Uutiset

Kuljetuskalusto

Kerrostalo seilasi merellä Turussa – Nostokonepalvelu Oy junaili siirron

Kokonaiskerrosala on 864 neliömetriä ja tilavuus 3200 kuutiometriä. Syyskuun alussa Nostokonepalvelu kuljetti talon telakalta meriteitse tontilleen Hirvensaloon.
Projektina talon siirto on ainutlaatuinen, eikä vastaavaa Nostokonepalvelullekaan joka päivä siunaannu. Koska talo on 33 metriä pitkä, 12 metriä leveä ja 12 metriä korkea, ei maantiekuljetus tullut kysymykseenkään. Siirtoprojektista vastasi Matti Nieminen ja hänen mukaansa koko projekti sujui täysin ennakkosuunnitelmien mukaan ilman vaikeuksia.
”Motorisoitu lavetti koottiin valmiiksi ja ajettiin talon alle STX:n hallissa. Sitten talo nostettiin ylös lavetin jousituksen avulla pois tukien päältä. Talo siirrettiin rantaan lavetilla ja ajettiin ponttonin kyytiin. Paikalleen ajo Hirvensalon Lauttarannassa tapahtui päinvastaisessa järjestyksessä. Lavettien kanssa talon paino nousi 300 tonniin”, selvittää Nieminen siirron vaiheita.
”Siirrolle ei ollut muita vaihtoehtoja kuin merikuljetus. Maantiekuljetus näillä mitoilla ei ollut mahdollinen. Vesitse siirtäminen oli alun perin mukana jo talon suunnitteluvaiheessa. Talon siirrossa käytettiin ro-ro ponttonialusta; Bigpartneria, jossa on erittäin hyvä hydraulinen ramppisysteemi kompensoimaan ballastointia. Itse lavetti on niin sanotusti ”itsekulkeva” eli mitään vetoautoa ei siirtoon tarvita. Lavetti koostuu erilaisista moduleista, joita voidaan asentaa peräkkäin ja rinnakkain. Tässä tapauksessa lavetti oli rakennettu kahdesta rinnakkaisesta modulista, jolloin se oli kuusi metriä leveä ja 25 metriä pitkä”, jatkaa Nieminen.

Sateelta suojassa

”Projektin suurin haaste oli suunnitella lavettikalusto siten, että taloon ei aiheudu vääntöjä. Kerrostaloja emme ole ennen siirtäneet, mutta vastaavia projekteja kyllä on ollut. Esimerkiksi Olkiluoto kolmosen turbiinit/generaattori/muuntajat siirrettiin samalla konseptilla. Massat olivat tosin suuremmat (550 t), mutta ulkomitat pienemmät. Ponttonialuksen kantavuus on 2.500 tonnia, joten painonsa puolesta taloja olisi voinut olla kyydissä moninkertainen määrä”, veistelee Nieminen.
”Meillä on Nostokonepalvelussa käytössä varsin monipuolinen kalusto ja tässäkin käytetyn lavettisysteemin etu on sen muutettavuus eri projekteihin. Idea on sama kuin legopalikoissa. Tällä systeemillä voi siirtää suuria veneitä, paineastioita, tuulivoimaloiden osia ja vaikka mitä”, lopettaa Nieminen
Uusikaupunkilainen moduulirakentaja Neapo Oy vastasi talon rakentamisesta. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Caterina Casagrande-Mäkelä arkkitehtitoimisto CC-M Arkkitehdit Oy:stä. Rakennesuunnittelun on tehnyt insinööri Eero Kotkas Vahanen Oy:stä.
Kokonaista kerrostaloa ei tiettävästi ole maailmalla ennen rakennettu sisätiloissa kokonaisena. Uuden rakennustavan mahdollistaa talon rakenteissa käytetty teräskennorunko, joka on teknisiltä ominaisuuksiltaan erityisen kestävä, jäykkä ja kevyt.
Sisätiloissa rakentamisen etuna on, että rakentaminen ei ole säiden armoilla. Se estää kosteusvaurioiden syntymistä ja edistää aikatauluissa pysymistä.
Kerrostalon rakentaminen telakalla alkoi viime vuoden joulukuussa eli rakentamiseen meni vain puolisen vuotta. Hirvensaloon saapuessaan talo oli täysin valmis LVI –töineen ja sisustuksineen. Sähkö- ja kunnallistekniikkaan kytkemisen jälkeen sisään saattoi muuttaa.

Internet-osoite: www.nostokonepalvelu.fi

Lue seuraavaksi