Uutiset

Työkoneet

Kestotec – kulut kuriin kestävästi

Murskaustoiminnan kannattavuuteen vaikuttaa suuresti kuinka kaikkien komponenttien kestävyys ja elinkaarikustannus onnistutaan optimoimaan. RJK Rahikainen Ky on kehittänyt murskauskalustoaan yhteistyössä Kestotecin kanssa pala palalta kustannustehokkaaksi. Tulokset näkyvät niin koneiden luotettavuudessa että kokonaiskustannuksissa.

Rahikaisten murskausketju koostuu metsolaisiasta Lokotrack-yksiköistä: 110 leuka ja kolmisataset väli- ja hienoyksiköt sekä seulontayksikkö. ”Filosofianamme on huoltovälien pidennys. Komponenttien vaihtoon menee kuitenkin aina työaikaa ja kiihkeän urakan ei toivota keskeytyvät näiden takia. Siksi olemme miettineet ja testanneet erilaisia ratkaisuja eri kulutuskohteiden suojaamiseen.”

Rahikaiset pitävät kalustonsa kuntoa yllä systemaattisella huollolla. ”Aina hiljaisempina hetkinä käymme kalustoa läpi järjestelmällisesti ja tutkimme esimerkiksi kulutusosien kunnon. Kuluvat paikat pidetään kunnossa, jotta urakat sujuvat kun niitä tehdään”, Kimmo sanoo.

Parhaiden ratkaisujen löytäminen vaatii monipuolista tuntemusta kulutussuojauksesta. Rahikaisten yhteistyökumppani kulutussuojausten suunnittelussa on viime vuosina ollut Kestotec Oy. Yhteistyö lähti käyntiin vuonna 2011, jolloin Rahikaiset tekivät kaupat Kestotecin kanssa suojatusta kaivukoneen kauhasta. Se on edelleen käytössä yrityksen toisessa kaivukoneessa, Komatsu PC290LC:ssä.

Miiluxin kulutusteräksestä valmistettu Kestotec-louhoskauha on suojattu voimakkaasti kuluvista kohdista helposti työmaaolosuhteissakin vaihdettavilla ja kestävillä MTG:n komponenteilla. Kestotec edustaa Miiluxin kulutusteräksiä, joista saadaan hyviä ratkaisuja kulutuskohteisiin. ”Miilux-valmistustekniikan ansiosta voidaan teräslaatu nostaa monissa kohteissa kovuuteen 500 HB, vaikka aiemmin olisi käytetty pehmeämpiä teräksiä koneistuksen takia. Esimerkiksi graniitilla voidaan päästä parhaimmillaan moninkertaiseen kulutuskestävyyteen nostamalla kovuus 400:sta 500:aan. Kun hintaero kovuusluokkien välillä on marginaalinen, tulee tällä valinnalla tietyissä kohdissa erittäin merkittäviä säästöjä”, esittelee Harjula.

Murskaimen syöttökoneena toimii Doosan DX420LC. Se oli varustettu tavanomaisella kotimaisella louhoskauhalla, kun se reilu vuosi sitten tuli Rahikaisille. Kauha alkoi olla lopussa viime vuoden lopulla, jolloin Rahikaiset tilasivat Kestoteciltä vastaavan kauhan kuin Komatsussa oli ollut. Laatu ja merkittävästi vähentynyt huollon tarve olivat tehneet vaikutuksen.

Uusi kauha tuli tammi–helmikuun vaihteessa. ”Oletusarvona on, että tätä ei ihan heti tarvitse pajottaa”, Kimmo luottaa. Uudessa kauhassa on kattavan kulumissuojauksen lisäksi myös Kestotecin edustaman MTG:n kynsijärjestelmä, joten kynsien vaihto tapahtuu vaivattomasti. Adapterissa on vaihdettavat kulutuspalat takaamassa järjestelmälle pitkän käyttöiän. ”Myös hitsattavat kulutuspalat on suunniteltu siten, että vaihtotyö on helppo ja nopea eivätkä kulutukselle alttiiksi tulevat kohdat pehmiä hitsauksesta.”

Kestotec toimii Sandvikin virallisena jälleenmyyjänä muun muassa kulutusosien ja kulutussuojauksen komponenttien parissa. Näistä on löytynyt ratkaisuja moniin kohteisiin.

Esimerkiksi leuan alle Rahikaiset asensivat karbidit puolitoista vuotta sitten ja niissä ei kulumista ole vielä havaittavissa käytännössä lainkaan. ”Vaikka karbidilevy on jotakin toista ratkaisua kalliimpi, tulee se kestävyytensä kautta edullisemmaksi”, toteaa Kimmo. ”Keraamivuorauksia meillä on muun muassa jälkipään elementin alla, tärykourussa ja välimurskaimen seulan kyljissä. Kumielementtejä on taas esimerkiksi seulalta ohjaavassa rännissä. Eri paikkoihin löytyy sopivimmat ratkaisut miettimällä ja kokeilemalla.”

Kantokoneena toimiva pyöräkuormaaja sai osansa kulutuskestävyyden kohottamisesta pari vuotta sitten. Silloin siihen asennettiin pulttihuulijärjestelmällä varustettu kauha. Nyt kauhalla on pistelty arviolta luokkaa 600 000 tonnia mursketta ja alkuperäinen kulutuspalakierros alkaa olla vaihtokunnossa. Kulutuspalat ovat ottaneet kulutuksen hyvin vastaan, sillä peruslevyistä ei vielä oikeastaan kulumista ole havaittavissa. ”Rakenne on kyllä oikein hyvä, ei voi moittia. Peruspohja ei tässä periaatteessa kulu ollenkaan”, Kimmo kiittelee. Myös käyttöominaisuudet saavat kiitosta, kun esimerkiksi penkkaan tunkeutumiskyky kauhalla on oikein hyvä.

Rahikaisten jälkimurskaimen seulan ylätasolla on käytössä Kestotecin toimittama Sandvikin steppitaso ja alatasolla päätykiristeiset kumiverkot. ”Kulutuskestävyydessä on näillä päästy todella hyviin tuloksiin. Kumiverkkojen eduksi pitää laskea myös niiden keveys käsittelyssä ja pieni tilantarve. Näitä vaihtaa helposti pois ja takaisin, kun teräsverkon asennus uudelleen on niin ja näin, raskasta ja hankalaa saada hyvin istumaan”, tietää Kimmo.

Kumiverkot ovat kestäviä, kevyitä ja säilyvät pienessä tilassa. Myös steppitason kumielementit ovat helppoja käsitellä. Kimmo Rahikainen on suunnitellut Kestotecin Mikko Harjulan kanssa kestävät ratkaisut murskaustoimintaan.

RJK Rahikainen Ky lähti murskausalalle kahdeksan vuotta sitten. Reijo Rahikainen oli urakoinut ensin metsäojilla ja sittemmin metsäautoteiden rakentamisissa ja kunnostuksissa. Poikiensa Kimmon ja Jukan kanssa hän hankki murskauslaitteet. Reijo toimii pääasiassa syöttävän kaivukoneen puikoissa Kimmon ja Jukan hoitaessa muita tehtäviä. Jo hetken on henkilöstöön kuulunut kaksi perheen ulkopuolista murskamiestä.

Työmaat Rahikaisilla ovat 150 kilometrin säteellä kotoa Petäjävedeltä. Urakat ovat pääasiassa muille, mutta myös oma kallionottoalue heillä on ja siellä käydään murskaamassa aina joskus sopivissa väleissä. Murskausmääräkseen Rahikaiset arvioivat tälle vuodelle 350–400 tuhatta tonnia.

Lue koko artikkeli Konepörssistä 5/2015 sivut 74–75.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi