Uutiset

Työkoneet

Kobelcolta uusi kaivukone 12–14 tonnin kokoluokkaan, SK130LC-11

Kobelco Construction Machinery Europe B.V. (KCME) tuo markkinoille uuden, Japanissa valmistettavan SK130LC-11-kaivukoneen. Suunnittelussa on huomioitu runsaasti asiakaspalautetta. Uusi malli tarjoaa valmistajan mukaan parantunutta tuottavuutta, kehittyneitä kuljettajan olosuhteita sekä tehostunutta polttoainetaloutta.

Pitkän kehitystyön tuloksena syntynyt SK130LC-11 on Kobelcon ensimmäinen premium-luokan kaivukone 12–14 tonnin painoluokkaan. Moottorina on Isuzun R-4JJ1XDDV-A01-turbodiesel. Tämä SCR- ja DPF-järjestelmin varustettu moottori täyttää Stage V -päästönormit. Sylinteritilavuutta on kolme litraa ja tehoa moottorista saadaan 78,5 kilowattia (107 hv). Vetovoimaa koneelle luvataan 141 kilonewtonia ja kauhan murtovoimaa 105,4 kilonewtonia. Tasapainoinen runkorakenne mahdollistaa vakaat nostot. Lisävarusteena on saatavana 600 kilogramman lisävastapaino, puskulevy sekä taittuva puomi.

Valmistaja lupaa, että uusi SK130LC-11 tarjoaa kuljettajalle mukavat ja turvalliset oltavat. Näin työn tehokkuus paranee. Ohjaamo on tilava ja kaikkien toimintojen käyttö on helppoa tämän päivän henkilöautojen tapaan.

Kymmenentuumaisen värinäytön käyttö on sekin helppoa. Valikkotoimintoja voi ohjelmoida itse. Näyttö kertoo tietoja myös koneen tilasta sekä välittää kuljettajalle reaaliaikaista kamerakuvaa koneen oikealta sivulta. Näytön kaikkia toimintoja ohjataan led-valaistulla ja monitoimisella rullaohjaimella. Kaikissa muissakin kytkimissä on led-valaistus.

Uudistunut hydrauliikkajärjestelmä tarjoaa lupausten mukaan jouheat liikkeet aikaisempaa pienemmillä ohjaimen liikkeillä. Näin kuljettajan sormien, ranteiden ja käsivarsien jännitykset vähenevät. Samalla saadaan aikaiseksi myös entistä tarkempia kauhan liikkeitä. Grammerin istuimessa on monia säätöjä ja se tarjoaa mukavat oltavat pitkäänkin työpäivään. Ilmastointilaite pitää olosuhteet siedettäviä hellekelilläkin. Ilmasuulakkeet on sijoitettu ohjaamon takaosaan.

SK130LC-11:n nykyaikainen tekniikka tehostaa toimintaa ja helpottaa koneen käyttöä. Työlaitteita varten on käytössä seitsemän hydrauliikan arvojen esiasetusta (moodia), esimerkiksi kauhalle, kauhanpyörittäjälle, iskuvasaralle, jyrsintään jne. Valinta tapahtuu edellä mainitulla rullaohjaimella näytöltä sopiva moodi valiten. Näin taataan aina oikeanlaiset hydrauliikan asetukset kuhunkin työhön. Lisäksi järjestelmässä on vielä neljä ohjelmoitavaa muistipaikkaa hydrauliikan asetuksille. Lisähydrauliikan putkitukset ovat vakiona puomissa.

Ohjaamon katolla on suojaristikko, joka täyttää FOPS Level II -vaatimukset (taso 2). Aikaisempi kiinteä ristikko on nyt korvattu saranoidulla rakenteella turvallisuuden siitä huonontumatta. Näin kattolasi voidaan puhdistaa helposti ulkopuoleltakin näkyvyyden parantamiseksi.

Puomin hydrauliikan komponentteja on sijoitettu suojaisempiin paikkoihin osumisriskin vähentämiseksi. Pikakiinnikkeen mitoitusta on muutettu parhaan mahdollisen kaivuvoiman saavuttamiseksi.

Polttoainesäiliön tilavuus on 280 litraa. Säiliön korkki täyttää EU:n standardin vuotamattomuuden osalta. Tuulilasin suuntaispyyhkijä pitää lasin kuivana aikaisempaa suuremmalta alueelta. Käytössä on nyt myös ”kertapyyhkäisytoiminto”. Ohjaamon sisävalo on led-toiminen ja valo syttyy myös ovikytkimestä.

”Uuden Kobelco SK130LC-11-kaivukoneen esittely Englannissa ja Manner-Euroopassa on erittäin tärkeä päätös valmistajalle. 12–14 tonnin koneiden käyttäjät ovat yleensä pienempiä urakoitsijoita ja kuten varsinkin Englannissa, konevuokraamoita”, sanoo tuotepäällikkö Peter Stuijt Kobelcolta. ”Stage V -normien täyttyminen lisää tämän koneen kiinnostavuutta entisestään. Tuottavuus paranee oleellisesti uusien ominaisuuksien ja kuljettajan mukavuuden lisääntymisen myötä. Siinä tärkeitä seikkoja ostopäätöksen tueksi.”


Lue myös: Kobelco SK140SRLC-7 on uuden sukupolven lyhytperäinen

Lue seuraavaksi