Uutiset

Työkoneet

Kivisampo Oy – Terex-dumpperi vuokralle tai omaksi

Kivisampo Oy on viime vuosina satsannut reilusti myös vuokrakalustoonsa. Noin 30 laitteen valikoimassa on erilaisia seuloja viitisentoista, loput koostuvat muun muassa kuljettimista, kierrätyslaitteista ja vesitykeistä. Yritys edustaa myös Skotlannissa Motherwellin tehtaalla valmistettuja, runko-ohjattuja Terex-dumppereita, ja myynnin lisäksi vuokraa niitäkin tarpeen vaatiessa. Yksi sellainen löytyi Kouvolaan rakennettavan rautatie- ja maantieterminaalin työmaalta, jonne Tupala-Yhtymä Oy oli valjastanut massojen siirtoon 28 tonnin TA300-mallin.

Terex TA300 saa 17,5 kuutiometrin lavan nopeasti täyteen, kun Konepalvelu Pärhän kaivukone pääsee vauhtiin. Kivisammon edustuksessa olevat Terexin runko-ohjatut dumpperit valmistetaan Skotlannissa.

Volvo Group hankki omistukseensa Terexin kiviauto- ja dumpperitehtaan kuutisen vuotta sitten sinetöidyllä kaupalla. Kuten tiedetään, kiviautot brändättiin pari vuotta sitten uuden R100E-mallin esittelyn myötä Volvon väreihin ja logoihin dumpperien jäädessä tutunvärisiksi Terexeiksi. Vuonna 2015 esiteltiin dumpperien 10:s sukupolvi ja uudet mallit TA300 ja TA400.

”Emme ole pitäneet kovin suurta meteliä näistä dumppereista, sillä kiireitä on riittänyt tälle vuodelle kiitettävästi. Vuokraus etenkin on ollut erittäin vilkasta. Keväällä kaluston toimitukset tehtailta meille tosin viivästyivät koronaviruksen vuoksi, ja sitten kesän alussa vuokrattava kalusto kasvoi kertarysäyksellä. Kysyntä on kuitenkin ollut hyvällä tasolla ja tälläkään hetkellä ei pihalla ole kuin pari laitetta”, toteaa Pasi Karttu Kivisampo Oy:stä.

Vaikka pääpaino on seuloissa, niin kysyntää kentällä on menneenä kesänä ollut paljon esimerkiksi pienille murskaimille kierrätyskohteissa. Kivisammon oma konepaja Kouvolassa työstää sekin erilaisia murskain- ja seulontalaitteita niin meille kuin vientiinkin.

Pasi Karttu (vas.) ja Iiro Mäkelä kertovat vuoden olleen kiireisen kaikilla tavoin. Muun muassa erilaisia seuloja kysytään vuokralle paljon

”Venäjälle ja Ukrainaan on viime vuosina mennyt useita kuonalaitoksia, jotka koostuvat esimerkiksi isosta rumpuseulasta ja tarpeen mukaan muun muassa Terexin, Metson tai Sandvikin komponentteja hyödyntävistä murskaimista ja seuloista. Myös Ruotsiin on rakennettu murskain- ja seulavaunuja. Joustava tuotantomme pystyy räätälöimään tuotteet asiakkaan vaatimusten ja toiveiden mukaan”, jatkaa Karttu.

”Vuokrausajat seulontakalustolle vaihtelevat lyhyistä viikkojen rupeamista aina puoleen vuoteen ja ylikin. Investointiedellytysten puuttuessa onkin kätevää vuokrata järeää kalustoa tarpeen mukaan.”

Kouvolassa valmistuu erikoislaitteita niin seulontaan kuin murskaukseen. Vankkatekoinen seularumpu on mankeloitu muotoonsa Kouvolan konepajalla.

”Murskainten vuokraaminen edellyttää yleensä kyllä niitä käyttämään tottuneen miehen laittamista mukaan. Seuloja vuokrataan pääasiassa ilman, sillä monet meidän asiakkaistamme vuokraavat niitä useaan kertaan ja henkilökunnassa on laitteiden käyttöön tottuneita käyttäjiä.”

”Seulaverkkojen kanssa puljaamiseen kuluu usein paljon aikaa. Kaikkia verkkoja emme tietenkään pysty pitämään varastossa, vaan niitä pitää usein tilata asiakkaalle. Se ja niiden vaihto vie oman aikansa, joten vuokrausten välille koituu väkisin viivettä. Harvoin uusi asiakas tarvitsee samat verkot kuin edellinen”, tuumaa teknisestä tuesta vastaava Iiro Mäkelä.

Kivisammon koko vuokrauskalusto pyritään pitämään mahdollisimman tuoreena. Vanhin laivastossa oleva seula on vuodelta 2018, ja yleensä noin kolme vuotta on maksimi pitoaika. Hyväkuntoinen vuokrakalusto auttaa myös asiakkaan imagon ylläpitämisessä ja helpottaa Kivisammon huollon kuormaa.

Terex-dumppereissa on Scanian moottorit ja ZF:n voimansiirto.

Kouvolassa isosti

Kouvolaan rakennetaan parhaillaan Suomen oloissa ainutlaatuisen kokoista rautatie- ja maantieterminaalia. Alun perin Kiinan junaliikennettä palvelemaan tarkoitettu ja suurilta osin verorahoin rakennettava terminaali on herättänyt paljon julkista keskustelua. Raideliikenne itään ja idästä on tyrehtynyt ja nyt epäillään laajasti tuleeko esimerkiksi Kiinan suunnasta koskaan tarpeeksi junia täyttämään massiivisen keskuksen kapasiteettia. Hankkeen kustannusarvio on noin 41 miljoonaa euroa, josta Kouvolan kaupungin osuus on noin 28 miljoonaa. Alueen koko on 170 hehtaaria. Junaliikenteen terminaalin ja logistiikka-alueen pitäisi valmistua vuonna 2023.

Hankkeen kannattavuuteen enempää kantaa ottamatta voidaan todeta, että maarakentajille ainakin riittää parhaillaan töitä laajojen massansiirtojen parissa. Pääurakoitsija maansiirtotöille on Erkkiheikkilä Oy.

Terexin ohjaamosta tavoitamme kuljettaja Jari Tiaisen, joka kertoo ajaneensa muutamia kesiä eri dumpperimerkkejä. Keliolosuhteet alueella ovat haastavat ja Terexin alakerta kertoo heti, että syvällä kynnetään. Kuraa ja savea on alimpia porrasaskelmia myöden.

”Terex kulkee kyllä hyvin täällä mudassa eli tehoa ja etenemiskykyä riittää. Olen tällä työmaalla ajanut sillä reilussa kahdessa kuukaudessa noin 5 000 kilometriä. Ajomatka kuorman kanssa ei ole pitkä, sillä kuoritun saven läjityspaikka on tuossa aivan vieressä. Hyvinhän Terex tässä rallissa on pelannut ja niin uuden koneen pitääkin”, tuumaa Tiainen.

”Uudet kulumattomat renkaat ja hyvät akselilukot kyllä ovat olleet tarpeen täällä lutakossa. Toivottavasti pakkaset tulevat pian, niin tieurat kovettuisivat kestävimmiksi ajaa”, toivoo Tiainen ja painaa reippaasti eteenpäin toimittajan keikkuessa apumiehen istuimella. Kippi ylös ja seuraavaa lastia hakemaan.

Tiaisen ohjastaman Terexin lisäksi työmaalla on maanajossa viisi muutakin dumpperia. Kaksi kiviautoa ajaa alueelta irrotettua louhetta. Vilske on melkoinen.

Terex TA300 on siis 28 tonnin kuormallaan pienempi kahdesta mallista. Isomman TA400:n kapasiteetti on 38 tonnia. Molemmissa kokoluokissa on Scanian moottorit, joten ainakaan näissä Stage IV -malleissa Volvo ei ole lähtenyt merkkiä muuttamaan omakseen. Kolmesatasessa on viisi sylinteriä (276 kW) ja isommassa mallissa kuusi (331 kW). Stage V -mallisarjan tuleva päivitys on tuomassa muitakin muutoksia. Esimerkiksi ohjaamot tullaan päivittämään.

Vaihteisto on ZF:n valmistama ja pykäliä eteenpäin on kahdeksan (TA300) tai kuusi (TA400). TA400:ssa on kaksi nopeusaluetta. Maksiminopeudet ovat 55 (TA300) ja 63,6 kilometriä tunnissa (TA400).

Jari Tiainen

Lue myös: Terex Trucks TA400 -dumpperit urheana 45 asteen pakkasessa Venäjän kaivoksella.


Lue seuraavaksi