiatasoon on lisätty moottorin hätäpysäytyskytkin. Kaivuvivut sekä istuin liukuvat pitkittäissuunnassa joko yhdessä tai erikseen.
Musiikkimiehiä (ja naisia) ilahduttaa tieto siitä, että ohjaamon vasempaan seinään on lisätty ulkopuolisen musiikkilaitteen pistoke. Oman MP3 –soittimen musiikit voi näin kuunnella kaivukoneen kaiutinjärjestelmän kautta.
Jo Dash 8 –sarjaan esitelty näyttöpaneli on entisestään parannettu. Mm. resoluutiota ja kirkkautta on lisätty. Ennen kielivaihtoehtoja oli 11, nyt 25.
Nyt erilaisia työskentelyalueita on kuusi. Viisi niistä on ennallaan. Dash 10 –koneisiin on nimittäin lisätty työlaitteiden ”economy” alue. Tämä säästää polttoainetta, aiemmissa malleissa työlaitteita käytettäessä päällä oli aina täysi ”power mode”. Muistiin voidaan nyt asettaa 10 eri työlaitteen hydraulivirtaus, entisen neljän sijaan.
Myös näytöllä ja valikoissa navigointia on pyritty Komatsun mukaan yksinkertaistamaan. Järjestelmän tarjoama data onkin varsin monipuolista, yksi alavalikko on valittu jopa regeneroinnille ja sen datalle.
Polttoaineen kulutuksen litroina tunnissa näkee nyt suoraan näytöltä. LED –valo rivi näytön oikeassa reunassa kertoo vihreänä taloudellisen ajon. Valot syttyvät oranssille, kun hönkää pöntössä on liikaa.
Edelleen järjestelmä neuvoo kuljettajaa taloudellisempaan ajotapaan. Esimerkiksi jos moottoria käytetään runsaasti ,ja pitkiä aikoja tyhjäkäynnillä, näyttöön tulee kehoitus sammuttaa dieselmoottori taukojen ajaksi.
Eikä tässä vielä kaikki. Järjestelmään tallentuu polttoaineen kulutus, jota voidaan sitten tutkia maksimissaan seitsemän kuluneen päivän ajalta. Hyvin tarkka data näyttää tiedot, joiden tutkimiseen tarvittiin aiemmissa malleissa Komtrax –järjestelmä. Tähän kuuluu mm. työtunnit, todelliset työtunnit, tyhjäkäyntitunnit
Kaikesta huomaa, että polttoainetalouteen on nyt kiinnitetty erikoishuomiota ja asialle on uhrattu reilusti tuotekehityksen tunteja.
Mainittakoon vielä, että henkilöautomaiseen tapaan näytölle syttyy punainen varoitussymboli, jos turvavyötä ei ole kiinnitetty. Vakiona Dash-10 -kaivukoneissa on yksi kamera taaksepäin ja lisävarusteena saa toisen koneen oikealle puolelle.

Komtrax on nyt 4.0

Koneiden ylävaunuissa on nyt turvakaiteet ja karhennetut askelpaikat on lisätty nekin ylävaunun päälle liukastumisien estämiseksi. Huoltoa on helpotettu mm. uusilla konepeitoilla sekä keräämällä suodattimet maan tasosta vaihdettaviksi yhteen paikkaan.
Malleissa PC240 ja PC290LC akkujen kytkin on lisätty kuljettajan taakse ohjaamoon. Kolmessa suurimmassa mallissa kytkin on ylävaunulle vievien portaiden askelmaan asennettujen akkujen vieressä.
 Uudet kaivukoneet ovat Komtrax 4.0 yhteensopivia. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien entisten piirteiden lisäksi uusi järjestelmä kerää myös päästöraportin sekä partikkelisuodattimen tiedot.
Edellä lueteltujen yleismuutosten lisäksi koneisiin on tehty mallikohtaisia muutoksia ja parannuksia. Esimerkiksi mallissa PC490LC-10 alavaunua ja komponentteja on vahvistettu huomattavasti. Kun vastapainokin on 450 kiloa raskaampi kuin ennen, tarkoittaa se myös lisääntyneitä kaivuvoimia ja parantunutta stabiliteettia.
Mallissa PC360LC-10 on aiempaa suuremmat ajomoottorit. Valmistajan ilmoittama vetovoima on 29570 kiloa kun se Dash-8 mallissa PC350LC oli 26897 kiloa.
Mallikohtaisista muutoksista saa tarkempaa tietoa Suomen Rakennuskone Oy:stä, joka tuo maahan Komatsu -maarakennuskoneet. Myös Konepörssi palaa ensi vuonna Dash 10 –kaivukoneisiin.

Videot (englanniksi):

PC240LC-10PC 290LC-10PC360LC-10PC490LC-10D65WX-17Komatsu Interim Tier 4

Lue seuraavaksi