Uutiset

Työkoneet

Komatsu – 100 vuotta teknologian kärjessä

Komatsu Ltd:n perusti vuonna 1921 herra nimeltään Meitaro Takeuchi. Ensimmäisen tehtaan harjakaisia vietettiin toisen maailmansodan alla vuonna 1928. Se valmisti hydraulisia puristimia teollisuuden tarpeisiin. Vuonna 1931 Komatsu aloitti traktorituotannon varmistamaan maa- ja metsätalousministeriön julkistamaa ruokaohjelmaa.

Vuonna 1943 Japanin laivaston tilaama G40-puskukone näki päivänvalon. Sitä käytettiin ilmavoimien tukikohtien rakentamisessa ja se loi pohjan Komatsulle maarakennuskonevalmistajana. Sodan jälkeen maataloustraktorien tuotanto jatkui ja D50-puskukone esiteltiin.

Meitaro Takeuchi

Osakan tehdas avautui vuonna 1952. Korean sodan aikana se valmisti muun muassa kranaatteja tykkeihin. Myös Kawasakin ja Himin tehtaat avattiin 50-luvun alussa.

60-luvulla Japanin teollisuus alkoi kansainvälistymään ja korkean laadun takaamiseen tähtäävä “Project A” polkaistiin käyntiin. Komatsusta tulikin ensimmäinen rakennuskoneita valmistava yhtiö, joka palkittiin laadusta jo 60-luvulla.

Vuonna 1965 Komatsu solmi yhteistyösopimuksen International Harvesterin kanssa. Sen hedelmänä aloitettiin pyöräkuormaajien valmistus. Vuodesta 1964 lähtien Komatsu oli rakentanut Osakassa mekaanisia kaivukoneita. Bycurus-Erien kanssa aloitettiin kuitenkin jo 60-luvun puolivälissä hydraulisten kaivukoneiden valmistus. Aluksi niitä markkinoitiin vain Japanissa.

Vienti alkoi vetää nopeasti 70-luvulla ja tuotantomäärät nousivat. Komatsusta tuli maailmanlaajuinen merkki. Vuonna 1970 puskukonetta D50 oli valmistettu jo 50 000 kappaletta.

Puskukone oli ensimmäinen maarakennuskonetyyppi, jota Komatsu valmisti Japanissa. Armeijan käyttämä G40 oli toisen maailmansodan melskeisiin rakennettu ensimmäinen malli, jota seurasi suosittu D50. Sitä valmistettiin vuoteen 1970 mennessä jo 50 000 kappaletta.

Vuonna 1988 esitellyissä kaivukoneissa oli tietokoneohjattuja toimintoja niin moottorissa kuin hydrauliikassakin. Ensimmäisen vuoden aikana näitä Avance-mallin kaivukoneita myytiin yli 10 000 kappaletta.

Vuonna 1995 nähtiin maailman suurin kiviauto mallia 930E. Sen hyötykuorma oli 300 tonnia. 90-luvun lopussa esiteltiin myös pyöräkuormaaja kaivoskäyttöön eli malli WA 1200. Jo vuonna 2001 tarjottiin Komtrax-etähallintajärjestelmää koneiden vakiovarusteeksi.

Vuonna 2008 nähtiin jälleen jotain mullistavaa, kun Japanin markkinoille esiteltiin hybridikaivukone PC200-8. Sittemmin niitä on tullut myös Eurooppaan ja Suomeenkin. Euroopassa hybridien kokonaismyyntimäärä on ohittanut jo 1 000 rajapyykin.

Ensimmäinen autonominen, GPS-vastaanottimella ja esteentunnistusjärjestelmällä varustettu kiviauto otettiin käyttöön kuparikaivoksessa Chilessä vuonna 2008.

Vuonna 2013 lanseerattiin niin sanottu älykäs puskukone D61PXi/EXi, jossa terän hallinta tapahtuu automaattisesti. Tehdasasenteisilla koneohjausjärjestelmillä varustetut kaivukoneet PC200i ja PC210LCi tuotiin markkinoille.

Vuonna 2017 Komatsu osti amerikkalaisen, kaivoskoneita valmistavan Joy Globalin.

Komatsun hybridikaivukone kävi Koneprössin koeajossa vuonna 2012. Näiden kehitykseen Komatsu ei tulevaisuudessa enää merkittävästi satsaa, vaan nyt tuotekehityksen paukkuja lyödään muun muassa autonomisiin toimintoihin, digitalisaatioon ja täyssähköisyyteen.

Digitaalisuus sanelee tuotekehityslinjoja ja Komatsukin panostaa tuotekehityksessään nykyteknologian hyödyntämiseen. Konevalmistajasta on siirrytty nyt myös järjestelmäasiantuntijaksi.

Komatsu on siis maailman toiseksi suurin konevalmistaja Caterpillarin (16 %) jälkeen. Vuonna 2019 Komatsun konemyynin arvo oli 23,3 miljardia dollaria, mikä vastasi noin 11,5 prosentin osuutta koko maailman myynnistä. Komatsulla on 85 tehdasta ympäri maailmaa. Ihmisiä se työllistää lähes 63 000.

Suomen Rakennuskonekin julkisti muutama kuukausi sitten uuden liiketoimintayksikön nimeltään SR-O Technology (Konepörssi 6/2021). Sen yksi tehtävä on edistää uusien teknologioiden käyttöönottoa ja se toimii kiinteässä yhteistyössä Komatsun kanssa.

Tulevaisuuden visioita edustaa täyssähkökäyttöinen, täysin ilman hydrauliikkaa toimiva kauko-ohjattu kaivukone.

Lue seuraavaksi